Pred nama je novi temperaturni šok: Proleće sve do kraja februara, a to nije dobro ni za koga (FOTO)

U utorak i sredu će još biti hladnije vreme sa mogućim snegom, dok nas od četvrtka pa do kraja meseca očekuje sunčano vreme i veoma toplo za ovo doba godine

  • 9

Do kraja februara čeka nas pravo prolećno vreme, a temperatura nijednom u drugom mesecu tokom dana neće pasti ispod nule. Nakon par hladnijih dana očekuje nas otopljenje i temperature do čak 13 stepeni.

Današnja vremenska prognoza (23. januar 2018): Ujutru mraz, tokom dana oblačno, ponegde sa snegom i kišom

U utorak i sredu će još biti hladnije vreme sa mogućim snegom, dok nas od četvrtka pa do kraja meseca očekuje sunčano vreme i veoma toplo za ovo doba godine. Snežnih padavina ne bi trebalo da bude u februaru, ali će duvati vetar jačeg inteziteta.

PROLEĆE U FEBRUARU

Kratkotrajni, nešto hladniji talas je na izmaku, a pred nama je period toplijeg i sunčanog vremena, koji će se zadržati sve do 15. febrauara kada postoji mogućnost padavina, ali ne i pada temperature.

U prvoj polovini februara dnevne temperature će se kretati od 3 do 9 stepeni Celzijusa, sa svega sedam kišnih dana, ali ni tada temperature neće padati ispod nule tokom dana.

Foto: Printskrin/Accuweather/ Vreme februar

U drugoj polovini februara očekuje nas uglavnom sunčano vreme, sa temperaturum u porastu. Minimalna dnevna od 7 do maksimalnih 13 stepeni.

Možda je prerano za vremensku prognozu do početka proleća, ali po predviđanjima meteorologa ovo će biti jedna od najtoplijih zima u poslednjih nekoliko decenija.

MANJA POTROŠNJA STRUJE

U EPS-u kažu da je potrošnja električne energije u decembru 2017. godine za 6,3 odsto manja u odnosu na isti period 2016. godine, dok je za prvih osam dana 2018. godine potrošnja za 15 odsto manja u odnosu na prvih osam dana prošle godine.

Foto: Printskrin/Accuweather/ Vreme februar

- Potrošnja električne energije u Srbiji izuzetno je osetljiva na vremenske prilike, a vremenske prilike uticale su i na znatno veću popunjenost hidroakumulacija ove zime i to za oko 20 odsto više u odnosu na plan - kažu iz EPS-a.

ŠTETA PO USEVE

Kada su u pitanju usevi, stručnjak za žitarice Miroslav Malešević kaže da ovogodišnja kombinacija visokih temperatura  manjka padavina dovodi do preterane bujnosti kod pšenice, raži, ječma i ovsa, pa i kod uljane repice, koje će nepotrebno bujati, trošiti vodu i hranu i na kraju neće moći da izdrže gustinu koju same stvaraju.

- Moraće da dođe do neke redukcije tih sklopova, što će naravno dovesti do gubitaka. Sa druge strane, može doći do preranog poleganja useva, što će takođe dovesti do određenih gubitaka - rekao je Malešević za Tanjug.

Dodaje, da će visoke temperature pogodovati izazivanju bolesti, te da je već sada konstatovana pojava različitih patogena na mladim biljkama.

Foto: Printskrin/Accuweather/ Vreme februar

NAJTEŽE HRONIČNIM BOLESNICIMA

- Hronični bolesnici, posebno oni koji boluju od hipertenzije, trebalo bi dodatno da povedu računa o sebi i da izbegavaju izlaganje rizicima, kao što je vožnja gradskim prevozom gde lako mogu da se zaraze. Savetuje im se da se ne zamaraju preterano, pogotovo u spoljnoj sredini, a preporučuju im se lagana fizička aktivnost sa puno vitamina i redovna terapija. U dogovoru sa lekarom, trebalo bi da smanjuju ili povećavaju dozu lekova, ali nikako da prekidaju sa antihipertenzivnom terapijom - savetuju lekari.

Osim bolesnika koji pate od hipertenzije, proleće u februaru ne pogoduje ni pacijentima koji imaju lošu moždanu i perifernu cirkulaciju. Zahlađenje će pak doneti pogoršanje stanja kod srčanih bolesnika.

Zdravstveni problemi kod zdravih i mlađih osoba mogu da budu nazeb, grip, virusne i respiratorne infekcije.

Zato, vodite računa o svom zdravlju i jačajte imunitet.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    23. januar 2018 | 15:04

    Ne znaju sta ce biti u petak, a ne u Februaru

  • nikola

    23. januar 2018 | 13:00

    Ugaiste haarp... pustite prirodu da radi svoje, inace ce nas sve smaknuti.

  • jogin

    23. januar 2018 | 13:23

    lepo, jescemo gloginje, vegani ce da gladuju, zemlja suva ko barut...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA