Centar Čačka krije tajnu staru 18 vekova: Pešačkom zonom svakog dana prođu hiljade ljudi, a ne slute šta se nalazi pored njih (FOTO)

Kupanje je vremenom postalo i društveni događaj, a kupatila omiljena mesta za sastanke prijatelja i klijenata

  • 4

Po najužem centru Čačka, tik uz današnju pešačku zonu, pre 18 vekova šetali su Rimljani na putu do termi, javnog kupatila na oko 340 kvadratnih metara. A ono je imalo kade sa hladnom, mlakom i toplom vodom. Danas, za rimske terme u najužem centru ne znaju ni mnogi Čačani, mada prolaze kraj njih.

Kad čovek shvati da ovo što su Rimljani sagradili pre 2.000 godina i dalje radi, ne može da se ne zapita šta će od nas da ostane (FOTO)

Arheološko nalazište je između zgrada i tek pre oko mesec dana postavljena je oznaka koja pokazuje lokaciju, ali terme i sada mogu videti samo najuporniji, voljni da ih traže između zgrada.

Rimske terme u centru Čačka otkrivene su prilikom iskopavanja temelja za novu stambenu zgradu. Zaštitna arheološka iskopavanja su izvedena tokom 1970. godine u saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i Narodnog muzeja u Čačku.

Zaključeno je da su terme sagrađene krajem trećeg i početkom četvrtog veka. Prilikom radova na novoj zgradi deo termi je uništen, a u decenijama nakon toga nalazište je bilo više puta čišćeno od nabacanog đubreta.

Foto: Telegraf

KUPATILA ZA SPORT, ČITANJE, MUZIKU

Čačanske rimske terme svedoče o arhitekturi jednog vremena, ali i tome da je pre 18 vekova higijena tela bila usko vezana sa higijenom duha. Kupatila u rimskom svetu nastala su pod uticajem grčke kulture, a širenjem rimskog carstva postaju sastavni deo kulture življenja u oblastima gde su vladali Rimljani.

U osvojenim gradovima i novonastalim kolonijama kupatila su među prvim građevinama koje se podižu, podaci su iz monografije "Rimske terme u Čačku", autora Gordane Jeremić i Aleksandre Gojgić.

Foto: Telegraf

- Kupatila su brzo postala deo društvenog života stanovnika u urbanim sredinama i na imanjima bogatih vlasnika. Stanovnici su se često kupali, uglavnom u popodnevnim satima, nakon posla, a pre večere. Kupatila su, naročito od kraja prvog veka, bila središta kulture, gde su ljudi provodili dosta vremena i gde su mogli da, osim u kupanju i sportu, uživaju u literaturi, umetnosti i muzici.

Postoji više podela rimskih kupatila. Prema vlasništvu razlikuju se javna i privatna.

- U gradovima je finansiranje izgradnje i održavanje kupatila bilo u nadležnosti gradskih zvaničnika ili bogatih stanovnika. Privatna kupatila mogla su da grade privatna lica - podaci su iz monografije, uz napomenu da građenje rimskih kupatila nije bilo jeftino.

Foto: Telegraf

- Izgradnja, rekonstrukcija ili održavanje, bili su ponekad inicirani ne samo iz ekonomskih, nego i iz društvenih razloga: više klase građana su na taj način obezbeđivale popularnost i osiguravale glasače za izbore za priželjkivane državno-administrativne funkcije - navode autori.

ULJA, VEŽBANJE, PA KUPANJE

Rimska kupatila bila su posebno otvorena za muškarce, a posebno za žene, u različito radno vreme. Sam ritual kupanja kod Rimljana uključivao je i vežbe i masažu. Kako je za sve to bilo potrebno izdvojiti dosta vremena, kupanje je vremenom postalo i društveni događaj, a kupatila omiljena mesta za sastanke prijatelja i klijenata.

Foto: Telegraf

- Korisnik kupatila je, stupajući u zgradu, najpre skidao odeću u svlačionici, mazao se uljima a potom vežbao, uglavnom kroz igre loptom. Kada bi se preznojio, na raspolaganju su mu bili bazeni sa toplom vodom. Uobičajeno je da su kupači najpre koristili kade i bazene sa mlakom vodom. Nakon adaptacije odlazili bi u bazene sa vrućom vodom, ponovo se vraćali u mlake, da bi na kraju išli u bazene sa hladnom vodom.

- U prostorijama sa toplim bazenima kupači su često skidali znoj, ulja i prljavštinu. Nakon čitavog rituala bi se sušili, oblačili i odlazili svojim kućama. Zavisno od veličine i uređenja kupatila, u zgradama su mogle da postoje i posebne prostorije za saunu, kao i dvorišta i zatvoreni prostori sa velikim bazenima - pišu Jeremić i Gojgić.

Foto: Telegraf

ČAČANSKO KUPATILO - ZA DRUŽENJE

Rimske terme u središnjem delu Čačka podignute su na uzdignutoj rečnoj terasi, na terenu koje obiluje vodom. Prilikom arheoloških iskopavanja istraženo je sedam prostorija. Kupatilo u Čačku imalo je svlačionicu, kade za hladno kupanje, kade sa mlakom i kade sa vrućom vodom.

Foto: Telegraf

Površinom od oko 340 kvadratnih metara, kupatilo u Čačku pripada tipu malih rimskih kupatila. Njihova prvobitna uloga sastojala se u zadovoljavanju higijenskih potreba.

Međutim, zbog malog prostora nisu bili pogodni za bavljenje sportom, pa su stoga bili namenjeni negovanju društvenih aktivnosti, prvenstveno druženju.

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The Spatula

    23. januar 2018 | 08:21

    Sta sve to vredi, kad je do skoro (ne znam sad) bilo ruglo, nabacano smece, spricevi, izmet, lom, posto se nalazi iza zgrada. Jedno vreme su vodili ucenike i pokazivali im kupatila. Ono sto ni Rimljani a ni mnogi posle njih, nisu uspeli da uniste, eto mi jesmo.

  • mima

    23. januar 2018 | 10:25

    posle nas na zemlji ce ostati i dalje samo tvorevine predjaznjih civilizacija, ako i to ne unistimo

  • ŠKK

    23. januar 2018 | 11:28

    Čečeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA