Jedan grad u Srbiji menja ime u Petrovgrad

Glavni zagovornici vraćanja imena su iz Udruženja "Petrovgrad"

  • 21

Nastavlja se polemika u Zrenjaninu oko vraćanja imena Petrovgrad. Zrenjaninski socijalni forum, koji se protivi promeni imena, organizovao je tribinu o narodnom heroju Žarku Zrenjaninu kao odgovor na inicijativu Udruženja "Petrovgrad".

Odluku o imenu Zrenjanin doneo je Gradski narodni odbor 2. oktobra 1946. godine. Ukidanjem imena Petrovgrad, navodi se u zapisniku, izbrisan je poslednji ostatak monarhističke vladavine. Delo Žarka Zrenjanina bilo je značajno da se grad nazove po njemu.

SVAKA ČAST, OVAKO SE VOLI SRBIJA: Sade drveće, brinu o pticama i ugroženim vrstama, a sad imaju mnogo jaku poruku za sve vas

- Nemci su ga zvali, kao što znamo, Crveni general i za sve to što je radio, tu njegovu hrabrost, organizaciju, upornost i iznad svega slobodoljubivost, mislim da i danas treba da mu odamo svo poštovanje koje može da dobije - kaže Srđan Božović iz Narodnog muzeja Pančevo.

Foto: Wikimedia/Alexzr88

Glavni zagovornici vraćanja imena su iz Udruženja "Petrovgrad". Kažu da su želeli da se pre konačne odluke održi i javna rasprava.

- Imamo, na primer, nacionalne zajednice, mađarsku nacionalnu zajednicu koja javno koristi svoj istorijski naziv Nađbečkerek i mi ništa protiv toga nemamo. Naše je mišljenje da u ovoj sredini gde je većinski srpski narod i srpska država od 1918. godine da je prirodno da imamo naziv grada koji asocira na sve ono što je najvažnije iz srpske istorije - kaže Budimir Jovanović, predsednik Udruženja "Petrovgrad".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saki

    14. februar 2018 | 23:14

    Radio sam u Zrenjaninu sramota da nemaju pijacu vodu

  • Milan

    14. februar 2018 | 23:55

    Zarko je krao kokoske po selu nadomak Vrsca.koji je on heroj bio navedite jednu akciju ili podvig u kome je on ucestvovao.da toliki grad nosi ime po njemu sramota.

  • misa

    14. februar 2018 | 22:02

    Ja sam “za”

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA