Preko "grane" može da se zaradi i do 8.000 evra mesečno: Evropske zemlje ne mogu da skupe dovoljno radnika, a najviše traže Srbe

Naši radnici su najtraženiji u Nemačkoj, zatim u Austriji i Francuskoj. Traže nas i u Švedskoj, Španiji, Italiji.

  • 48

Tesar, moler, zidar, vozač samo su neki od poslova za koje se radnici Srbije rado opredeljuju kad im na vrata zakuca poslodavac iz inostranstva. Ekonomsko razvijenim svetskim i evropskim državama radna snaga je preko potrebna, pa sve češće zapošljavaju kandidate sa naših prostora koji, bez obzira na stepen stručne spreme, ne odbijaju da dobro zarade.

- Srbi su u svetu prepoznatljivi kao dobri radnici, pa nije čudno što ih inostrani poslodavci traže - kaže predsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

Prema njegovim rečima, poslodavci u inostranstvu najviše traže zanatlije iz Srbije.

- Najviše zapošljavaju skeledžije, varioce, molere, stolare, parketare, zidare, tesare, keramičare, stolare, vozače, kuvare, mesare i konobare. Sada imamo 100.000 zanatlija i svi bi mogli da idu u inostranstvo i dobro zarade - kaže Rodić.

Foto-ilustracija: Profimedia/Food and Drink Photos

Srpski radnici su najtraženiji u Nemačkoj, zatim u Austriji i Francuskoj. Traže nas i u Švedskoj, Španiji, Italiji.

Što se tiče zarade, mesečna satnica u Nemačkoj je 30 evra, u Švedskoj je prosečna plata oko 2.500 evra, u Austriji 2.000 evra, u Francuskoj malo veća i iznosi oko 2.400 evra, a sve naravno zavisi od zanimanja.

U Finskoj psiholozi, sportski treneri, kuvari i dadilje mogu zaraditi između 3.000 i 8.000 evra, dok će u Slovačkoj moleri, stolari, električari i radnici na građevini zarađivati između 500 i 1.200 evra.

- Svet traži ljude koji će održavati puteve, pruge, zgrade, liftove, elektroinstalacije. A mi smo vredni radnici. Takođe, traže se i medicinske sestre, doktori i inženjeri. U inostranstvu se poslovi dobro plaćaju, a to je svima primamljivo kada se odlučuju na put "preko grane".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    17. februar 2018 | 09:09

    Ovo je mamac za naivne i ljudi su tamo roblje da vidite gde zive.neka se nase fabrike obnove njive od korova ociste i nece nam ici tamo!

  • Srbin

    17. februar 2018 | 08:56

    To su plate za Nemce,Francuze,Italijane ...mi kad odemo tamo nas nece da plate kao svoje drzavljane nego duplo menje

  • Nikolas

    17. februar 2018 | 08:50

    NEVERUJEM DA SU TOLIKE PLATE U PROPALOJ EU POSTO NEMCI TRCE U SVICU DA TRAZE POSAO !!! BOGU HVLA MI SE IZBORISMO DA NEUDJEMO U TO ZLO!!! U SVICI MEDICINSKE SESTRE IMAJU OD 5-7HILJADA PLATU ,VISE OD 7-9000. MAJSTORI 4-7000,VARIOCI 5-9ooo.VOZACI 5-7000!! U SVICI JE PLATA OK ALI SAD SU STANOVI POSKUOELI I ZDRAVSTVENO OSIGURANJE JE PAPRENO!! DVOJE KAD RADE ZIVOT JE DOBAR!! A KAD ODETE U PENZIJU ONDA JE KAO I SVUGDE U SVETU TANKO AKO NEMATE USTEDJEVINU!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA