Geni su čudo, a tri generacije porodice Lovčević to najbolje dokazuju (FOTO)

Da li znate za sličan primer u vašem gradu?

  • 0

Frizerka Slavica Lovčević (62) iz Bogatića četiri decenije ulepšava žene u Mačvi. U svom salonu je zaradila penziju, ali se, kaže, još nije umorila pa ne razmišlja da u skorije vreme na radnju stavi katanac. Ponosna što u celom radnom veku nije doživela da mušterija iz salona izađe nezadovoljna, Slavica ističe da je još ponosnija na svoju ćerku Sandru i unuka Žarka koji su krenuli njenim stopama.

Ivana je šumadijska žena - zmaj: Popravlja automobile, zida, seče drva, a od skoro gaji i tartufe (FOTO)

- Težak je ovaj posao, a posebno četrdeset godina stajati na nogama, raditi rukama i misliti glavom! Ovako je frizerski zanat opisao jedan stari profesor iz beogradskog kluba frizera i nije pogrešio. Ali, bez obzira na sve, frizerski posao je i mnogo lep posebno ako se radi sa ljubavlju. Meni je doneo brojna zadovoljstva. Putovala sam po svetu, takmičila se i osvajala nagrade u vreme stare Jugoslavije, bila na evropskom prvenstvu frizera u Parizu i na svetskom u Roterdramu. Osim u srednjoj frizerskoj školi koju sam završila u Šapcu, imala sam priliku da zanat učim od vrhunskih stručnjaka u Beogradu, ali i Parizu i Londonu odakle sam u Bogatić prva donela najnovije modne trendove - kaže Slavica.

Priseća se kakvu je "modnu revoluciju", u maloj varoši gde živi, izazvala kada je u svom salonu počela da radi šatiranje na foliji, odmah po povratku sa kursa na akademiji čuvenog Žan Pjera. Mačvanke su, zahvaljujući Slavici, prve posle Parižanki, mogle da u svojim selima osim šatirane kose prošetaju i lokne i mini val!

- Trendovi su se menjali i vraćali, ali se vremenom počelo raditi savremenije. Iz Pariza sam donela prvi klimazon zahvaljujući kojem proces kod mini vala traje oko deset minuta umesto kao ranije sat i po "pod kapom". Lokne su se ranije radile navijanjem na viklere i kosa sušila pod haubom, a sada se radi na štap i na presu. Veliki napredak je što se po kvalitetu kose određuje tip kiseline pa je isključena mogućnost oštećenja - dodaje.

Slavičina ćerka Sandra Foto: Privatna arhiva

Ćerka Sandra (39) je krenula majčinim stopama i danas je poznati frizer u Smederevu gde se udala. Njen profesionalni put je, bukvalno, isti kao majčin, ali je po broju priznanja na esnafskim takmičenjima već nadmašila Slavicu. Sandra je devet puta bila šampion bivše Jugoslavije, a na Svetskom prvenstvu u Parizu 2001. godine osvojila je peto mesto.

- Geni su čudo, pa je jasno koji životni put sam mogla da izaberem. Možda je isto toliko u izboru frizerskog zanata na mene uticalo što sam bukvalno svakog dana pre škole, na odmoru i posle škole bila u maminom salonu. Kao malo dete sam učila od nje, divila se njenim spretnim rukama, potom završila srednju frizersku školu i otvorila svoj salon - objašnjava Sandra.

Uz rad u svom salonu "Šik", Sandra je završila Visoku školu za profesore stručne nastave i od jesenas svoje majstorstvo prenosi srednjoškolcima frizerskog smera u srednjoj školi u Grockoj.

Žarko Lovčević Foto: Privatna arhiva

Najmlađi u ovom porodičnom frizerskom esnafu, unuk Žarko (19), mlađi sin Slavičinog sina Aleksandra, lane je završio srednju frizersku školu u Šapcu i odmah otvorio sopstveni salon u Bogatiću.

Za razliku od bake i tetke on je muški frizer, kao i njegova majka Vesna. Ovaj ambiciozni mladić ima dosta posla, a poput tetke planira da nastavi školovanje na Visokoj školi i jednog dana bude profesor.

Od jeseni će i najmlađi potomak familije Lovčević započeti školovanje za frizera. Sandrin sin Đorđe, maturant osnovne škole, rešio je da upiše srednju školu za frizere.

VIDEO: Najlepše selo Srbije, Kamena gora.

Daljinac

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA