Ko je kriv i kako ga treba kazniti posle zastrašujućih fotografija dece sa drogom na Instagramu? (FOTO)

Deca koja imaju do 14 godina drugačije se kažnjavaju od onih koji su stariji maloletnici

  • 10

Na Instagram profilima, koju su otvoreni sa namerom da se na njih postavljaju fotografije osoba koje koriste drogu, najviše je bilo maloletnih lica. Na osnovu skandaloznog naloga vidi se da su tinejdžeri marihuanu, kokain, LSD tablete koristili u školama, učionicama, čak i ispred policijskih kola, pokazujući na taj način da se ne plaše ni zakona, ni autoriteta.

Novi užasni nalog na Instagramu, decu zovu da kače slike sa drogom: "Braćo, prošli su nam obrisali, ali mi smo jači - prvih 1.000 dobija poklon" (FOTO)

Njihovo odsustvo straha ne čudi s obzirom na to da deca koja imaju do 14 godina snose drugačije kazne od onih koji imaju više od 18 godina. U svaki postupak koji se vodi protiv njih mora da bude uključen Centar za socijalni rad.

- Kada je prema maloletniku pokrenut neki od sudskih postupaka, Centar kao organ starateljstva učestvuje u postupku. Imamo obavezu da realizujemo i pratimo izrečene vaspitne mere, vaspitne naloge i posebne obaveze od strane tužilaštva ili suda - objašnjavaju iz Centra za socijalni rad.

Foto: Instagram/drogasrbijaorg

Učenike koji su pozirali s narkoticima po školama i fotografije kačili na Instagram nalog "Droga Srbije" treba najstrože kazniti, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Decu koja to rade treba poslati na lečenje od droge i izbaciti ih iz škole. Njihove roditelje takođe treba najstrože kazniti i to finansijski - kaže ministar.

Foto: Instagram/drogasrbijaorg

I po zakonu, ukoliko maloletnik načini prekršaj ili krivično delo, roditelj može da bude kažnjen, s obzirom na to da on ima najznačajniju ulogu, pored odnosa u porodici, u procesu odrastanja, formiranja ličnosti i ponašanja deteta.

- Ukoliko maloletno lice napravi prekršaj, Zakonom o prekršajima predviđena je odgovornost roditelja, usvojitelja ili staratelja deteta i maloletnika. Predviđeno je da će se, kada je dete učinilo prekršaj (mlađe od 14 godina) zbog propuštanja dužnosti nadzora roditelja, usvojitelja odnosno staratelja, kazniti roditelj, usvojitelj, odnosno staratelj deteta za prekršaj kao da su ga sami učinili - dodaju iz Centra.

Printskrin: Instagram

Maloletnom licu se moraju obezbediti zaštita i briga neophodna za ostvarivanje njegove dobrobiti, uzimajući u obzir prava i obaveze njegovih roditelja.

Policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenuli su istragu kako bi otkrili identitet osobe koja je otvorila naloge na Instagramu pod nazivom "drogasrbija" i "drogasrbijaorg".

Printskrin: Instagram

Sumnja se da osoba koje stoji iza ovog profila može da bude i diler koji je mladima distribuirala drogu, ali ih navela i na korišćenje.

Pored toga što su maloletnici koristili drogu, i kačili fotografije na profile, šokantno je to što su uopšte mogli da nabave zabranjene supstance.

Printskrin: Instagram

U video-snimku ispod pogledajte od koje droge je umrlo 28 ljudi:

Daljinac

(Ivana Vlajković - i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gle sad

    3. februar 2018 | 15:45

    Drzava!!!

  • Mika

    3. februar 2018 | 15:58

    Peranovic Crna reka i lopata je jedini lek!

  • Pujda

    3. februar 2018 | 15:52

    I svajcarskoj legalizovano u holandiji takodje novi zeland isto talo i td i td alkohol je stetniji od marihuane pa sto nije zabranjen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA