Kako da prepoznate da li vam je dete žrtva sajber nasilja: Obratite pažnju na njegovo ponašanje, ono pokazuje da li je maltretiran (FOTO) (VIDEO)

Jedan od pokazatelja jeste strah od tehnologija

  • 0
Fejsbuk, Facebook, devojka, zena, nasilje nad zenama, uplakana, drustvene mreze, kompjuter, racunar, neuspeh, posao, mobing, place Foto: Pixabay

Vršnjačko nasilje nije samo fizičko, već se ono odvija i na društvenim mrežama, odnosno u sajber svetu, i vrlo često se iz jednog prebacuju u drugi. Roditelji moraju da znaju da postoji nekoliko simptoma na osnovu kojih mogu da prepoznaju da li je njihovo dete žrtva nasilja.

TELEGRAF TRIBINA! Najmlađe dete u Srbiji na Fejsbuku ima samo 4 godine: Ne smemo da dozvolimo da danas postane žrtva nasilja na internetu (VIDEO)

Jedan od njih jeste kad dete počne da se udaljava od tehnologije, za koju je do skoro bio jako vezan.

- Prvi simptom jeste kada dete ne želi više da uzme mobilni ili laptop u ruke. Prosto počinje da se plaši tehnologija, to je jedan od prvih simptoma da dete ima neki problem na društvenim mrežama i potencijalno da ga neko maltretira i zbog toga ono želi da se isključi iz tog sajber sveta - započinje razgovor za Telegraf.rs, novinarka Katarina Jonev.

Printskrin: now.telegraf.rs

Pored ovog simptoma, postoji još nekoliko pokazatelja da li je dete žrtva nasilja.

- Dete postaje antisocijalno, ne želi ni sa kim da komunicira, čak ni sa bližim drugarima iz fizičkog sveta, povlači se u sebe, pokazuje znake depresije. To su neki prvi simptomi da dete ima probleme na društvenim mrežama - priča Katarina.

U slučaju nasilja, najbitnije je da roditelji razgovaraju sa detetom, i da zajedno potraže stručnu pomoć.

Video-snimak u kome se govori o vršnjačkom sajber nasilju, možete pogledati ispod:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA