≫ 

Za Branka je život počeo u 40: Napustio Užice i sada ima karijeru iz snova na Baliju (VIDEO)

- Nakon što sam navršio 40. spakovao sam kofere i otišao iz Srbije, svestan da mi treba promena. Dotadašnju ljubav prema različitim ekstremnim sportovima pretvorio sam u karijeru - otkriva ovaj Užičanin

  • 2

Užičanin Branko Milovanović (50) i preduzetnik do pre 10 godina napustio je taj posao i otišao na Bali gde drži kurseve ronjenja, a vreme provodi plivajući sa ajkulama i upoznavajući egzotične predele i drevnu kulturu Balinežana.

Napala je tigrasta ajkula dok je ronila, a onda se pojavio džin od 36 tona i spasio je: Neverovatan snimak iz dubine okeana (VIDEO)

- Nakon što sam navršio 40. spakovao sam kofere i otišao iz Srbije, svestan da mi treba promena. Dotadašnju ljubav prema različitim ekstremnim sportovima pretvorio sam u karijeru – naučio sam da ronim, kao instruktor nekoliko godina radio sam na Kipru i Tajlandu, sve dok tokom proputovanja po jugoistočnoj Aziji, jedna poseta Baliju nije rekla da je ta zemlja stvorena za mene - priča Milovanović za "Blic".

Tamo, kako kaže, nema stresa kao u Evropi.

- Ljudi su uvek nasmejani i spremni da vam pokažu svoje najbolje osobine, a svet ispod mora toliko je bogat da ga samo oko centralne Indonezije ima više nego u celom ostatku planete zajedno – priča ovaj Užičanin.

Ovaj Srbin još otkriva podvodni svet Balija i potom pokazuje svojim gostima – kako profesionalnim roniocima, tako i onima koji nikada ranije nisu obuli peraja, dok su njegovi snimci podvodnom kamerom prikazivani na TV stanicama "National Geographic" i "Discovery Channel".

- Pri prvom zaranjanju svako doživi udar adrenalina i slatku euforiju zbog ulaska u nepoznati svet, kao i spoznaje bestežinskog stanja. Prvi zaron je uvek "ljubav na prvi pogled". Kasnije se adrenalin izgubi, ali žudnja za svetom ispod površine mora postaje sve jača. Kod mene je to preraslo u ljubav prema istraživanju i dokumentovanju tog prostranstva kamerom, kao i prema prenošenju znanja drugim ronicima – kaže on.

Želja nije dovoljna, potreban je i petlja, jer su lokacije do kojih Branko dolazi gliserima, a potom zaranja nekada i rizične za ronjenje zbog jakih vodenih struja, ali i opasne zbog ajkula koje baš tu vole da rone.

- Moje kolege i ja sa ajkulama ronimo u otvorenoj vodi. Kavez je za ljude koji se boje ajkula, kao i za fotografe željne senzacionalnih fotki, jer da bi prizvali ajkule, oni bacaju glave tuna oko kaveza. Fotografišu ih kada su vrlo agresivne i ne mare što se mogu povrediti ako nekada ugrizu kavez. Mi ronimo sa ajkulama u njihovom prirodnom staništu i u njihovom domu se ponašamo kao dobri gosti. Samo tako otkrivamo njihovu pravu prirodu – kaže hrabri čovek.

Ajkulama prilaze isključivo tako što rone na većoj dubini nego što su one.

- Ako leži na dnu, i mi se spustamo blizu dna, jer ako smo iznad njih, uznemirićemo ih i one će otići. Sa opremom i mehurićima koje ispuštamo, za njih smo vanzemaljaci, no one su znatiželjne koliko i mi, te ako sve uradimo kako treba, družiće se sa mnom i mojim roniocima. Iako mogu da ih dodirnem, to ne činim, jer ni mi ne bi voleli da nas neki vanzemaljac čačka – kaže sa osmehom.

Branko ima prilike svakodnevno da uživa u neverovatnim prizorima pod vodom. Oko Branka plivaju i mante, džinovske raže čiji raspon krila seže i do sedam metara, mola-mole - najveće koštane ribe na svetu, teške po nekoliko tona, a onda i morski konjići i kornjače, ribe koje podsećaju na kineske zmajeve, trakaste jegulje i koralolike živuljke.

Na Baliju je Branko je osnovao firmu "Zero gravity diving – Bali", ronilački centar i turističku agenciju koja gostima organizuje kompletan odmor na ovom ostrvu – od smeštaja do aktivnog odmora, snorklinga, raftinga kroz džunglu u stilu Indijane Džonsa, druženje sa majmunima, obilazaka prirodnih lepota kao i neki od 6.005 hramova koliko ih ima na ovom Ostrvu bogova.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • жељко

    6. februar 2018 | 03:17

    Уживај кад можеш брате

  • lea

    6. februar 2018 | 09:08

    Imam prijatelja koji je takodje u tim nekim godinama otisao na ostrvo Arubu i tamo radi kao instruktor surfovanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA