OTPAD KOD OBRENOVCA JE TOKSIČAN I KANCEROGEN? Trivan upozorava građane da ne piju vodu sa bunara jer su zagađeni

Koncetracije benzena ili benzola i jedne vrste hloralnih rastvarača u podzemnim vodama limitirane su zakonom koje se mere u miligramima, a u ovom slučaju reč je o - tonama

  • 3

Otpad koji je nedavno otkriven u Vukićevici kod Obrenovca, toksičan je i kancerogen, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, navodeći da ovo nije jedini slučaj odlaganja opasnog otpada u Srbiji.

EKOLOŠKA KATASTROFA IZBEGNUTA ZA DLAKU: Pronađeno 20 tona opasnog otpada u Obrenovcu, uhapšen osumnjičeni

On je, prilikom obilaska iskopine na privatnoj parceli Zorana Markovića koji je uhapšen zbog odlaganja opasnog otpada, rekao da se trovanje zemljišta, vode i građana na ovakav način mora zaustaviti odmah.

Prema njegovim rečima, na toj parceli pronađen je otpad koji je izuzetno toksičan, dodajući da građani nemaju razlog za paniku, već da su imali prava da budu obavešteni o svemu.

Trivan je naveo da su uzorci vode na ispitivanju, a da će rezultati biti gotovi za dve nedelje i poručio korisnicima lokalnih bunara da za to vreme ne koriste bunarsku vodu za piće.

Foto-ilustracija: pixabay.com

- Dužni smo da obavestimo javnost da su bunari zagađeni, da li je to tako ili nije znaćemo kada analize budu gotove. Mi ćemo obavestiti predsednika opštine i građanje kakva je situacija i u skladu sa tim preduzimati sve mere koje su u skladu sa zakonom - objasnio je on.

Naveo je da se nada da je veća katastrofa sprečena, ističući da niko neće ostati nekažnjen "zbog toga što je neko manje platio, a neko više zaradio zato što nije opasan otpad tretirao u skladu sa zakonom i da pritom najozbiljnije uzgrozio zdravlje građana".

Upitan kakva je svrha Bezbednosno informativne agencije u procesu istrage, Trivan rekao da je BIA zbog resursa kojima raspoloaže za ovu vrstu delatnosti najvažnija.

Foto: Wikipedia.org / Police of Serbia

Pošto je istraga u toku nećemo dobiti odgovore na sva pitanja, poručuje Trivan, i dodaje da jedva čeka da dobije odgovore na pitanja odakle je taj otpad, gde je generisan, kojim putem je stigao i da li su ljudi koji su to prodavali znali šta se sa tim dešava.

Ilija Brčeski, saradnik instituta MOL, jedne od institucija koja je radila ekspetize na ovom slučaju, kaže da ono što je nađeno je "jedna vrsta stogodišnje bombe", jer se radi o toksičnim i kancerogenim supstancama - benzen ili benzol i jedna vrsta hloralnih rastvarača.

On je objasnio da su njihove koncetracije u podzemnim vodama limitirane zakonom koje se mere u miligramima, i podsetio da je u ovom slučaju reč o - tonama.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Brčeski je rekao da je poreklo opasnog otpada industrijsko, dodajući da bi se otpad, da nije otkriven, razlagalo u zemlji decenijama.

Tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Obrenovcu Danijela Sinđelić kaže da je tužilaštvo hitno reagovalo nakon dobijanja informacije o odlaganju velike količine opasnog otpada na privatnoj parceli.

Objasnila je da je sproveden složen uviđaj koji je trajao tri dana i u koji su bili uključeni predstavnici osam institucija, kada je pronađena količina otpada od 25 tona.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko nebitan

    29. decembar 2017 | 14:41

    Ja bih to po kratkom postupku,ko Kinezi.Pa da se za vjeke vjekova nauce svi oni koji radi svojih dzepova unistavaju i drzavu i zemlju(mislim tlo,zemljiste)a narocito kad su u pitanju zdravlje stanovnistva i generacija koje tek treba da se rode.Smrtna kazna pa ko voli nek izvoli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA