≫ 

Baka Ruža (66) svaki dan prodaje pletivo na pijaci punih 30 godina. Sada njena ćerka tradiciju nastavlja u Rusiji

- Ustajem obično u četri sata i do šest sati pletem. Uveče kad namirim stoku opet pletem do deset sati. Kad je kiša ili kad su praznici, pletem po ceo dan - kaže ova vredna baka

  • 31

Svakog petka na bajinobaštanskoj pijaci Ruža Blagojević (66) iz Pepelja prodaje svoje pletene proizvode od vune. Tako je to već 30 godina. Mušterijama nudi vunene čarape, pape, rukavice, prsluke i džempere.

Bili smo u Šutki, najvećem butiku na Balkanu: Tamo ima svega, osim JEDNE STVARI (FOTO)

- Pletenje sam naučila još kad sam bula devojčica. Pre udaje a i posle, plela sam za kućevne potrebe. Kad mi je muž Sekula umro pre skoro tri decenije, morala sam se sama brinuti o kući, o sinu i kćerki pa sam počela da više pletem i prodajem vunene odevne predmete na pijaci. Imam puno kupaca. Nisam uspevala da napletem odevnih predmeta koliko kupci traže. Uz mene je pletenje savladala i moja snaja Kristina, profesorka engleskog jezika. Nju je sin Ljubo upoznao u Rusiji i doveo je. Fala Bogu imam od njih troje unučića - kaže Ruža Blagojević.

Ruža obavlja svakodnevno sve kućevne poslove, brine se o ovcama, svinjama, kokošima, tovi četri bika. Neumorna je i kad se radi oko velikog malinjaka.

- Mnogi se čude kad ovoliko napletem robe. Ustajem obično u četri sata i do šest sati pletem. Uveče kad namirim stoku opet pletem do deset sati. Kad je kiša ili kad su praznici, pletem po ceo dan. Od kako mi snaja pomaže, lakše mi je, a mogu i da podmirim kupce. I kćera Gordana, udata je u Užicu, takođe se bavi pletenjem i svoje proizvode prodaje na užičkoj pijaci - kaže Ruža.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    21. januar 2018 | 09:18

    Ziva i zdrava bila, pa mila bako trebalo bi se postideti pola Srbije. Veliki pozdrav svaku srecu ipuno zdravlja .

  • Fo

    21. januar 2018 | 09:04

    Svaka vam cast

  • Dusadusa Dusadusa!Dusan

    21. januar 2018 | 12:23

    Alal vera,za svako postovanje,ovako radna zena za svaku pohvalu,puno zdravlja da jos puno vasih rukotvorina iznesete na pijac!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA