• 13

Novine u Zakonu o Vojci Srbije: Vulin će komandovati i Vojnom policijom, granica za "ugovorce" pomerena sa 40 na 53 godine

Predloženim izmenama zakona je dodato i novo ovlašćenje Vojnoj policiji da "vodi službene evidencije i obrađuje podatke o ličnosti" u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije

  • 13

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije, koje predviđaju da ministar odbrane može narediti Vojnoj policiji da "poslove obezbeđenja određenih ličnosti i protivterorističke zaštite" može da obavlja i van Ministarstva i Vojske.

Snimak kad dežurni MIG-ovi polete sa aerodroma u Batajnici su utisak dana (FOTO) (VIDEO)

Srpska policija ima novo, moćno oružje: Ove ZVERI će momci u plavom koristiti za sve važne akcije (FOTO)

Izbrisan je stav iz važećeg zakona da se "Vojna policija može angažovati u pružanju pomoći organima unutrašnjih poslova (policije) u miru i vanrednom stanju na osnovu zahteva nadležnog organa, po odobrenju ministra odbrane".

Foto: mod.gov.rs

Uprava Vojne policije je organizaciona jedinica Generalštaba, a ne Ministarstva odbrane, pa je novost to što će ako se izmene zakona usvoje, odluku o njenom angažovanju van sistema ministar donositi, a ne odobravati.

U predlogu zakonskih izmena i dopuna nije precizirano koje ličnosti van Vojske i Ministarstva će moći da obezbeđuje Vojna policija, kao ni u kojim akcijama "protivterorističke zaštite" će moći da bude angažovana. Predloženim izmenama zakona je dodato i novo ovlašćenje Vojnoj policiji da "vodi službene evidencije i obrađuje podatke o ličnosti" u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, "u skladu sa propisima koji uređuju evidencije i obradu podataka o ličnosti u oblasti unutrašnjih poslova."

Izmene i dopune zakona o Vojsci Srbije će "pogoditi" poručnike, jer je njima propisano da će, umesto dosadašnje tri, unapređenje u čin kapetana moći dobiti posle najmanje četiri godine provedene u tom činu.

Foto: mod.gov.rs

Izmenama je predviđeno da se unapređenje oficira i podoficira u viši obavlja na osnovu kriterijuma koje utvrđuje ministar odbrane i da se prave "liste kandidata".

Izmenjen je i dosadašnji član o maksimalnoj životnoj dobi do koje u vojnoj službi, uz trogodišnje obnavljanje ugovora, mogu ostati vojnici, podoficiri i oficiri po ugovoru, pa su godine starosti za sve povećane do 53. Do sada je starosna granica za profesionalnog vojnika bila 40 godina života, a podoficira i oficira 45.

Dodata je i odredba da se, izuzetno, a po odluci ministra odbrane, ugovor licima na pojedinim formacijskim mestima ili određenih specijalnosti može obnavljati do ispunjenja uslova za odlazak u penziju propisanih zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje, što znači i posle 53. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs / Fonet)

Komentari

  • Zoran

    Jasam radio dugo kao vojnik po ugovoru,ali komadant nije hteo dami produzi ugovor zato sto sam bio na bolovanju

  • pavkeron

    Vrati vojsku na obazni vojni rok! Ili smo gotovi🙏

  • Lale

    Radio sam po ugovoru i nikada vise. Eto,toliko je dobro. A sto se tice rezerve,mogu da zaborave. Radije u zatvor nego u rezervu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima