≫ 

Skidanje mraka, antizapadne struje, Novi svetski poredak i čukljevi: Čemu su se ljudi sve smejali u novoj epizodi Nemanjića?

Ovaj stil izražavanja ne pripada ni srednjem veku ni savremenom dobu, smatraju stručnjaci

  • 85

Predlog Rastku Nemanjiću da "pričvrlji nešto" naišao je na podsmeh javnosti, a niko nije mogao ni da zamisli da će u poslednjoj emitovanoj epizodi Nemanjića scenaristi otići i korak dalje i budućem Svetom Savi predložili da "skine mrak".

Komedija u Nemanjićima, Rastko se zamonašuje ispod freske Svetog Save?! Verski analitičar grmi: Umesto da veličaju srpsku istoriju, oni joj se smeju

Lingvista Lidija Mirkov objašnjava da ovi izrazi ne zvuče kao neki koji su se koristili u srednjem veku.

- To su pre žargonizmi, vulgarizmi, zapravo koji su se koristili u vreme kad je scenarista bio mlad, ne kada su Nemanjići bili mladi.

Ona objašnjava da je replika trebalo da bude komična ako uzmemo u obzir lik koji to izgovara i kontekst namere sa kojom je to izgovoreno.

- Problem je što ovde smeh izaziva samo iznenadna promena stila izražavanja, tj. neobičnost izraza koja ne pripada ni srednjem veku, ni savremenom dobu u kom je serija snimana - objašnjava Mirkov.

Svaka epizoda Nemanjića obiluje izrazima koji paraju uši, ali su mnogo ozbiljnije istorijske greške, kao što je pravljenje saveza sa "Nemačkom" koja je kao moderna država pod tim imenom nastala nekoliko vekova nakon vladavine Nemanjića i Fridriha Barbarose.

Najnovija epizoda serije "Nemanjići" donela je jednu od najvećih grešaka srpske kinematografije. U sceni u kojoj se Rastko Nemanjić zamonašuje, sa zida manastira gleda ga freska Svetog Save.

Osim što su scenaristi ubacili nepotreban detalj da je Stefan Nemanja imao probleme sa čukljevima, u poslednjoj epizodi koriste se izrazi "svetski poredak" i "antizapadna struja" ne mogu nikako da se smeste u srednji vek.

Fraze koje dovode do transfera blama u poslednjoj epizodi Nemanjića:

- Momci sve češće izlaze

- Ne zna gde udara

- Još dugo ne nameravam da otegnem papke

- Stefan Nemanja ima problem sa čukljevima

- To je jaka antizapadna struja

- To je taj svetski poredak

- Rastko mora malo da se "provodi"

- Skini taj mrak

- Vukan i Stefan su na nekoj zabavi

Ako smo proputili još neke bisere u poslednjoj epizodi, napišite nam ih u komentarima.

Daljinac

(G. Avalić/J. Stakić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez

    26. februar 2018 | 21:06

    Na pocetku odmah neznanje ili laz... godine 1189 umesto 6337... Srbi, a ni citav, tadasnji poznati Srpski Svet nisu ni poznavali kalendar koji nije ni postojao... Nemacka nije ni bila modernija ili jaca od Srbije jer Nemanjici nisu ni bili prvi Srpski vladari vec je Nemanja bio tek 54-ti Srpski vladar... gomila dezinformacija... na zalost, postajemo nepismena nacija...

  • Dejan

    26. februar 2018 | 20:45

    ... ali su vam svima turske serije savršene i bez mana ....

  • 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    26. februar 2018 | 20:24

    Свему првославном налазите мане и исмејавате, за вас је добро све страно и антисрпско типа турске,шпанске,латино-америчке серије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA