Veliki broj zgrada u Srbiji nema upravnika: Morate da odaberete profesionalca, važno je zbog ovih stvari

Prema Zakonu Stambena zajednica je organizacija koju čine vlasnici posebnih delova stambene zgrade i ima status pravnog lica, koji stiče trenutkom kada najmanje dva lica postanu vlasnici na dva različita posebna dela

  • 8

Od trenutka kada je novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ušao u skupštinsku proceduru u javnosti se dosta spekulisalo o odredbama koje se tiču formiranja stambenih zajednica i njihove obaveze da odaberu upravnika zgrade.

Počinje uvođenje prinudne uprave u neregistrovanim zgradama

Prema Zakonu Stambena zajednica je organizacija koju čine vlasnici posebnih delova stambene zgrade i ima status pravnog lica, koji stiče trenutkom kada najmanje dva lica postanu vlasnici na dva različita posebna dela.

Organi stambene zajednice su Skupština i Upravnik. Skupština Stambene zajednice odlučuje o biranju i razrešavanju Upravnika.

Kao i prema dosadašnjim zakonskim rešenima i prema novom Zakonu koji je donet krajem prošle godine, Skupštinu može voditi neko od vlasnika posebnih delova zgrade (stana, poslovnog prostora, garaže, garažnog mesta ili garažnog boksa).

PROFESIONALNI UPRAVNIK

Stambena zajednica može u svakom trenutku odlučiti da za poslove upravljanja angažuje profesionalnog upravnika. Poslovi upravljanja poveravaju se profesionalnom upravniku zaključenjem ugovora između stambene zajednice i organizatora profesionalnog upravljanja.

Ugovor o poveravanju poslova profesionalnog upravljanja zaključuje lice koje za to ovlasti stambena zajednica i zastupnik organizatora profesionalnog upravljanja.

Za izbor profesionalnog upravnika potrebno je 2/3 glasova od ukupnog broja vlasnika stanova/lokala

PRINUDNI UPRAVNIK

Poslovi upravljanja se mogu poveriti i prinudnom upravniku (prinudna uprava) u slučaju da stambena zajednica nije prijavljena u skladu sa Članom 18. Zakona, ili u slučaju da po isteku mandata upravnika nije izabran novi.

Prinudnu upravu uvodi jedinica lokalne samouprave (Opština) u slučajevima kada vlasnici posebnih delova zgrade nisu izabrali upravnika ili angažovali profesionalnog upravnika.

Prinudni upravnik obavlja funkciju upravnika sve dok stambena zajednica ne zaključi ugovor o profesionalnom upravljanju, odnosno ne donese odluku da sama vrši poslove upravljanja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko

    17. januar 2018 | 20:23

    A ko ce to da placa??tog profesionalca??

  • Plavi patlidzan

    17. januar 2018 | 20:21

    Jos radnih mesta za partijsko zaposljvanje...a da vrlo je vazno..do sada je bilo katastrofalno sada ce biti svajcrska preciznost

  • Pera

    17. januar 2018 | 20:23

    Na ne moramo mi ništa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA