• 2
 ≫ 

"Ne ide Srbin u vojsku zato što je željan rata, već što zna da se vojskom čuva mir": Vulin čestitao zakletvu i najavio isplatu bonusa do ponedeljka

 ≫ 

Čestitajući vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka na položenoj zakletvi, ministar Vulin je poručio da nismo danas izveli ono najlepše i najbolje što je Srbija mogla da nam da i ponudi

 • 2

Svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "decembar 2017" održane su danas u kasarnama "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu i "Vojvoda Petar Bojović" u Leskovcu. Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu.

Vulin: Ako Priština želi nešto da menja, ne može bez odobrenja Srbije

Svečanosti su prisustvovali i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici lokalne vlasti i verskih zajednica, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Čestitajući vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka na položenoj zakletvi, ministar Vulin je poručio da nismo danas izveli ono najlepše i najbolje što je Srbija mogla da nam da i ponudi, u Valjevu, zato što nemamo drugih kasarni i zato što nemamo drugih centara za obuku.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nismo se danas sabrali u Valjevu slučajno i bez povoda. Stojimo danas u gradu, jednoj od slavnih ratnih prestonica one Srbije iz 1915. godine. Stojimo danas u gradu gde su verovali i mislili da će srpske države i srpske vojske nestati i te 1915. godine, kao što su mnogi verovali i nadali se da će nestati 1941. i 1999. godine. Ne stojimo slučajno u gradu sabrani oko zastave, ispod imena zbog koga postojimo, već stojimo u gradu gde se rodio i hodao Stojadin Mirković, vojnik koji svoju reč nije pogazio i bio spreman da za čuvanje date reči i položene zakletve položi i svoj život. Stojimo u njegovoj seni, sigurni da nećemo biti manji, sigurni da Srbi uvek rađaju vojsku koja drži reč, reč iznad svega - rekao je Vulin.

- Ne ide Srbin u vojsku zato što je željan rata, već zato što zna da se vojskom čuva mir. Niti što je željan tuđe zemlje, već zato što zna da se moćnom vojskom čuva svoja zemlja. Ne ide Srbin u vojsku zato što želi da pokvari nečije detinjstvo, već zato što zna da se samo snažnom, jakom, opremljenom i hrabrom srpskom vojskom čuva detinjstvo naše dece. Zato smo danas u Valjevu - istakao je ministar Vulin.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar je roditeljima poručio da država ne može da im kaže koliko je zahvalna za svakog od ovih kćeri i sinova.

- Ne može da vam kaže koliko je zahvalna za svaku onu godinu koje ste proveli sa njima, za svaku suzu, za svaki osmeh dok ih niste ovakve postrojili pod zastavu svoje zemlje. Da ih se nagledaju preci, a i potomci - rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija je izabrala svoj put - put vojne neutralnosti.

- Srbija je izabrala svoj put da nikome ne dopusti da umesto nje odlučuje šta će da radi, kuda će da ide, šta će da čini, da niko umesto nje ne čuva njenu zemlju, vodu i vazduh, da niko umesto nje ne brine o budućnosti njene dece. Samo zahvaljujući njima, samo zahvaljujući ovoj armiji, ovde postrojenoj pod tom čestitom i ponosnom zastavom. Možemo da kažemo da ćemo i u budućnosti sami odlučivati o sebi, da će nam deca govoriti našim jezikom, rasti u našoj zemlji, sećati se naših predaka, ostajati dostojni njihove uspomene. Zato smo danas ovde. Data je reč koja se ne povlači, reč otadžbini, reč Srbiji koja vas voli, koja je ponosna na vas, Srbiji zbog koje se živi - poručio je inistar Vulin.

Svečanosti polaganja zakletve u leskovačkoj kasarni "Vojvoda Petar Bojović" prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima.

Čestitajući vojnicima na položenoj vojničkoj zakletvi, general Diković je istakao da su se oni tim svečanim činom svrstali u stroj onih koji se osposobljavaju i obučavaju da brane našu zemlju nepokolebljivo, kao što su to radili i mnogi pre njih, da jačaju i izgrađuju sposobnost Vojske i borbenu gotovost, na taj način odvraćajući sve one koji nam misle zlo.

Foto: mod.gov.rs

- Siguran sam da će se veliki broj vas, ovde u stroju, i sutra kada završi dobrovoljno služenje vojnog roka, opredeliti za to da vam životna profesija postane vojni poziv. Vrata su otvorena, mi svaki dan primamo vojnike, mladiće i devojke koji žele da svoj život posvete vojnoj profesiji, a građani Srbije i Vojska znaće da im se oduže poboljšanjem statusa i standarda koji je sada na sceni, savremenim naoružanjem i vojnom opremom, da se naš oficir, naš podoficir i naš vojnik oseća ponosnim i da bude poštovan od strane građana Republike Srbije i da ga doživljavaju kao nešto svoje - poručio je general Diković.

Prema rečima načelnika Generalštaba, Vojska nije samo škola koja samo uči mlade ljude kako da upotrebljavaju oružje, Vojska je škola koja ljude uči kako da savladaju prepreke, kako da se bore kroz život, kako da dostignu ciljeve, jer mlad čovek bez cilja nikada ne sme biti.

Na današnjoj svečanosti u Valjevu vojničku zakletvu položilo je 216 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka. U Leskovcu je vojničku zakletvu položilo 150 vojnika, među kojima i 31 devojka. Reč je o petoj generaciji koja dobrovoljno služi vojni rok po šestomesečnim modelu.

Foto: Telegraf

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je danas, odgovarajući na novinarsko pitanje o uplati bonusa pripadnicima sektora bezbednosti, da je većina pripadnika već juče počela da dobija 10.000 dinara, i da sve dalje zavisi i od brzine banaka.

- Do ponedeljka će svi dobiti svoj bonus. To je ne samo lepa vest, nego i dokaz koliko ova zemlja ceni svoju vojsku, koliko ceni pripadnike svih bezbednosnih struktura, koliko ceni sve ove divne momke i devojke koji su spremni da za svoju zemlju daju zaista sve - rekao je Vulin.

On je danas prisustvovao svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu, saopštilo je ministarstvo odbrane.

- Dugo se to nije radilo i videli ste, čim su se efekti štednje pojavili, čim smo imali šta da podelimo, prvo su to osetili oni koji su najsiromašniji, a onda oni kojima smo najzahvalniji - Vojska - istakao je ministar odbrane.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vukac

  23. decembar 2017 | 17:30

  Uh rasplakah se ,nazalost Srba je sve manje i manje ,preko je potrebno sto vise sredstava uloziti u natalitet

  38
  7

  Podelite komentar

 • Srbija

  23. decembar 2017 | 17:40

  Živela vojska Srbije živela Srbija

  33
  15

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima