Na guščijoj areni u Mokrinu letelo perje: Borba gladijatora, gusan sa polomljenom nogom i Acikino punoletstvo (FOTO)

Prošlogodišnji pobednik “Rodac” iz dvorišta Aleksandra Adamova u “guščijoj” areni savladao je lane ovogodišnjeg takmičara “Margitaresa” vlasnika Milorada Ristića - Korpara, za 11 miunta i 34 sekunde. Dok je Margitares lentu najjačeg guska poneo 2015. godine

  • 1

Bespoštedne borbe belih pernatih životinja na severu Banata, počele su sredinom decembra, a odvijale su se u tri kategorije – liga mladih, dvogodih i seniora. Svetsko prvenstvo koje je zvanično registrovano u Unesko odvija se već pune tri decenije, a kako kažu Mokrinčani, osim Svetskog prvenstva u tucanju Vaskršnjih jaja, uskoro nam predstoji još jedno na daleko poznata “Gusanijada”.

Policajac Milorad pokušao da uruči poziv Veljku, ali mu je pas pokazao da dalje neće moći

Prošlogodišnji pobednik “Rodac” iz dvorišta Aleksandra Adamova u “guščijoj” areni savladao je lane ovogodišnjeg takmičara “Margitaresa” vlasnika Milorada Ristića - Korpara, za 11 miunta i 34 sekunde. Dok je Margitares lentu najjačeg guska poneo 2015. godine.

Foto: Telegraf

Neobično takmičenje koje svake godine privuče više stotina turista, održava se na ulicama Mokrina na Guščarskom trgu. Ove godine čak 127 gusana ukrstilo je svoja bela krila u kvalifikacijama za svetsko takmičenje. Kako nam je objasnio Živica Terzić iz Udruženja “Belo pero” koje broji oko 70 članova koji se bave očuvanjem ove živine koja se sve više potražuje zbog guščije masti i mesa:

- Nekada je svaka avlija u Mokrinu imala svoje jato guskova, na hiljade gusaka i gusana šetalo je ovim ulicama, danas imamo svega nekoliko stotina. Nadmetanje nije “krvava borba” to je njihov prirodni nagon koji ih tera da se bore. Tokom takmičenja nikad se ne zna ko će se kvalifikovati , prošlogodišnji pobednik Rodac poražen je u četvrtfinalu, za Margitaresa svi znamo, kolo sreće se okreće, to niko ne zna ko će biti ovogodišnji pobednik - istiće Terzić.

Foto: Telegraf

Istorija neobičnog takmičenja započela je između dva Svetska rata, a doseljavanjem Mokrinčana na ove prostore došle su i guske. Lekar Bogdan Seđakov, pokretač ove manifestacije koja je iz lokalnog okvira poprimila globalni, često je isticao:

- U Mokrinu se uvek znalo ko ima najtvrđe jaje i najjačeg guska.

Od tada, pa sve do danas “Gusanijada” je postala svetska turistička manifestacija. Karakteristično je što se se borbe odvijaju zbog naklonosti gusaka, pa se tako tokom borbe mogu čuti kako “gaču” i navijaju za svoje favorite. Prošlogodišnji pobednik Rodac, veruju Mokrinčani pobedio je zbog svoje guske, koja je u bolu i sa polomljenom nogom svom gusanu pružala podršku.

- Morao sam da je donesem u naručju jer joj je povređena noga. Kao što momak voli devojku, tako i Rodac ima svoju omiljenu gusku - objasnio je vlasnik Adamov čiji je gusak Acika odnosio titulu čak tri puta.

Foto: Telegraf

Osim najjačeg guska, na takmičenju se lane birala i najteža guska, pobedila je Stesa sa 13 kilograma, dok je lentu najstarije odnela dvadesetogodišnja Četkica u pratnji najstarijeg gusana Acike koji ove godine proslavlja punoletstvo.

Guščija mast i guščije meso u potražnji

Guščija mast koja se poslednjih godina najviše traži zbog suzbijanja dečjeg kašlja i bronhitisa, najbolja je i najzdravija sa ovih prostora. Gusani se odgajaju u prirodnim okruženju, hrane se travom i kukuruzom što utiče na kvalitet sala od kojeg se pravi mast. Guščije meso, izuetnog kvaliteta traženo je najviše iz Mokrina, cena mesa kreće se oko 550 din /kg, dok 200 grama guščije masti košta 400 dinara.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Живојин Кикинда

    15. februar 2018 | 21:30

    Собзиром да сам гледао пре борбу гускова истакао би и то . Гуске имају велик утицај на победу свог Гуска ако се јако деру у току борбе ,тиме бодре свог гуска и мотивишу га за борбу .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA