Tragedije na gradilištima svakodnevne, smrti sve češće: Ko je odgovoran, i šta se desi kada dođe do najcrnjeg?

Osiguranje radnika je zakonska obaveza, prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu

  • 8

Povodom sve češćih nezgoda na gradilištima, a u kojima radnici neretko gube živote ili završe sa teškim povredama, poput nesreće koja se dogodila u Zemunu u petak, kad je zaposleni dobio prelom lobanje, ili samo nekoliko meseci ranije, kada je na mestu poginuo radnik koji je pao sa klizave skele na gradilištu na Zvezdari, kontaktirali smo osiguravajuća društvakako bismo utvrdili da li firme koje se bave izvođenjem radova, poštuju zakon, i uplaćuju obavezno osiguranje u slučaju nesrećne ili nezgode.

Radnik pao na gradilištu u Zemunu: Prebačen na reanimaciju sa ozbiljnom povredom glave

- Građevinske firme pored ostalih kompanija, takođe uplaćuju osiguranje za svoje radnike. Reč je o kolektivnom osiguranju zaposlenih od nesrećnog slučaja ili nezgode. Osiguranje radnika je zakonska obaveza, prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, član 53 - započinju razgovor za Telegraf.rs, iz jedne osiguravajuće kuće.

Radnici, kojima firme uplate ovakav vid zaštite, budu osigurani ne samo na poslu, već i kod kuće.

- Na ovaj način građevinske firme osiguravaju svoje zaposlene od smrti usled nesrećnog slučaja, invaliditeta ili trajnog gubitka radne sposobnosti, prolazne nesposobnosti za rad koja nastaje usled nezgode, i za koju radnici dobijaju dnevnu naknadu i narušavanja zdravlja koje zahteva lekarsku pomoć. Uz polisu kolektivnog osiguranja zaposlenih, radnici su osigurani i na poslu i kod kuće, 24 časa dnevno, svuda i na svakom mestu - napominju iz osiguranja.

Foto: Pixabay

SMRTNI SLUČAJ NOSIOCA OSIGURANJA

Osiguranje koje firme uplate, mogu da koriste i članovi porodice, u slučaju tragičnog ishoda.

- Kolektivno osiguranje je vid finansijske zaštite zaposlenih, jer se njima direktno isplaćuje naknada iz osiguranja, kada se dogodi nesrećni slučaj. U slučaju smrti osiguranog radnika, naknada se isplaćuje korisnicima osiguranja, odnosno članovima porodice - kažu iz osiguravajućeg društva.

Prema podacima kojima raspolažu kompanije koje se bave osiguranjem, izvodi se zaključak da su radnici širom Srbije, podjednako zaštićeni novca što se tiče.

- Na osnovu naše evidencije ne možemo da izvedemo zaključak u kojim gradovima i sredinama firme vode više računa o radnicima. Najveći broj kompanija registrovan je u najvećim gradovima, i prirodno je da iz tih sredina dolazi najviše zahteva za osiguranje radnika. Veoma je važno naglasiti da ukoliko su na primer građevinskih radnici angažovani u nekom manjem mestu ili sredini u kojoj nije sedište firme, oni su osigurani. Osiguranje nije povezano sa mestom izvođenja radova - ističu iz ove kuće.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Posebno treba naglasiti da osiguranje ne uplaćuju samo velike građevinske firme.

- O svojim radnicima brinu i male građevinske firme, tako da i one uplaćuju novac za kolektivno osiguranje u slučaju nesreće ili nezgodne - objašnjavaju iz ovog društva.

PREMIJA OSIGURANJA ZAVISI OD RIZIKA POSLA

- Na ugovaranje usluga osiguranja veoma utiče posao kojim se zaposleni bave. Rizičniji posao nosi veću premiju osiguranja, to jest potrebno je platiti više kako bi se ugovorilo osiguranje. Svakako je premija osiguranja niža osiguranje službenika banke u poređenju sa osiguranjem zaposlenog u građevinskoj firmi, koji je angažovan na građevinskim radovima - zaključuju za Telegraf.rs, iz osiguravajuće kuće.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    24. decembar 2017 | 15:18

    Struka je zgažena,jurnjava za profitom ju je uništila .Niko ne sme iz straha od gubitka posla da se žali na uslove rada.Inspekcije su samo tu da bi se ispoštovala forma.

  • oziloki

    24. decembar 2017 | 15:17

    Na zapadu se sigurnosti na radu posvecuje ogromna paznja i na gradilistima postoje redovne kontrole skela,sigurnosne opreme itd... mnogi radnici nisu svesni koliko je nepostovanje sigurnosnih propisa opasno tako da su uprkos svim prevencijama nesrece ipak neminovne. Sam mentalitet nasih ljudi (radnika) je takav da se cesto ne pridrzavaju sigurnosnih propisa i time dovode sebe kao i druge radnike u zivotnu opasnost. Bio sam svedok vec nekoliko nesreca na gradilistima na kojima radim u nadzoru. Srecom jos nije bilo smrtnih slucajeva,radnici su imali vise srece nego pameti. Zato mogu samo da porucim - sigurnosna oprema (cipele,slem,rukavice,naocare) je obavezna i nemojte misliti da ce vas dugogodisnje iskustvo sacuvati od nesrece jer cak i nezgodan pad na ledja ili glavu sa visine od 2m bez slema moze biti opasan po zivot

  • Aleksandar

    24. decembar 2017 | 18:45

    Osiguranje radnika? Ahahahahah.. 80% radnika nije ni prijavljeno, rade na crno.. Pricam iz iskustva, po struci sam gradjevinski inzenjer.. Igramo onako kako gazda svira, zakon je u drugom planu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA