≫ 

OPREZ! Lažni "durex" kondomi u Srbiji: Evo kako da prepoznate pravi

Pored serijskog broja, roka trajanja i unutrašnje pakovanje se znatno razlikuje od originala

  • 11

Na tržištu Srbije pojavili su se lažni "dureks" kondomi.

U Srbiji se godišnje uradi 60.000 abortusa! Samo 7 odsto žena koristi kontracepciju, a 21 veruje u metod "prekinuti snošaj"

Preduzeće "NELT“ D.O.O. iz Beograda, prosledilo je, naime, Ministarstvu zdravlja prijavu u vezi sa prometom lažnog medicinskog sredstava na teritoriji Srbije - Durex Classic, koje nije proizveo originalni proizvođač  "Reckitt Benckiser Healthcare" iz Velike Britanije.

Lažni kondomi, kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, imaju serijski broj 1000124732, a rok trajanja 2021-11.

- Preduzeće "NELT“ D.O.O. je za medicinska sredstva “DUREX” nosilac upisa u Registar medicinskih sredstava koji vodi Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Oni su došli do tog saznanja nakon primljene prijave korisnika i izvršene provere kod originalnog proizvođača, u smislu dokazivanja originalnosti a na osnovu podataka o broju serije, roka trajanja, mesta proizvodnje, izgleda unutrašnjeg i spoljašnjeg pakovanja. Proizvođač je utvrdio da se radi o medicinskom sredstvu koje on nije proizveo, odnosno da je u pitanju lažno medicinsko sredstvo - navodi Ministarstvo zdravlja u saopštenju.

Foto-ilustracija: Profimedia

U njemu se objašnjavaju i bitne razlike između originalnog i lažnog medicinskog sredstva su sledeće: 

Original: serijski broj je 1000124732, naveden rok upotrebe je 2021-04, unutrašnje pakovanje je plave boje.

Lažno medicinsko sredstvo: serijski broj je 1000124732, naveden rok upotrebe je 2021-11, između serijskog broja i roka upotrebe piše - MADE IN THAILAND, unutrašnje pakovanje je zelene boje.

- Radi se o medicinskom sredstvu koje se u skladu sa Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima, pored apoteka i specijalizovanih prodavnica može prodavati i na drugim zatvorenim prodajnim mestima u kojima se obavlja promet na malo. Iz tog razloga ova prijava je prosleđena i Sektoru tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije. Obaveštene su sve nadležne institucije čija je nadležnost borba protiv lažnih lekova, lažnih medicinskih sredstava i sličnih krivičnih dela - kažu u nadležnom ministarstvu.

Telegraf.rs se obratio kompaniji "NELT" kako bismo dobili objašnjenje kakve su posledice korišćenja lažnog kondoma, međutim, operater nam je rekao da pozovemo u ponedeljak, jer od 16 časova niko ko bi mogao da nam da informacije, nije bio na radnom mestu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA