• 8

Veliki broj zgrada u Srbiji nema upravnika: Morate da odaberete profesionalca, važno je zbog ovih stvari

Prema Zakonu Stambena zajednica je organizacija koju čine vlasnici posebnih delova stambene zgrade i ima status pravnog lica, koji stiče trenutkom kada najmanje dva lica postanu vlasnici na dva različita posebna dela

  • 8

Od trenutka kada je novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ušao u skupštinsku proceduru u javnosti se dosta spekulisalo o odredbama koje se tiču formiranja stambenih zajednica i njihove obaveze da odaberu upravnika zgrade.

Počinje uvođenje prinudne uprave u neregistrovanim zgradama

Prema Zakonu Stambena zajednica je organizacija koju čine vlasnici posebnih delova stambene zgrade i ima status pravnog lica, koji stiče trenutkom kada najmanje dva lica postanu vlasnici na dva različita posebna dela.

Organi stambene zajednice su Skupština i Upravnik. Skupština Stambene zajednice odlučuje o biranju i razrešavanju Upravnika.

Kao i prema dosadašnjim zakonskim rešenima i prema novom Zakonu koji je donet krajem prošle godine, Skupštinu može voditi neko od vlasnika posebnih delova zgrade (stana, poslovnog prostora, garaže, garažnog mesta ili garažnog boksa).

PROFESIONALNI UPRAVNIK

Stambena zajednica može u svakom trenutku odlučiti da za poslove upravljanja angažuje profesionalnog upravnika. Poslovi upravljanja poveravaju se profesionalnom upravniku zaključenjem ugovora između stambene zajednice i organizatora profesionalnog upravljanja.

Ugovor o poveravanju poslova profesionalnog upravljanja zaključuje lice koje za to ovlasti stambena zajednica i zastupnik organizatora profesionalnog upravljanja.

Za izbor profesionalnog upravnika potrebno je 2/3 glasova od ukupnog broja vlasnika stanova/lokala

PRINUDNI UPRAVNIK

Poslovi upravljanja se mogu poveriti i prinudnom upravniku (prinudna uprava) u slučaju da stambena zajednica nije prijavljena u skladu sa Članom 18. Zakona, ili u slučaju da po isteku mandata upravnika nije izabran novi.

Prinudnu upravu uvodi jedinica lokalne samouprave (Opština) u slučajevima kada vlasnici posebnih delova zgrade nisu izabrali upravnika ili angažovali profesionalnog upravnika.

Prinudni upravnik obavlja funkciju upravnika sve dok stambena zajednica ne zaključi ugovor o profesionalnom upravljanju, odnosno ne donese odluku da sama vrši poslove upravljanja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Komentari

  • RICINUS

    Prvo da se reši pitanje ko je ko u zgradi dali vlasnik, korisnik, zastićeni stanar, uljez, e kada se to bude regulisalo onda će moći da funcioniše ideja o profesionalnom upravniku... Bez navedenog samo nove tenzije zloupotrebe špekulacije

  • Kan tengri

    Igrom slucaja dosta radim sa beogradskim gradakim stambenim presuzecem, preko kog idu tenderi za sve radove u zgradama. Ja prvi kazem i svima preporucujem da imaju profesionalnog predsednika kucnog saveta nego one dede koji se loze da budu predsednici, smaraju ljude, i svima idu na zivce za gluposti. Ko jos normalan i bez nekakvih kompleksa hoce za dzabe da radi na odrzavanju zgrade.

  • Pera

    Na ne moramo mi ništa.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima