Srbi se ne libe mešovitih brakova, naročito u okolini Ivanjice: Za godinu dana 56 Albanki postale srpske snajke

Tokom 2016. godine u našoj zemlji sklopljeno je 2.808 mešovitih brakova. Od toga se naših žena udalo za 1.415 mladoženja drugih nacionalnosti, dok je srpskih snajki bilo 1.393

  • 14

Mešoviti brakovi uopšte nisu retkost u Srbiji. Naprotiv, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je tokom 2016. godine u našoj zemlji sklopljeno 2.808 mešovitih brakova. Od toga se naših žena udalo za 1.415 mladoženja drugih nacionalnosti, dok je srpskih snajki bilo 1.393.

Ivana je Srpkinja, a Senad je Bošnjak: Zbog budućnosti svoje dece planiraju da beže iz Sarajeva

Poslednjih godina dosta je mladi albanskog porekla, tokom godine njih 56 stiglo je u Srbiju. Najviše ih ima u okolini Ivanjice.

Panorama Ivanjice. Foto: Wikipedia/Krumb77

Jedan uspešan primer mešovitog braka čine Milinko Bogdanović iz Ivanjice i Albanka Vjoca Uka iz Skadra. Oni uskoro očekuju prinovu.

- Čim sam je video znao sam da je ona žena sa kojom hoću da provedem ostatak života - započinjenje priču Milinko Bogdanović iz Ivanjice.

- Nije me zanimala nacionalnost, vera, običaji niti druge razlike, nakon prvog susreta rekao sam sebi: ti ćeš nju da ženiš. Tako je i bilo. I srećni smo zajedno, beskrajno. Tačno je da postoje razlike u smislu nekih običaja, hrane, jezika… Ali sve to uspešno rešavamo jer kada se dvoje ljudi vole i poštuju, nikakve razlike ne mogu im stati na put – priča Milinko.

Foto: Aleksandar Rajkov

Sve se odigralo "po starinski". On je video sliku svoje Vjolce, sada već prekrštene u Violetu, i odmah se zainteresovao.

- Prvo sam je video na fotografiji, kod njene sestre. Odmah mi se dopala. Onda smo počeli, onako po starinski, da se upoznajemo i ja sam jednog dana odlučio da odem u Skadar. Kažem vam, kada sam je video, srce mi zaigralo, znao sam da je ona prava. Imao sam sreću što je privlačnost bila obostrana i eto sada živimo u stvarno srećnom braku i čekamo dete - kaže Milinko.

Iako su za Vjolcu običaji i jela bili drugačiji, kao i jezik, zahvaljujući suprugu sve razlike u kulturi brzo je prevazišla.

- Nije bilo predrasuda, rukovodila sam se srcem i nikada se nisam pokajala. Suprug poštuje moje želje, ja njegove, i lepo se slažemo - kaže Vjolca.

Pixabay

Počela je da sluša i srpsku muziku, a iz njihove kuće se često čuju pesme Cece Ražnatović.

- Sećam se da nikada pre nije probala sarmu i kiseli kupus. To kod njih ne postoji. Oduševila se, i stalno me tera da joj donosim neke recepte za naša tradicionalna jela, da ih sprema. I prihvata sve od naše tradicije, slavimo, pridržavamo se posta za vreme praznika, bez ikakvih problema. Kažem vam, presudna je ljubav, ona potire sve razlike - svedoči Milinko za infoliga.rs.

Od velike im je, kako kaže Milinko, pomoći bilo razumevanje lokalnih i regionalnih institucija kada su prikupljali papire za venčanje. Svi su im maksimalno izašli u susret.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VLA BREE

    5. mart 2018 | 11:59

    Pa kada nase cure odlaze za BG pa makar tamo radile na ulicu samo da nisu seljanke stikle minic i nocni zivot toje srpska buducnost ?

  • Isko

    5. mart 2018 | 14:42

    Žene u Srbiji su dobrim delom promašile temu i svoju ulogu u društvu.Takve čekaju princa u mersedesu, sa velikom kućom i sluškinjama. Da rađaju , kuvaju i rade, to im je fuj. Ali, zato provod, menjanje muškaraca i kafica+cigarica najomiljenija zabava. Dosta sa tim feminističkim podvalama.

  • zoran

    5. mart 2018 | 13:41

    Nase devojke Srpkinje nece da radjaju.Tesko im je,tako da je po mom misljenju sasvim u redu ako Albanke hoce da radjaju nije problem da se zene i osnivaju porodice.A nase neka se setaju ulicama gradova bez dece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA