Knjige najznačajnijih jugoslovenskih komunista skupljaju prašinu: Tito i Kardelj na rasprodaji za 99 dinara (FOTO)

- Kada sam ga pitao čije su knjige, rekao mi je "ćuti, to je moj otac morao da kupi". Priznao mi je da ni njegov otac nikada te knjige nije otvorio - kaže jedan Kragujevčanin

  • 4

Oko 40 najznačajnijih dela koja su pre tri decenije punila police odanih članova Komunističke partije Jugoslavije, danas "zatrpavaju" internet oglasnike i nude se i po ceni od 99 dinara.

Kako su Tito i njegovi drugovi Tempo, Stari i Bevc dobili nadimke? (FOTO)

Titova "Sabrana dela" u 20 tomova i "Samoupravljanje" Edvarda Kardelja u devet tomova odani članovi Komunističke partije morali su da imaju, a oni koji su bili vojna lica u bibliotekama su posedovali i Vojnu enciklopediju u 11 tomova.

Ovog trenutka stotine ovih kompleta su na rasprodaji.

Foto: Telegraf

Upućeni u prilike nakon Drugog svetskog rata, pa do raspada Jugoslavije, kažu da su pomenuti kompleti knjiga uvek bili izloženi na vidnom mestu u stanovima viđenijih komunista.

- Kao dečak sam to prvi put video u kući druga čiji je otac bio član partije. Regali su bili prepuni tih knjiga. Kada sam ga pitao čije su rekao mi je "ćuti, to je moj otac morao da kupi". Priznao mi je da ni njegov otac nikada te knjige nije otvorio - kaže Kragujevčanin Milorad Jokić (58).

Foto: Telegraf

Jelena Matić (40) koja je radila kao popisivač tokom popisa 1991. godine, a zapao joj je reon gde je zgrada naseljena mahom vojnim licima, kaže da je ostala

zbunjena jer su svima police bile iste.

- Ulazila sam u jedan po jedan stan i već u petom bila zaprepašćena. A zgrada je bila ogromna. Svi su imali ova tri kompleta- Titova i Kardeljeva sabrana dela i Vojnu enciklopediju. To je oko 40 knjiga. I uglavnom je većini na polici iznad TV-a bila Vojna enciklopedija, a sa strane ostale. Kasnije sam se raspitala o ovom fenomenu, a stariji su mi objasnili da u to doba niko ljude nije terao da kupe sva ova dela, ali je bilo poželjno da ih imaju svi koji bi da pokažu da su odani članovi partije. Takođe, zaposleni na bitnijim mestima u državnim službama, ako bi im akviziteri ponudili ove komplete, nisu razmišljali o mogućnosti da odbiju kupovinu - kaže Jelena Matić koja se i danas seća popisa.

Foto: Telegraf

Internet oglasnici, u Srbiji, ali i državama stare Jugoslavije, danas su zatrpani ponudom ovih dela. Prodavci ih nude za cene od 99 do 199 dinara po knjizi.

Titova Sabrana dela u 20 tomova koštaju od 1.500 do 2.500 dinara.

"Samoupravljanje" Edvarda Kardelja u pet tomova košta od 500 do 900 dinara. Vojna enciklopedija u 11 tomova košta od 3.500 do 12.000. Neki prodavci naveli su i težinu kompleta - 29 kilograma. Polovina njih napominje da su knjige nekorišćene.

Foto: Telegraf

- Vojna enciklopedija, deset knjiga plus indeks, kao novo, nije korišteno. Do sada je služila kao ukras u vitrini - navodi prodavac.

Jedna od "biblioteka" koja i dalje čuva ove komplete smeštena je u restoranu koji nosi ime oca svih jugoslovenskih naroda i narodnosti - J.B. Tita. Mlađi gosti i ne znaju šta znače ova dela, kažu u restoranu.

Vojna enciklopedija je obimno vojno leksikografsko delo koje je nastalo u SFRJ i objavljivano je dva puta od 1958. do 1976. godine. Svaka knjiga ima prosečno po 800 strana.

Foto: Telegraf

Titova Sabrana dela zavisno od izdanja imaju od 10 do 20 tomova, prosečno 350 stranica po knjizi. U pitanju je uvek tvrd povez, sa utisnutim zlatnim slovima. U sabranim delima može se čitati o životu J.B.T, tu su njegova naređenja, direktive vojne prirode, pisma, pohvale. Tematika su Užička republika, dokumenti s Pete zemaljske konferencija Komunističke partije Jugoslavije u Dubravi kod Zagreba 1940, delatnost u Komunističkoj Inetranacionali.

Foto: Google

Edvard Kardelj (1910- 1979) je bio jugoslovenski i slovenački političar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, član Predsedništva SFRJ, general- pukovnik JNA u rezervi. Bavio se i publicističkim i naučnim radom, naročito teorijskim istraživanjima na području društvenog razvitka, ekonomske i političke izgradnje socijalističke Jugoslavije, kao i u oblasti međunarodnog radničkog i socijalističkog pokreta. Izabrane studije, rasprave, govori i tekstvi Edvarda Kardelja bili su objavljeni u devet tomova pod naslovom "Problemi naše socijalističke izgradnje".

Mnogi od njegovih radova prevođeni su i na veliki broj stranih jezika.

Daljinac

(M.Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    29. decembar 2017 | 15:43

    Knjige treba pokloniti bibliotekama !

  • Dia

    29. decembar 2017 | 22:11

    Zašto se tako postupa sa našom istorijom? Zar te knjige ne zaslužuju bolje mesto po biblioteci ili muzeju. Tako malo postujemo sebe svoju prošlost i istoriju našu?? Odmah reagovati

  • Велики Вуу

    3. januar 2018 | 01:25

    Видим ја неће бити проблема са огревом

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA