≫ 

Vlada stala na put "pekarskoj mafiji": Više neće moći da nas varaju na hlebu!

Ovaj pravilnik biće na snazi od 1. januara, a prvi put biće primenjen od žetve 2018. godine, odnosno od jula meseca. Pšenica za ljudsku upotrebu biće skuplja

  • 23

Novi pravilnik o klasifikaciji pšenice koji predviđa da se samo visokokvalitetno zrno te žitarice može koristiti za ljudsku ishranu trebalo bi da unapredi kvalitet proizvedenog hleba. Ovaj pravilnik biće na snazi od 1. januara, a prvi put biće primenjen od žetve 2018. godine, odnosno od jula meseca. Pšenica za ljudsku upotrebu biće skuplja.

Muče vas nadutost, gasovi i zatvor - 5 simptoma ukazuju da ste alergični na hleb i testeninu

Srbija je nekada bila prepoznatljiva kao prozvođač dobre pšenice, a sada se u njoj jede heb lošeg kvaliteta jer se na srpskom tržištu do sada nije pravila selekcija šta može od roda da se koristi za proizvodnju brašnja, a šta za ostalu upotrebu. Stručnjaci su čak upozoravali da velika potrošnja ove namirnice može ozbiljno da ugrozi zdravlje nacije.

- Reći u Srbiji, zemlji tradicionalno dobre pšenice, da hleb nije najboljeg kvaliteta nekada bi se smatralo jeresom. Ali da je to danas realnost, pokazuju mnoga istraživanja stručnjaka, ali i žalbe potrošača koji su nezadovoljni kvalitetom. Razlog za tako loše ocene leži u činjenici  da država nije do sada razvrstavala pšenicu po kvalitetnim grupama.

Drugim rečima, prilikom otkupa pšenice cena nije bila veća za zrno koje je za ljudsku upotrebu od onog koje je za druge svrhe. Zato paori nemaju motiv da seju visokokvalitetne sorte, već se opredeljuju za one koje su nižeg kvaliteta, što automatski znači da je i kvalitet brašna i hleba znatno lošiji od onog koji je u zemljama EU, gde to pravilo postoji - objašnjava izvor "Blica" iz Nemanjine 11.

Pixabay.com

Kako kaže, ratari su se zato okrenuli sortama koje uz niža ulaganja daju veće prinose.

- Takvo žito nema visoku energetsku vrednost, hleb i peciva su lošijeg kvaliteta, pa pekare iz okruženja uveliko zaobilaze naše brašno. Primer je Slovenija, gde smo čuli da od našeg brašna teško može da se napravi kvalitetan hleb. I naše analize pokazuju da pekari koriste brašna niskog kvaliteta, što se prikriva raznoraznim supstancama, a što se odražava na zdravlje stanovništva. Zbog toga je Vlada odlučila da definiše pravila igre.

I u Udruženju potrošača su potvrdili da građani treba da jedu zdraviji hleb. Prema rečima predsednika Nacionalne organizacije potrošača Gorana Papovića, pekari obmanuju građane manjom gramažom hleba, viškom vode u pecivu i sastavom koji često ne odgovara deklaraciji.

- Građani godišnje potroše oko 650.000 tona hleba, prema količinama to je strateški proizvod, namirnica koja se najviše troši. U siromašnim zemljama veća je potrošnja, pa stoga treba više računa povesti o ispravnosti hleba - zaključuje Papović.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јелена је

    12. januar 2018 | 08:54

    Ја се извињавам, а где сте ви били до сада???

  • Radan

    12. januar 2018 | 09:31

    Nekad smo trazili u pekarama ovako, daj mi kilo hleba ili pola kilo hleba sada se ne spominje kilaza vec samo jedan hleb pola hleba itd, imamo najlosiji hleb naduven vodom i aditivima..

  • bbb

    12. januar 2018 | 08:09

    Dobro ste se setili!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA