U velikom gradu na svakom koraku prete zamke: Čuvajte se ovih stvari kad izađete na ulicu

Bilo da ste rešili da odete do prodavnice, da sednete u gradski prevoz i odete na posao, ili na taksi. Ili, jednostavno, i da ne izađete iz kuće, možete biti prevareni

  • 6

U velikim gradovima i svim gusto naseljenim mestima vrebaju kako velike, tako i one sitne opasnosti na koje vrlo često nismo spremni koliko god mislili da nas više ništa ne može iznenaditi. Bilo da ste rešili da odete do prodavnice, da sednete u gradski prevoz i odete na posao, ili na taksi. Ili, jednostavno, i da ne izađete iz kuće, možete biti prevareni.

Dajemo vam primere neke od najčešćih prevara na koje treba da obratite pažnju.

Na rafu piše jedna cena, a na kasi vas dočeka druga

Nedavno je na svom Fejsbuk profilu korisnik objavio fotografiju iz poznatog trgovačkog centra. Na rafu je stajala jedna cena banana od 139,99 dinara po kilogramu, a na kasi druga za 10 dinara skuplja.

Foto: Telegraf

Što je najgore, on nije jedini slučaj. Većina kupaca tek na kasi shvati da cena ne odgovara proizvodu koji su izabrali, iako je ispod njega jasno istaknut natpis s cenom.

U takvoj situaciji, potrošač ima pravo da izabrani proizvod plati po onoj ceni koja je istaknuta na tom proizvodu ili na prodajnom mestu ispod ili iznad određenog proizvoda, stoji u Zakonu o zaštiti potrošača Srbije.

Džeparoši su uvek "aktuelni"

Ispovest devojke koju su usred bela dana klinci pokušali da opljačkaju u Bulevaru: Imaju oproban sistem oko 17 časova, neverovatno je da niko od prolaznika nije reagovao

Sigurno vam se do sada ili bar nekom vašem, desilo da bude žrtva džeparoša. Gužve su idealne za ovakve "operacije", bilo da su to u prevozu ili u tržnom centru.

Foto: Telegraf, Profimedia

Žrtve su im žene koje ne kontrolišu svoje torbe, majke sa decom kojima je pažnja usmerena na mališane i starije osobe.

Retko ko više i odreaguje ako vidi da vas džepare, a policije nema dovoljno da bi to kontrolisala, tako da je najbolje da sami dobro pazite na svoje stvari.

Taksi mafiji niko ne može da stane na put

Divljih taksista i dalje ima previše na ulicama prestonice. Bilo da čuvene TX tablice naprave sami ili ih negde nabave, one više nisu garancija da je taksista legalan. Sem nelegalnih tablica "divljaci" se služe i drugim trikovima.

- Vozači na krovove automobila stavljaju razna imena firmi. Pretpostavljam da oznake kupuju na buvljaku ili sličnim mestima i onda ih prepravljaju i prilagođavaju po želji - otkriva Milan Bojić iz "Beogradskog taksija".

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Samim tim, što sedate u neproveren taksi, žrtvujete da pretplatite vožnju, odnosno da vas divlji taksista pokrade.

Zato taksisti poručuju da je najsigurnija vožnja na telefonski poziv, kada dispečeri udruženja traže najbliže vozilo.

Prevare sa osiguranjem: Najčešće insceniraju saobraćajku

U Srbiji, poslednjih godina, prevare u osiguranju čine oko četiri procenta krivičnih dela u sveukupnim prevarama. Najčešće su u pitanju nepravilne dijagnoze, lažiranje nezgoda, prevare s polisama i dogovorene krađe vozila.

Nekad u fingiranim saobraćajnim nezgodama ponekad učestvuje čitav tim profesionalaca, od lekara, advokata, veštaka i drugih.

Foto: Facebook/Policijske patrole BGD

Kada planiraju "nesreću" gledaju da to bude noću kad nema svedoka. Skuplji automobili, kasko osigurani, sudare se sa starijim vozilom s kojim isceniraju udes. Nakon toga zovu policiju, a u međuvremenu, u kola ubace polovne i oštećene delove. Sledi uviđaj, a onda i procena štete.

Tako je jedna organizovana kriminalna grupa otkrivena u Šapcu, kada je izvršivši prevaru sa motorima, uspela da "izvuče" 1.4 miliona dinara.

Niste više bezbedni ni u svom stanu

Našoj redakciji javila se devojka koja živi u zgradi u ulici Vojvode Vlahović u Beogradu. A nakon nje bilo je pritužbi i sa Novog Beograda, Ceraka i naselja Stepa Stepanović.

- Dok sam bila na poslu dve starije gospođe su pokucale na vrata mog stana, a mama je otvorila. Predstavile su se kao radnice za dezinsekciju i deratizaciju i rekle joj da hitno moraju da uđu. Navodno su se u zgradi pojavile bube, pa su joj tražile 3.000 dinara za istrebljenje. Mama je odbila da ih pusti unutra i rekla im je da dođu posle podne kada se ja vratim.

Foto-ilustracija: Telegraf

Ako ih pustite, opet vam se može desiti da skupo platite neproverenu sulugu, jer pitanje je da li je firma čije proizvode za dezinsekciju reklamiraju uopšte legalna, a pitanje i kakvi su proizvodi koje koriste.

Zato je najbolje da takve stvari radite u dogovoru sa upravnikom zgrade koji će pozvati registrovanu firmu za takve usluge.

Dakle, dobro otvorite oči, jer život u velikom gradu, koliko god imao svoje prednosti, ima i nedostatke poput gorepomenutih.

Daljinac

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    29. januar 2018 | 22:18

    I ja sam dva puta debelo platila naivnost.

  • vesna

    29. januar 2018 | 22:04

    U jednom trznom centru cena proizvoda je bila 999 dinara istaknuta na kutiji istog . Posto je to povoljno uzela sam dva komada racunajuci da to nije puno ,kada sam dosla na kasu jedan je kostao 4000 dinara .Radi se o teskoj lazi i prevari ,kasnije sam cula da tu istaknu jednu cenu a na kasi platite mnogo vise .

  • Niko

    30. januar 2018 | 04:58

    Dzeparosi rade samo prsti.pa u planeti u knez mihajlovoj decko i devojka kao razgledaju patike i osnira mi covek dzep jedva da sam osetio na svu srecu.inace bi ostao bez telefona da nisam primetio znaci strasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA