Kad Japanac Ataka Hirano uči srpski jezik: Slova N i Nj, L i Lj, Ć i Č, meni je to isto (FOTO)

Trebale su mu samo tri godine da nauči naš jezik

  • 0

Studenti iz inostranstva koji se odluče da studiraju u Srbiji u najvećem broju slučajeva su zadovoljni, ali im muke zadaje akcenat, izgovor, padeži, ali i pojedina slova u srpskom jeziku. Ipak, kada ga dobro savladaju, svoje znanje prenose drugim kolegama koji su došli da studiraju u Srbiji.

Dekan Filološkog fakulteta frapirala javnost: Vokabular nam je sveden na tek 700 reči, a u medijima je ta brojka još manja

Ima iih iz raznih zemalja, a dolaze iz različitih razloga. Jedan od njih je došao iz Japana i ovde je osam godina.

- Ja sam studirao srpski jezik kao kurs za strance i tri godine sam učio. Sada sam završio studiranje i držim predavanja – japanski kao izborni jezik -  objašnjava Ataka Hirano.

Ukrajinku Katarinu Parficijevu je otac nagovarao da studira u Crnoj Gori.

Printskrin: RTS

- Htela sam da studiram u Ukrajini, ali je moj otac bio za to da studiram u Crnoj Gori. Međutim, ja sam na kraju odlučila da je bolje da studiram u Srbiji -  objašnjava Parfincijeva.

Strani studenti uče i srpski jezik kako bi lakše razgovarali.

- Najveći problem mi predstavljaju slova, jer u japanskom isto je B i V, Č i Ć, naravno, K i H isto tako - navodi Hirano.

Parfincijeva ima drugih problema - sa izgovorom, ali i razlikovanjem pojedinih slova.

Printskrin: RTS

- Izgovor, redosled reči u rečenici, teško čujem razliku između Č i Ć, takođe imam problem jer ne čujem razliku između slova N i Nj, L i Lj, meni je to isto -  objašnjava Parfincijeva.

Padeži muče mnoge Srbe, ali i Jasminu Elšairi, studentkinju iz Libije.

- Kod mene su najveći problem padeži zato što u arapskom imamo samo tri padeža, ali imam problem i sa slovima, jer Č i Ć i Đ i Dž, bukvalno ne mogu da razlikujem, ima nekih slova koje mi nemamo ali ostalo je dobro. Meni je maternji arapski jezik i onda malo teže mogu da izgovorim te reči - objašnjava Elšairi.

Stanuju uglavnom u privatnom smeštaju, a od velike pomoći su im časovi jezika koje drže, saznaje RTS.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenulo je projekat "Studiraj u Srbiji" u cilju privlačenja što većeg broja stranih akademaca na naše univerzitete.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA