• 8

Anesteziolozi u Kraljevu neće u operacionu salu: Aparati nemaju potvrdu o ispravnosti

Anesteziolog Rade Panić kaže da oni dnevno imaju po 20-30 operacija

  • 8

Anesteziolozi iz Opšte bolnice "Studenica" iz Kraljeva nisu jutros ušli u operacionu salu, jer aparati za anesteziju nemaju potvrdu o ispravnosti, koja je garant za bezbednu upotrebu.

Danijel iz Kraljeva je posle tragične smrti spasao četiri druga života: Gest njegove porodice je pravi herojski čin

Prema rečima anesteziologa, posle dva sata, ušli su u salu, ali na reč direktora bolnice. Osoblje zahteva da dobije potvrde, jer u protivnom neće raditi sa tim aparatima. Direktor bolnice kaže da se servisiranje aparata radi na svakih godinu i po dana i da aparati imaju sertifikaciju.

Anesteziolog u kraljevačkoj bolnici Rade Panić kaže za N1 da oni pokušavaju poslednje dve godine da dobiju potvrdu o funkcionalnoj ispravnosti i bezbednoj upotrebi aparata. Prema Zakonu o radu, koji se tiče bezbednosti na radu, oni su dužni da obaveste poslodavca o tome, da budu na poslu, ali kako kaže ne i da rade sa aparatima koji nemaju potvrdu o ispravnosti.

On nam je objasnio da su u pitanju kartice na kojima ovlašćeni serviseri potvrđuju ispravnost, da jedna treba da se nalazi na aparatu, a druga u servisnoj službi.

Foto Promo

- Na našim aparatima nema tih kartica. Dobijali smo od odgovornih ljudi i direktora, ali usmeno, u desetine navrata, da se rade servisi i da su aparati ispravni. Mi smo na tu reč i verovanje, ulazili u operacionu salu i radili - kaže Rade Panić.

Panić se nadovezao na slučaj preminule Anje Grahovac, u kojem je anesteziolog osuđen na tri godine zatvora, zato što aparat za anesteziju nije imao potvrdu ispravnosti i bezbednosti.

- Radi se i o zapaljivim i eksplozivnim dozama i veoma toksičnim gasovima. Potrebno je da imamo potvrdu da su bezbedni i da nigde ne cure ti gasovi, i da sa njima neće da se desi ništa loše - navodi Panić.

Foto: Promo

Direktor bolnice u Kraljevu, Zoran Mrvić, demantuje optužbe anesteziologa, naglasio je da su aparati za anesteziju u postupku servisiranja i da je pre nedelju dana započeo ponovni servis aparata.

- Poslednji put aparati su kompletno servisirani u oktobru 2016. godine, a zakonski rok je da to sledeći put učinimo najkasnije za tri godine. Nikakve rokove nismo probili, niti smo imali probleme sa aparatima, od kojih je jutros pet radilo potpuno normalno, posle opstrukcije u radu koja je trajala dva sata - kazao je Mrvić.

Anesteziolog Rade Panić kaže da oni dnevno imaju po 20-30 operacija i da ukoliko već sutra ne dobiju kartice o ispravnosti aparata, u dogovoru sa kolega odlučiće šta dalje da čine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Komentari

  • nik

    Servisiranje aparata se vrsi na sest[6] meseci,trazite naredbu od direktora da radite sa neservisiranim aparatima gde on preuzima odgovornost za nezeljene dogadjaje.

  • Jelena

    Aparati za anesteziju se servisiraju na 6 meseci!!!

  • docc

    Podrška anesteziolozima! Dovoljno je što su u stresu od same operacije, pritisaka hirurga, paramedicinskih zahteva tako da ovako odgovoran posao ne sme da se obavlja pomoću štapa i kanapa. Životi pacijenata su u pitanju a oni su na prvom mestu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima