Svima onima koji neće da svedoče, preti kazna do 100.000 dinara: Ko se ne pojavi na sudu, može da prođe i gore (FOTO)

U praksi maltene niko nije kažnjen zato što se bez opravdanja nije jednom pojavio da svedoči

  • 30

Svako od nas poznaje bar jednu osobu koja se makar jednom nije odazvala sudu u svojstvu svedoka, a mnogi ni ne znaju da je neodazivanje kažnjivo ukoliko se nepojavljivanje nije opravdalo.

EVO KADA ZASTAREVAJU SAOBRAĆAJNE KAZNE: Kako da izbegnete plaćanje za prekršaje starije od godinu dana (FORMULAR)(VIDEO)

Oni koji su loše sreće kaznu mogu dobiti i posle jednog nedolaska na svedočenje, a svedok osim što može da se privede policiji, može da se kazni i novčano.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Zakonik o krivičnom postupku u članu 101 jasno kaže:

- Ako svedok koji je uredno pozvan ne dođe, a izostanak ne opravda ili se bez odobrenja udalji sa mesta gde treba da bude ispitan, organ postupka može narediti da svedok bude prinudno doveden, a sud ga može i kazniti novčano do 100.000 dinara - navodi se u Zakonu i dodaje:

- Ako svedok dođe, pa pošto je upozoren na posledice odbije bez zakonskog razloga da svedoči, sud ga može kazniti novčano do 150.000 dinara, a ako i posle toga odbije da svedoči, može ga još jednom kazniti istom kaznom.

Advokat Denis Bećirić, bivši istražni sudija kaže za Telegraf.rs da u praksi maltene niko nije kažnjen zato što se bez opravdanja nije jednom pojavio da svedoči.

Ovako izgleda poziv tužilaštva za svedočenje za teško krivično delo Foto: Telegraf.rs

A, na pitanje koliko se puta može tolerisati svedoku, navodi da to nije zakonom određeno već da sve zavisi od procene sudije ili tužioca da li svedok izbegava da se pojavi.

- U principu se svedoku toleriše jednom da ne dođe bez ikakvog opravdanja.  Ako se drugi put ne pojavi bez ikakvog opravdanja a primi poziv, onda se uglavnom šalje privođenje, ili novčana kazna. Privođenje je praktičnije jer je cilj da se obezbedi svedok za sledeći put. To vam pričam iz mog iskustva kako sam ja radio dok sam bio istražni sudija ali ne postoji u zakonu pravilo za to - objašnjava Bećirić.

Ovako izgleda poziv Višeg suda u Beogradu Foto: Telegraf

Prema njegovim rečima, novčana kazna neće biti veća ukoliko se svedok nije pojavio da svedoči o ubistvu u odnosu na svedoka koji je izostao da svedoči o nekom blažem delu.

- Nema nikakve razlike. Svedok je svedok, i potpuno se isto primenjuje taj član za kažnjavanje koje god delo da je bilo. Isto će ga sud kazniti i ako je svedok za ubistvo i ako je svedok za običnu krađu. Ali, retko kad se pišu kazne. I kada se napišu, uglavnom se to učini da bi se ljudi naplašili da dođu a onda se rešenje stavi van snage. Ja se ne sećam da sam nekom naplatio kaznu - kaže Bećirić.

Daljinac

(Lj. Račić / lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    21. februar 2018 | 06:08

    Sve ovo je razlog što ljudi, kad vide da se negde dešava nešto zbog čega bi mogli da budu pozvani da svedoče, okreću glavu na drugu stranu ili odlaze sa lica mesta. Niko više i ne zastane kad vidi, recimo, saobraćajni udes. Možda je neko povređen, treba mu pomoć, ali prolaznici se sklanjaju da ih ne bi posle razvlačili po sudovima...

  • Lazar. Mड़ञणम

    21. februar 2018 | 02:30

    Odazvacu se naravno samo pod uslovom kad me bude u sudnici cekao novac na stolu i to ona suma koju ja zaradjujem po satnici kao preduzetnik, plus troskovi prevoza. Sve do tad nemam vremena za gubljenje i svedocenja posto sam do sad par puta platio tu skolu a nisam dobio ni dinara pa me nicija sudjenja ne zanimaju.

  • Vlada

    20. februar 2018 | 21:27

    A ko se pojavi kao svedok a taj okrivljeni ne dodje sta se onda desava? Ja sam kao svedok u Nisu dolazio jedno 10x a taj okrivljeni se nije pojavljivao. Sta onda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA