≫ 

Veliki novogodišnji dvobroj Nedeljnika i magazin Original na 212 strana: Sto godina Jugoslavije, ekskluzivni intervjui i kolumne (FOTO)

Takođe i svi čitaoci na poklon dobijaju magazin Original

  • 1

Od danas 28. decembra u prodaji je veliki novogodišnji dvobroj Nedeljnika i magazin Original na 212 strana. U novom broju časopisa pišu o sto godina Jugoslavije, a čitaocima donosi i ekskluzivne intervjue i kolumne. Takođe i svi čitaoci na poklon dobijaju magazin Original.

Ispovest Dušana Dude Ivkovića koji je bez dvoumljenja ličnost godine: Novi broj Nedeljnika je na kioscima (FOTO)

STOGODIŠNJICA - Jugoslavija je danas samo jedna lekcija iz istorije koja istovremeno budi nostalgiju, žal i ogorčenost. Koje su tekovine jugoslovenskog iskustva? Da li je Jugoslavija najskuplji srpski eksperiment? Da li je Srbija imala boljih istorijskih opcija? Da li je ta zemlja uopšte mogla da opstane? To su samo neke od tema o kojima smo u tradicionalnom istorijskom panelu Nedeljnika razgovarali sa našim uglednim istoričarima akademikom Ljubodragom Dimićem, prof. dr Momčilom Pavlovićem i prof. dr Predragom Markovićem.

NAJPOZNATIJI NAUČNICI - Blistavi umovi srpske nauke stvaraju, neki od njih menjaju i svet, a da većina nas skoro ništa ne zna o njima. Jedan od razloga je što su neki van zemlje, rasuti po svetu, drugi je taj što se nauka nikada nije ni gurala u prvi red. Ali, srećom, nauka barata isključivo činjenicama, pa tako postoje svetske baze naučnika u kojima se svi umovi sveta rangiraju prema značajnim naučnim kriterijumima. U tim bazama ima i naših... U velikom istraživanju Nedeljnika otkrivamo ko su najpoznatiji srpski naučnici današnjice.

Printskrin: Nedeljnik

ISPOVEST PREMIJERKE - Nisam bila u zemlji Petog oktobra. Bila sam u Velikoj Britaniji na MBA studijama, ali se sećam da sam taj dan ranije izašla s fakulteta da pratim dešavanja u Beogradu. To je svakako bila ogromna promena. Iz ove perspektive -- opet nismo propustili šansu da propustimo veliku šansu. Nadam se da je danas nećemo propustiti, poručuje premijerka Ana Brnabić u svojevrsnoj političkoj ispovesti za Nedeljnik u kojoj se osvrnula na odnose sa Vučićem, na to zašto je ušla u njegovu vladu, ali i prvi put pričala šta misli o opoziciji i intelektualcima, šta je najviše nervira u našem društvu, o optužbama na račun njenog brata, odgovarala na kritike medija i prosvetara, te zašto toliko insistira na digitalizaciji Srbije.

STEFANOVIĆ - Nemam ambiciju da budem predsednik SNS-a. Baš kao što nisam imao ambicija da budem premijer. Svoje delovanje vezao sam za političko razdoblje u kojem sa Vučićem mogu da utičem na neke stvari u SNS-u i da mu pomognem u vođenju zemlje. Kada Vučić ne bude na čelu stranke, ni ja ne vidim svoje mesto u vrhu SNS-a, otkrio je Nedeljniku potpredsednik Vlade i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Foto: Milena Đorđević

ŠAPIĆ - Zašto više niko nije izašao da kaže da neće participirati u beogradskoj vlasti ukoliko ne dobiju priliku da imaju gradonačelnika? To je jedna rečenica, ali rečenica koju je izgovorio samo Aleksandar Šapić. I ja sam onda politički kalkulant, a svi drugi nisu. A mi smo se jedini kao organizacija odrekli svih privilegija koje nosi participacija u beogradskoj vlasti ukoliko ne dobijemo priliku da vodimo Beograd. Jedini smo mi sebe isključili iz postizborne, izuzetno unosne političke pijace, a i dalje se kao nama nešto zamera, konstatuje u intervjuu za Nedeljnik Aleksandar Šapić, koji ne odustaje od trke za gradonačelnika Beograda.

CRNJANSKI - Protivnici Miloša Crnjanskog okačili su mu etiketu "fašiste" i "hitlerovca", bez ikakvog osnova i sa krajnjom zlonamernošću. To nam je takođe zajednička sudbinska linija koja prati svakog srpskog i evropskog intelektualca i političara koji ne pristaje na nametnute totalitarne šablone razmišljanja uvezene sa Zapada, napisao je u autorskom tekstu za novogodišnji dvobroj Nedeljnika lider Dveri Boško Obradović.

BEOGRAD - Ujedinjeni, sa jasnim idejama, treba da izađemo pred Beograđane. Da im tako pošaljemo poruku da su budućnost Beograda i Srbije važniji od ličnih sujeta, neslaganja u prošlosti, broja odborničkih mesta, rasporeda govornika na konvencijama, pozicije stranke na plakatima i lecima, piše Dragan Đilas za novogodišnji dvobroj Nedeljnika.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

JALTA 2.0 - Planetarne i regionalne sile, sa ambicijom da uspostave nove sfere uticaja i učvrste podelu interesnih zona na planeti, sve imaju Ahilovu petu i nemaju ideju vodilju oko koje bi mogle da okupe veliki broj saveznika. Zamor i dezorijentisanost američkog hegemona, nesposobnost EU da postane geopolitički faktor, kineska dihotomija u ekonomskim i političkim slobodama, podizanje Rusije iz sovjetskog pepela, porast apetita regionalnih sila da iskoriste upražnjen prostor, otvorile su pripreme za novu Jaltu sa novim akterima. Ishod otvorenih i zaleđenih sukoba, od Ukrajine, preko Afrike, Srednjeg i Bliskog istoka, Severne Koreje, Južnog kineskog mora, do novih izazova poput Arktika ili eventualne nuklearno-raketne krize na tlu Evrope, u dobroj meri će uticati na podelu karata, piše u velikoj spoljnopolitičkoj analizi dopisnik Nedeljnika iz Rima Željko Pantelić.

ORIGINAL NA POKLON - U dvobroju Originala, najcitiranija srpska naučnica Gordana Vunjak Novaković otvoreno priča o uspehu, životu u Americi, i sa čime se suočavala kao neko ko je došao iz Srbije. Za novi Original o reformi srpskog univerziteta piše i profesorka Srbijanka Turajlić. Primerak Originala dobijaju besplatno svi kupci Nedeljnika.

POSLEDNJI DŽEDAJI - U novom Nedeljniku o poslednjem nastavku sage Star Wars piše Zoran Panović.

RUSKI UGAO - Unutar novog Nedeljnika nalazi se i redovni dodatak R Magazin, koji uređuje ekipa Russia Beyond. Povodom stogodišnjice Jugoslavije, ruski autori iznose nepoznate podatke iz istorije sovjetsko-jugoslovenskih i rusko-srpskih odnosa.

Foto: ATA Images

SERGEJ I - Sergej Trifunović je, što svesno, što nesvesno, i svojim angažmanom na Tviteru i u kampanji, i svojim nehotičnim "gostovanjima" po naslovnim stranama tabloida, obeležio proteklu godinu. Popularni glumac i čovek koji ne preza od toga da glasno iznese svoje mišljenje, rekapitulirao je 2017. za novogodišnji Nedeljnik.

SERGEJ II - Ko bi bio kriv da su Sergej Milinković Savić, Veljković, Radonjić za šest meseci otišli da igraju za neku drugu reprezentaciju? Jedini krivac bio bi na adresi Terazije 35, odnosno Bunjevčević i Kokeza. I zato je došlo do razlaza sa Slavoljubom Muslinom. Selektor je uživo gledao utakmicu Nica-Lacio, gde je Sergej dao dva gola, a treći namestio. I rekao je da je Sergej bio jedan od najgorih na terenu. Mislio sam da nisam dobro čuo. Pitao sam: "Selektore, pričamo o utakmici Nica-Lacio, gde ste vi bili?" On kaže: "Da, bio je jedan od najgorih na terenu", ispričao je u intervjuu za novi Nedeljnik prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    28. decembar 2017 | 14:27

    Drugi put pitati I ljude iz drugih republika. Bice objektivnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA