Samo jedan papir može da spase srpski identitet i očuva ĆIRILICU

Deklaracija će, kaže Selaković, zapravo biti Aneks Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima

  • 9

Deklaracija o očuvanju srpskog jezika i kulture je završena i spremna je za potpisivanje i usvajanje, izjavio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, navodeći da je reč o aktu koji treba da zaštiti obeležje srpskog identiteta a to su srpski jezik i ćirilično pismo.

Nerealna lekcija u predškolskom udžbeniku: Koje dete je dublje gurnulo prst u nos? (FOTO)

- Reč je o pravno-političkom aktu koji Srbima treba da omogući ono što je normalno za svaki narod u Evropi i svetu, a to je da zaštiti obeležje njihovog identiteta, naš srpski jezik, naše ćirilično pismo - rekao je Selaković gostujući na RTS-u.

On je kazao da je obaveza svake države da ulože maksimum aktivnosti na očuvanju elemenata nacionalnog identite Srba i da se traži samo ono što se garantuje i što je omogućeno manjinama u Srbiji.

Deklaracija će, kaže Selaković, zapravo biti Aneks Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima, a biće fokusiran samo na jedno pitanje, a to je pitanje očuvanja obeležja srpskog nacionalnog identiteta srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Važno je da je Deklaracija završena. (Predsednik RS Milorad) Dodik rekao da će najverovatnije na Sretenje biti usvojena i nadam se da će biti tako. Uveren sam da ona neće biti mrtvo slovo na papiru - naglasio je Selaković.

Upitan za pojedine kritike, on je rekao da "uživa svaki put u manipulacijama u srpskim medijima".

- Navikli smo da neko nešto kritikuje a da tekst nisu videli. Hajde da vidimo tekst pa da vidimo šta će se delati - zaključio je Selaković.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tito,Krcun,Komar,Medaric,Nusref,Robert,Refik..

    8. januar 2018 | 10:04

    Hajde tu deklaraciju potpisite sa Crnom gorom,tamo su cirilica i Srpski jezik ugrozeni

  • Lerr

    8. januar 2018 | 09:55

    Nece deklaracija da spasi cirilicu... Treba da postoji prava volja. Evo na promer ima li nekog portala da je na cirilici? Koliko je dnevnih novina na cirilici? Koliko je imena firmi na cirilici?

  • Srna

    8. januar 2018 | 09:58

    Treba usvojit zakon da svaka reklama mora biti na ćerilici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA