≫ 

Drvene kuće postaju pravi hit u Srbiji: Kvalitetne i jeftine od samo 150 evra po kvadratu, a svaka je kao iz bajke (FOTO)

Ova kuća može trajati 100 ili 150 godina, što uopšte nije malo

  • 42

Retko šta je tako idilično kao kada u svom posedu, u nekom živopisnom delu Srbije, imate vikend kuću. I to od drveta. Brvnara na proplanku, brvnara pored reke, brvnara prekrivena snegom na planini... A brvnaru, zavisno od prohteva, možete priuštiti i za samo 150 evra po kvadratu.

Ako vam je priuštivo da živite u ovakvoj idili, pa još i dodate, primera radi prostirku od prirodne kože u sobi - imate sve uslove da se prepustite hedonizmu.

Sve o nekretninama u 2018: Koji stanovi su skuplji za 30%, šta nas čeka do kraja godine?

Zašto drvena kućica?

Ako se koristi "normalno" ili bez ekstremnih situacija, ova kuća može trajati 100 ili 150 godina, što uopšte nije malo. Drvo je prirodan i najstariji građevinski materijal i kao takvo zahteva održavanje i negu, ali istovremeno nudi i određene kvalitete koji imaju uticaj na konačan proizvod, odnosno kuću.

Ništa nije zdravije od drveta i nema sna kao u borovini kada zamiriše luč. Brvna se slažu i nema pukotina - to su reči onih koji su već oprobali ne samo vikend posete, već i život u brvnari. Kažu da su brvnare tople i zimi za spavanje.

Foto: Pixabay

Stručnjaci su potvrdili da drvo, već svojom strukturom ne traži da se postavlja izolacija od drugih materijala, a sa druge strane, u pogledu nosivosti, drvo zadovoljava sve statičke i ostale regulativne uslove.

Proizvođači koji se bave ovim poslom najčešće koriste četinare: jelu, smreku ili bor. Montira se za nekoliko dana, a za izradu je potrebno manje od dva meseca u proseku.

Prednost drveta je i što ono "diše", pa to u praksi znači da "propušta vazduh" u oba smera i reaguje sa vlagom iz vazduha. To ćete osetiti kad dišete vazduh iz prostorija.

Foto: Pixabay

Prednost drvenih zidova, odnosno zidova od balvana je i ta što oni, po principu samoregulacije, upijaju višak vlage iz vazduha u prostoriji. Ujedno otpuštaju tu vlagu kada je vazduh nezasićen. To vam daje jedan novi kvalitet života i boravka u tim prostorijama, jer vazduh u njima nikada nije ni previše suv, ni previše vlažan.

Jedna od glavnih osobina je što je drvo nekoliko puta bolji izolator od cigle, a 15 puta bolji izolator od betona i mnogo puta je lakše od betona.

Drvo debljine tri centimetra ima toplotnu izolaciju kao 45 centimetara betona ili 18 centimetara cigle. To znači da oni zimljivi mogu u ovakvoj kući da računaju da će imati manje račune za grejanje.

Foto: Pixabay

One su, kada se podvuče crta, jeftinije za održavanje, pa se koristi mala količina energije i leti, kada je potrebno hlađenje.

Ključ u ruke možete dobiti već za oko dva meseca, jer je optimalno vreme za izradu i montažu takve kućice. Tačnije, oko dva meseca traje obrada i izrada materijala, a montaža desetak dana, možda i manje.

Foto: Pixabay

Kvadrat drvene kuće košta od 150 do oko 200 evra, a to znači da za kuću od 60 kvadrata treba izdvojiti 9.000 evra. Ponuda je raznovrsna, pa u direktnoj pogodbi sa proizvođačem, možete dobiti manje troškove za više kvadrata i slično - zavisi od vaših pregovaračkih veština.

Foto: Pixabay

Najbolje od svega je što, oni koji su zainteresovani za brvnare, mogu sami i da ih dizajniraju. Tačnije, možete birati neki od postojećih projekata, a možete i sami izložiti proizvođaču šta želite da imate na svom placu.

Proizvođači obično nude garanciju do 10 godina i u tom periodu imate pravo da sve fizičke popravke prebacite na proizvođača.

Takozvane "skijaške zemlje", poput Švajcarske ili Austrije, napravile su od brvnara hit, pa tamo možete da odsedate u prilično luksuzno uređenim objektima od drveta. Zimovanje u švajcarskim Alpima u brvnarama, vrlo je luksuzno i mahom rezervisano za one sa dubljim džepom.

Foto: Pixabay

Sa druge strane, primera radi, u Severnoj Americi i Skandinaviji gotovo svaka kuća je drvena, odnosno više od 90 odsto kuća je od drveta, a posebno su interesantne one prave brvnare na Aljasci, koje se prave od celih debala drveta i koje koštaju po nekoliko miliona dolara.

Zahvaljujući tome što su drvene kuće pre svega tople, koriste ih Skandinavci i Kanađani koji žive u jako hladnoj klimi.

Foto: Pixabay

Daljinac

(Telegraf.rs/Halo oglasi)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    17. februar 2018 | 11:54

    Lijepa kuća, moj prosli dečko je ima takvu. Eh kad se sjetim kako smo uzivali uz kamin u nju

  • Lepi

    17. februar 2018 | 21:38

    Cena ovih kuća, završno ključ u ruke je od 320-350€ po m2.

  • Maja

    17. februar 2018 | 11:56

    Imate u S klubu prelepe drvene kuce za iznajmljivanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA