Svi znamo da je Hram Svetog Save najveća svetinja u Srbiji, a gde je najmanja? (FOTO)

Jedna legenda kaže da su crkvicu na greben donele vile, a druga hajduci

  • 1

Cvi znamo da su najveća srpska svetilišta Hilandar, Hram Svetog Save na Vračaru i mnogi srpski manastiri. Ali, da li ste znali da se na grebenu klisure reke Moravice između Ivanjice i Arilja nalazi najmanja srpska svetinja po gabaritu mada kako mnogi vernici tvrde ne i po značaju?

Slavimo drugi dan Božića: Za zdravlje i spokoj obavezno izgovorite ove reči

Jedna legenda koja i danas kruži ariljskim i ivanjičkim krajem kaže da su tu crkvicu na najviši greben donele vile, a druga hajduci.

Svejedno, tamo je već nekoliko vekova, stolećima je čuvaju vernici, a sada i država koja obnavlja čudesno svetilište zajedno sa vojnim utvrđenjem iz 6. veka.

Do najmanje crkve u Srbiji, koja je na molitvu mogla da primi samo dve osobe, vodi jedna uska i kamenita staza. Legenda kaže da su ovu svetinju prenosili hajduci na sledeće brdo prilikom naleta Turaka.

Iako je sama na visu iznad klisure, u crkvu posvećenu Svetom Iliji svaki čas neko navrati na molitvu.

Foto: Glas Zapadne Srbije

Inače, crkva svetog Ilije nalazi se u klisuri reke Moravice, na nadmorskoj visini od 660 metara. Sa leve strane Gradine su Prilike i Divljajka, a sa desne strane Obla glava i Majdani.

Prema beleškama Feliksa, Kanica crkva je verovatno podignuta na ruševinama rimske kuće. U više navrata Turci su je spaljivali, ali ju je narod iznova obnavljao. U njoj se tri puta godišnje odražava služba Božija na Bele poklade, Ilindan i Uskrsavanje kralja Krstitelja.

U nekim izvorima, ona se naziva i Hajdučka crkva, a to isto ime drugi pripisuju crkvi manastira Klisura, jer su za vreme turskog ropstva kaluđeri bili jataci i borci. Narodna verovanja vezana za ovu crkvicu kažu da onaj ko dođe na bogosluženje, a da nije grešan može slobodno da obiđe oko crkva, a da ne padne u ponor.

Ako se neko odluči na takav korak, trebalo bi da je obiđe tri puta. Ukoliko je grešan, a uspe da obiđe oko crkve, to treba shvatiti kao oprost greha. Prema jednom narodnom verovanju crkvica je prenešena iz Grivske na vrh Gradine, kada su Turci pokušali da je obesvete.

Daljinac

(Telegraf.rs/Glas zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale

    8. januar 2018 | 12:12

    Blago Naroda Srpskog a da malo ko zna gde se nalazi. Žalosno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA