Sliv tri Morave krije rešenje velike srpske misterije: Naši stručnjaci na tragu informacije odakle su Sloveni došli

Naglasak istraživanja biće o vremenu o kojem se najmanje zna

  • 68

Na području sliva Morava započeće uskoro terensko istraživanje i arheološko mapiranje, kao i prikupljanje podataka koji ukazuju na mesta gde se mogu očekivati moguća nalazišta naseljavanja Slovena iz sedmog i osmog veka.

Otkriće srpskog stručnjaka menja budućnost svetske medicine: Nenad je u Americi od ćelija kože napravio mišić

Važan projekat, koji će trajati više godina, okupio je stručnjake više relevantnih institucija iz Beograda, Kruševca i Trstenika, koji bi zajedno trebalo da rade najpre na području trsteničke opštine, tj. priobalju srednjeg i donjeg toka Zapadne Morave, sa tendencijom da se narednih godina istraživanja nastave i na područjima gornjeg toka Velike i donjeg toka Južne Morave.

- Istraživaće se najpre moravske terase, ali i okolni visovi na području trsteničke opštine, a kasnije i odgovarajuće zone koje pripadaju susednim opštinama - kaže doktor Ivan Bugarski iz Arheološkog instituta u Beogradu.

Foto: Wikipedia/Varvarin

Naglasak istraživanja, u koji će biti uključen i doktor Vujadin Ivanišević iz Arheološkog instituta, biće o vremenu o kojem se najmanje zna, a koje je ključno za našu istoriju, pišu Novosti.

Prema rečima dr Bugarskog na moravskim rečnim terasama bismo mogli da očekujemo tragove slovenskog naseljavanja iz sedmog i osmog veka.

Svi podaci kasnije mogu da pomognu i istraživačima prošlosti, kao i pri izradi prostornih planova i drugih strateških dokumenata i planiranju bilo kojih infrastruktirnih i sličnih radova.

Pogledajte snimak o nacionalnim prvacima u robotici:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    21. januar 2018 | 12:29

    Odakle vam ideja da smo u uopšte došli? Srbi (Sloveni), su starosedeoci. Manjih kretanja vojnih formacija sa odredjenim brojem civila je uvek bilo, ali velikih dolaženja i odlaženja, nikad. Bolje bi bilo da potražite vezu Vinče i potonjih naroda i nacija, ali i ruske nizije. Dokle ta lažna istorija bečko-berlinske škole? Zašto smo uporni da negiramo svoju istoriju? Konsultujte malo strane arheologe, istoričare i genealoge, osim pomenutih. Naravno i lingviste... Zaronite u grčku i latinsku lingvistiku i iznenadićete se...

  • Tarasbuljba

    21. januar 2018 | 12:34

    Pa nismo dosli u sestom veku to je laz.Samo u Vinci nalaziste pokazuje starost od oko 8000 godina.Kakvo dolazenje.

  • Iiiiiiiiii

    21. januar 2018 | 12:34

    Sloveni ne postoje vec samo Srbi i nismo dosli ovde vec smo ovde od pamtiveka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA