Deka Ljubiša (92) sa Golije u 90. godini piše svoj prvi roman (FOTO)

- Pošao sam u školu 1934. godine, prvi razred išao sam svaki dan, drugi razred jedan dan u školu, jedan kod kuće, imalo se posla, a u treći sam išao malo s jeseni - sa setom priča Ljubiša

  • 6

Ljubiša Živković (92) iz Kosurića, sa obronaka Golije, bio je stolar, pintor, kovač, potkivač, zidar, ali je uz sve obaveze pročitao više od tri hiljade knjiga. Smatra da je stekao dovoljno iskustva i znanja da napiše i svoj prvi roman.

Jovana Jovanović ima samo 24 godine, a već je najmlađi srpski pisac iz oblasti psihologije (FOTO)

Žao mu je, kaže, što je zbog oca prerano prekinuo školovanje.

- Pošao sam u školu 1934. godine, prvi razred išao sam svaki dan, drugi razred jedan dan u školu, jedan kod kuće, imalo se posla, a u treći sam išao malo s jeseni - sa setom priča Ljubiša.

Čitao je u pauzi od napornih poljoprivrednih i zanatskih radova, najviše u dugim zimskim noćima. Čitao je najpre novine i tadašnje časopise do kojih je dolazio na razne načine – Zadrugu, Dobro jutro, Poljoprivrednik, Reviju koje su mu bile od pomoći za poljoprivredu.

Printskrin: rts.rs

Počeo je da čita i knjige i malo po malo, kroz nekoliko decenija pročitao je na hiljade naslova iz studeničke i ušćanske biblioteke. Neke je sam kupio, a neke dobio na poklon od rodbine i prijatelja.

Među omiljenima mu je Žil Vern, a čitao je njegove romane Put oko sveta za osamdeset dana, Dve hiljade milja pod morem, Pet nedelja u balonu, Mihail Strogov i Kožni Napoleon. Obožava i Andrića.

Printskrin: rts.rs

Zabrinut što se malo vodi računa o natalitetu i malobrojnosti Srbije, počeo je pre dve godine da piše roman o svom selu koje se svelo na tri domaćinstva i jedanaest meštana, prenosi RTS.

Želja mu je da završi započeti roman i ostavi ga potomcima u nasleđe, a iam ih - od pet kćerki ima devetoro unučadi i sedamnaestoro praunučadi. Osim tog bogatstva, želja mu je da doživi da do njegovih Kosurića stigne bolji put zbog kojeg su se, kako tvrdi, mnogi odselili zauvek.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    18. januar 2018 | 09:18

    Svaka cast deko, ziv bio! Divan tekst.

  • Dragana

    18. januar 2018 | 09:16

    Deka ima puno vremena izgleda

  • Bojana Valjevo

    18. januar 2018 | 19:05

    Da si nam ziv i ydrav starino ponosna.Cuvaj se da procitamo jos poneku lepu pricu o tebi,a deca ,posebno unuci i praunuci da te slusaju kao Boga,imaju i koga.Srecno i dugoveko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA