Nastavljeni besplatni pregledi širom Srbije, do 10 sati već 126 pacijenata

Do 10 sati je u Kliničkom centru Srbije obavljeno 126 besplatnih pregleda, od čega 75 na poliklinici i 51 na očnom, a direktor KCS Milika Ašanin za Tanjug kaže da su reakcije pacijenata na akciju veoma pozitivne, kao i da su preduzete sve mere da se pacijenti efikasno zbrinu i eventualno upute na dalje preglede

  • 2

Akcija besplatnih zdrastvenih pregleda održava se danas po četvrti put u 98 ustanova u Srbiji, a građani će moći da obave besplatne oftamološke preglede, ultrazvučni pregled stomaka i labaratorijski pregled holesterola, triglicerida i drugih lipida u krvi.

Nova akcija besplatnih preventivnih pregleda je u nedelju: 98 zdravstvenih centara otvara vrata pacijentima (KOMPLETAN SPISAK)

Do 10 sati je u Kliničkom centru Srbije obavljeno 126 besplatnih pregleda, od čega 75 na poliklinici i 51 na očnom, a direktor KCS Milika Ašanin za Tanjug kaže da su reakcije pacijenata na akciju veoma pozitivne, kao i da su preduzete sve mere da se pacijenti efikasno zbrinu i eventualno upute na dalje preglede.

- Ostvaruje se ideja ministarstva zdravlja o promociji rane dijagnostike i prevencije kao najboljeg vida brige o zdravlju. U prošloj akciji smo u Kliničkom centru uradili oko 200 pregleda ultrazvukom i imali smo utisak da ima još takvih pacijenata, zato smo u ovoj akciji produžili ultrazvučni pregled abdomena - rekao je Ašanin.

On je podsetio da tokom akcije na preglede mogu doći i građani koji nemaju zdrastvenu karticu, zdrastveno osiguranje, kao i oni koji nemaju zakazan termin.

- Naša akcija sredinom novembra je bila vrlo uspešna i očekujemo da ćemo i sada imati uspeha. Preduzeli smo sve mere, stručne timove, veliki broj zdrastvenih radnika, veći broj punktova - kaže Ašanin.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Dodaje, da je u dosadašnjoj akciji besplatnih pregleda širom Srbije pregledano oko 50.000 pacijenata, od čega je kod približno pet odsto utvrđen neki ozbiljan zdrastveni problem koji treba dalje dijagnostikovati i lečiti.

- Mi se zaista trudimo da završimo posao, obavimo preglede i analiziramo da vidimo ko ima, a ko nema problem. Tamo gde ima ozbiljnijih problema naknadno zovemo i zakazujemo dijagnostičke preglede i lečenje - objasnio je Ašanin.

On je istakao da će KCS uvek biti prisutan u ovim akcijama i pozvao sve građane da obave preglede u ustanovama širom Srbije.

Direktor Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije Milenko Stojković rekao je da je tokom ove akcije važno, pre svega, utvrditi zašto ljudi dolaze.

- Da vidimo da li je to zato što nisu u prilici da obično dođu do tog pregleda, zato što im je teško da zakazuju po Domovima zdravlja ili nešto drugo. Značajan nam je uvid u strukturu pacijenata, da vidimo da li ima više zdravih koji su došli da provere stanje ili ima više obolelih kojima je teško da dođu do usluge, nadamo se da je manje ovih drugih - rekao je Stojković.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Kako kaže, za sada je tokom očnih pregleda odnos bio pola-pola između onih koji su došli preventivno i onih koji već imaju problem.

- Ovog dana postoji prilika da se obave pregledi bez zakazivanja što je retkost u svakom zdrastvenom sistemu u svetu, pa tako i kod nas. Zato je ova akcija višestruko korisna - navodi Stojković.

Jedan od pacijenata koji je jutros došao na očni pregled rekao je našem reporteru da je čekao svega 15 minuta, te da je zadovoljan što na ovaj način država "vraća uslugu" penzionerima koji su je gradili.

Kompletan spisak ustanova možete videti OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lela

    24. decembar 2017 | 12:38

    Jaoj politike! Ne verujte im! Ko zeli da bude 50 i pacijent na pregledu!?Nek organizuju zdravstvo! Ovo su nehumane predstave laze i paralaze!

  • S@d.

    24. decembar 2017 | 17:29

    Srecno djogaji, jos jedno u nizu.Bravo,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA