• 10

U Dunavu viđena najslađa životinjica: Porodica dabrova naselila Petrovaradin, a neki članovi su napravili izlet i do Beograda

Porodica se jasno prepoznaje po ostavljenom tragu - oglodanom stablu

  • 10

Iako se retko viđaju u našim krajevima, a naročito ne danju, dabrovi su sve više rasprostranjeni, a neki od njih dokazano su stigli i do Brčkog.

Dabrovi 10 godina pravili kućicu, a onda su došli srpski komunalci i - SRUŠILI JE! (FOTO)

Prvi dabrovi stigli su u Srbiju iz Nemačke i to u Specijalni rezervat prirode "Zasavica", koji je dobio tridesetak jedinki 2004. godine. Već naredne godine nastanili su Obedsku baru, Mačvu, a u poslednje vreme naseljavaju i Frušku goru.

Tako je ovih dana viđen dabar koji je plovio Dunavom, a on pripada porodici koja se pre nekoliko godina naselila u Petrovaradin. Porodica se jasno prepoznaje po ostavljenom tragu - oglodanom stablu. I ne samo to. Dabrovi su nedavno viđeni i u Beogradu, a to su jedinke koje su se Dunavom spuštale iz Mađarske.

Foto: Miena Đorđević

Dabrovi su biljojedi, prepoznatljivi po spljoštenom repu, koje služi kao veslo. Vole da borave u vodi i vešti su ronioci, dok na zemlji nisu naročito brzi i snalažljivi.

Jaki zubi omogućuju im da potpuno oglođu drvo, a biraju meka stabla, kakvih u našim područjima ima. Stabla koriste za dizanje brana, po kojima su nadaleko poznati.

Daljinac

(Telegraf.rs/021)

Komentari

  • Ljubica

    A deponija pired moje kuce setaju se zmije ulaze nam u kucu.

  • Br@de

    Sjajno!!! Mnogo gotivna zivotinjica... :)

  • Bobs

    Stetocine koje unistavaju sume

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima