≫ 

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI: Danas slavimo najradosniji hrišćanski praznik - Božić

Predstavljamo vam običaje i sve što prati najradosniji hrišćanski praznik

  • 27

Srbija i pravoslavni vernici danas slave Božić, najradosniji praznik među svim praznicima! Tog dana se ovaplotio Isus Hristos i postao čovek. Božić se slavi tri dana, a slavlje počinje 7. januara. Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja.

PRAVA BOŽIĆNA ISTINA: Da li žena sme da bude položajnik i da li valja da dete prvo uđe u kuću

Domaćin i svi ukućani na Božić oblače najsvečanije odelo, i odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju. Posle službe u crkvi se prima nafora i prvo se ona uzima na Božić. Ljudi se pozdravljaju rečima: "Hristos se rodi!".

Sveta porodica (Marija, Josif i beba Isus) sa Svetom Anom i Svetim Jovanom Krstiteljem. El Grekova slika iz 1600. godine. Foto: Wikimedia Commons/cdnprado.net

Otpozdrav na ove reči je: “Vaistinu se rodi”. Nećete se obrukati ni ako nekog pozdravite sa “Hristos se rodi!”, ali ipak, ne bi trebalo zaboraviti na izgovaranje reči “Mir Božji”.

Ovaj način pozdravljanja, ako niste znali, treba koristiti sve do Bogojavljenja, 19. januara.

Foto: Profimedia/ImageSource

Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi specijalni gost, koji se obično dogovori sa domaćinom, a može biti i neki slučajni namernik, i on se posebno dočekuje u kući, i zove se položajnik. Položajnik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta. Otvara vrata na šporetu ili peći, ranije na ognjištu, džara vatru i govori zdravicu:

- Koliko varnica, toliko srećica, Koliko varnica toliko parica (novca). Koliko varnica toliko u toru ovaca, Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, Koliko varnica, toliko gusaka i piladi, A najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj.

Domaćica posle toga posluži položajnika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovek, koji na Božić, i za celu narednu godinu donosi sreću u kuću.

Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com

Ona, takođe, na Božić obavezno mesi česnicu, belu pogaču od pšeničnog brašna bez kvasca. Česnica spada u hlebne ili beskrvne žrtve, kao slavski kolač, i njene korene, kao i za Božićnu pečenicu, treba tražiti u starozavetnim pričama ο prinošenju žrtava Kaina i Avelja, sinova Adamovih.

Valja napomenuti i da se danas završava Božićni post, koji traje četrdeset dana. U toku celog ovoga posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste „na vodi".

Foto-ilustracija: Foter/Milica Sekulic

Pored Srpske pravoslavne crkve, rođenje Hristovo danas slave i ruska i gruzijska crkva, zatim, kanonski nepriznate makedonska i crnogorska pravoslavna crkva. Po Julijanskom kalendaru slave i Jerusalimska patrijaršija, Kopti i manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Grčka, rumunska i bugarska pravoslavna crkva prešle su na novi kalendar, ali one nisu prihvatile Gregorijanski kalendar, već revidirani Julijanski kalendar, po predlogu naučnika Milutina Milankovića.

Svim vernicima Božić je sinoć čestitao i patrijarh Irinej, uz želju da ovaj Božić donese mir i slogu svima.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Mi danas slavimo rođenje sina Božjeg, rođenje onoga koji želi da nas preporodi i obnovi sliku Božju u nama, jer smo mi ikona i slika Božja, jer smo mi mali bogovi u telu zemaljskom - poručio je Irinej.

- Neka je srećan Badnji dan i blagosloven najradosniji i najveći praznik povodom Hristovog rođenja - dodao je patrijarh.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA