Đaka prvaka učenici tukli na odmoru, pretili da će ga ubiti, a niko nije kriv?! U školi prvo priznali grešku, pa sada tvrde da nasilja nije bilo (FOTO)

Prvobitno su u školi priznali da je bilo nasilja, nakon čega su obećali da će preduzeti sve mere protiv nasilnika. Ali školsku upravu nisu obavestili, pa su to roditelji učinili, nakon čega je organizovan sastanak na kome su suočili dečaka sa nasilnicima

  • 21

Slučaj vršnjačkog nasilja koji se dogodio 17. oktobra u Osnovnoj školi "Aca Aleksić" u Aleksandrovcu, kada je đaka prvaka A. S. (7), 17. u školskom dvorištu, maltretirala grupa starijih učenika, za koje se veruje da pohađaju treći razred u istoj školi, dobio je epilog. Po rečima roditelja privremen, jer sudeći po rešenjima koje su dobili niko nije kriv i nasilja nije ni bilo, iako prethodna dokumentacija koju poseduju pokazuje suprotno, pa roditelji ne prihvataju takav odgovor.

Šta je ovo, ljudi?! Novi slučaj vršnjačkog nasilja trese Srbiju: Prvaka tukli na odmoru, dete ima noćne more i ne sme u školu (FOTO)

- Ova agonija je počela samo mesec i po nakon što je naše dete krenulo u prvi razred. Napadnut je za vreme školskog odmora na sportskom terenu u dvorištu i to u drugoj smeni, kada su u celoj školi smao dva odeljenja. Gde je bio dežurni nastavnik? Po rečima očevidaca, starija deca su ga najpre okretala ukrug, a potom gurnula pa je udario u stub, a zatim su ga šutirali i pretili mu. Za nasilje smo saznali od druge dece, jer moje dete pod pretnjama da će ga ubiti, nije smelo ništa da kaže - započela je priču Snežana, majka napadnutog dečaka.

Po rečima dečakove majke prvobitno su u školi priznali da je bilo nasilja, nakon čega su obećali da će preduzeti sve mere protiv nasilnika.

Formiran je Tim za borbu protiv nasilja i prvobitno je utvrđen treći stepen nasilja (fizičko maltretiranje). Ali školsku upravu nisu obavestili, ni Centar za socijalni rad, pa su to roditelji učinili, nakon čega je u školi organizovan sastanak na kome su suočili dečaka sa nasilnicima, a dete je ceo sastanak preplakalo.

- Tom prilikom su nas verbalno napadali i psiholog i direktor škole, tvrdeći da izmišljamo i preuveličavamo, tvrdeću da smo im stavili "omču oko vrata". U kasnijem razgovoru sa psihologom kod koga je naše dete zbog trauma mesecima odlazilo, saznali smo da nikako nisu smeli da suočavaju dete sa nasilnicima - rekla je Snežana.

Izveštaj Školske uprave u Kruševcu/Foto: Telegraf
Izveštaj Školske uprave u Kruševcu/Foto: Telegraf

U izveštaju se vidi da je Školska uprava utvrdila niz propusta škole, te da je na osnovu izjave roditelja i svedoka dete doživelo treći nivo nasilja, pa je školi izdat niz predloga i zadataka u rešavanju ovog slučaja. 

Izveštaj Školske uprave u Kruševcu/Foto: Telegraf

- Dala sam im zdravo, pravo dete da ga obrazuju i naprave od njega čoveka, a oni su mi nakon mesec i po dana vratili dete sa dijagnozom - depresivna fobija. Dete je promenilo ponašanje, insistira da ga pratimo u školu, ne želi da bude sam. Ima noćne more, jedva odlazi na nastavu, plaši se da bude sam. Svakog dana neko od odraslih ga otprati do škole i čeka ispred učionice, jer je to jedini način da pristane na odlazak u školu - priča majka dečaka Snežana Sušić.

- Nakon naše prijave vanredna komisija je izašla na teren i utvrdila niz nepravilnosti u radu škole. Dodaću da je tog dana odrasli član naše porodice koji je ispratio dete, bukvalno isteran iz hola dok ne ode komisija - dodala je Snežana.

Inspekcijski izveštaj/Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

- Tragično je da samo moje dete koje je žrtva u celoj ovoj situaciji, snosi posledice, a da nasilnici prođu nekažnjeno. Dežurni nastavnik koji nije obavljao svoj posao, takođe. Njegova dužnost je bila da na velikom odmoru motri na decu, a on uopšte nije bio tu. Moje dete je upućeno psihologu kod koga je išao tri meseca, nakon čega je rečeno da bi dete zbog pretrpljenog straha ipak trebalo psihijatru. Sada smo došli do situacije da moje do pre pola godine zdravo, veselo i razdragano dete mi vodimo kod psihijatra. Ustanovio je da je kod našeg deteta anksioznost čak 70 odsto - ispričala je Snežana.

Na kraju je stiglo poražavajuće rešenje iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u kome se kaže da nikakvo nasilje nije počinjeno.

Foto: Telegraf

ODGOVOR IZ ŠKOLE 

- Što se škole tiče taj slučaj je zatvoren. Tim za borbu protiv nasilja je utvrdio da nasilja nije bilo. Ono što je bilo u našoj moći mi smo učinili. Prosvetna inspekcija je bila kod nas, imali su na uvid svu dokumentaciju i njihov zaključak je da nasilja nije bilo.

- Istina je da dete dolazi u školu u pratnji roditelja i da čekaju dečaka, ali to je njihova dobra volja, mi nikome ne možemo da zabranimo da dovodi dete u školu. Ali svakako smatramo da za tim nema potrebe. Mi smo ceo slučaj zatvorili i prosledili ga Centru za socijalni rad, tako da je sada u njihovoj nadležnosti - rekao je za Telegraf.rs direktor škole Mihailo Milinčić.

Na osnovu reči koje smo čuli od direktora ovo je još jedan slučaj "igrala se deca" pa ko izvuče deblji kraj, bez obzira što je reč o detetu koje je prvi razred.

Daljinac

(J.J.K/j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    3. mart 2018 | 21:10

    Aloo nre pa gde je zakon da za vrsnjacko maltretiranje roditelji budu kaznjavani sa 100000 dinara? Uvedite bre vise to pa kada ne znaju da vasoitaju svoju decu i ne zele da reaguju kada im dete tuce i maltretira drugo dete neka placaju pa da vidis kako ce biti mirni kao bubice!!!! Ja sam bio u slicnoj situaciji,na zalost moj klinac je bio taj koji je konstantno maltretirao neko dete. Prvo je bilo price tioa i on mene gura i udara,kasnije sam bio pozvan od strane uciteljice koja mi je rekla da su i roditelji bili i molili za pomoc,sta sam uradio svom detetu ne zelim da pisem jer ocigledno ne smemo da vaspitami decu danas kako su nas vaspitali,ali je dobio i za laz i za sve sto je uradio i to duplo. Nakon toga sam zatrazio adresu tog deteta i roditelja,stavio sam sina u auto i otisli. Zazvonili smo na vrata i majka deteta kada je ugledala mene i mog sina bila je sokirana i na prvu loptu odbojna i drska. Zamolio sam je da nas ousti da udjemo,pristala je. Kada smo usli njen sin je sedeo na krevetu i gledao TV. Znao sam ga da dodje ispred nas, kada je dosao moj Sale mu se izvinuo za sve sto mu je radio,dao mu je poklon koji smo doneli,a nakon toga sam rekao i tim roditeljima i tom malom detetu kako sam postupio i sta sam uradio i da ne insistiraju da sedne jer i da hoce ne moze na guzicu,zatim sam rekao jos jednom ako se desi a budite sigurno da se nece desiti ali AKO se desi imate moju dozvolu da ga vi sacekate nakon skole i da uradite isto ono sto sam ja uradio. Proslo je godinu ipo dana,ni kedan jedini put ga vise nije ni pipnuo. Nakon toga na roditeljskom sastanku je uciteljica pohvalila i mog sina i zenu i mene kao roditelje! Ako roditelji hoce,mogu da odreaguju na lravi nacin,ako nece neka plate i neka placaju pa ce siguran sam preduzimati sve moguce mere,treceg nema! Uvedite taj zakon jer dok toga ne bude bice ovakvih deca i jos gorih roditelja!!!!

  • Grobar

    4. mart 2018 | 01:59

    Tuzite skolu. Sacuvajte resenja. Ako nista od toga ne prodje. Kontaktirajte medjunarodne organe i objasnite im slucaj. Molim vas ne odustajte. Ne samo zbog vaseg deteta vec zbog sve dece u Srbiji.

  • Realno,

    3. mart 2018 | 23:12

    Jadno dete....ima li oca,ujaka da se bori za njega?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA