Treba li ZRENJANIN da vrati "staro ime" PETROVGRAD ili je ta inicijativa otvaranje Pandorine kutije?

Bečkerek dolazi od imena ugarskog vlastelina iz srednjeg veka koji se zvao Imre Bečej, a koji je bio veleposednik na celom tom prostoru. Drugi deo dolazi od mađarske reči „kerek“ što znači „šuma, lug“. Stoga Bečkerek doslovno znači „Bečejeva šuma“ ili „Bečejev lug“. Ali, kakve to veze ima sa Zrenjaninom, odnosno Petrovgradom?

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika ŠEVA
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • ĐOKO SO EDNOTO OKO

    10. mart 2018 | 15:54

    Herojstvo Žarka Zrenjanina je oličeno u palenju žita na Banatskim poljima. Palio je žito nedužnim seljacima, da slučajno Nemci nebi jeli hleba. A ti isti Nemci su porobili celu Evropu i mogli su da donesu žita iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije ili bilo koje porobljene zemlje Evrope. A šteta je više učinjena sirotim paorima koji su teško mogli da prehrane svoje porodice. Hrvati su 1941 zauzeli Srem i činili su velika zverstva, takođe i Mađari su upali u Bačku i činili velika zverstva. Nemci u Banatu nisu činili zverstva, tako mi je pričao ženin otac. Takođe mi je rekao jednu surovu istinu: "Mađara držao za stolom ili ispod stola - jednako ti misli". I sada se javljaju neki idioti koji se zalažu za povratak imena Veliki Bečkerek koji su Nacisti dali 1941. Pored toga što su skinuli ime Petrovgrad, srušili su i spomenik Kralju Petru I Oslobodiocu. Zbog palenja žita, seljaci su se žalili Nemačkoj komandi Grada i tadašnji šef policije Špiler ga je jurio i uhvatio ga je u "švaleraciji" u jednoj vinogradarskoj kućici u okolini Vršca gde je i likvidiran. Kako su mnogi partizani proglašavani za Narodne heroje pa su se tako i banatski komunisti setili da i oni trebaju da imaju Narodnog heroja. I tako je izbor pao na čoveka koji je palio žito nedužnim seljacima. Komunisti du i dalje nastavili da terorišu seljake nazivajući ih "kulacima" i "buržujima", pljačkajući ih i otimali imovinu. Čak su im i čupali brkove, ako se neko usprotivio. U Zrenjaninu živi 80% srpskog stanovmištva i 1935 ime Petrovgrad je jednoglasno usvojeno bez i jednog glasa protiv. Nacisti 1941 godine uvode Beliki Bečkerek što nikako nebi trebalo vratiti. Takođe i Zrenjanin je 1946. silom nametnut odlukom komunističke partije. Jedino logično ime Grada je PETROVGRAD.

  • Iks Oks

    07. mart 2018 | 14:57

    Naveli ste samo jedno moguce poreklo imena. Postoji ih jos, od keltskog naziva za kamenu crkvu, pa do imena plemena Gregor i Bece koji su tu ziveli. Kako god, Grad se preko 600 godina tako zvao, bio je sediste Torontalske zupanije, osnovali su ga madjarski jobadji kao naselje na 3 ostrva i 2 poluostrva, Osmanlije ga zauzele pod vodjstvom Mehmed Pase Sokolovica, od Traka ga preoteo pring Eugen Savojski, svi gradjani zajedno kupili status slobodnog trgovista (grada), njime vladao despot Stefan (u to vreme clan reda madjarskih vitezova zlatnog zmaja i podanik madjarskog kralja), pre 100 godina imao oko 1/3 srpskog stanovnistva (sada oko 80%), posle drugog sv rata prisilno ociscen od Nemaca (bilo 25%, poslati u logore, kasnije preziveli za vreme IB pusteni u Nemacku i Austriju), 3. industrijski centar kraljevine SHS iza Maribora i Zagreba,... U gradu vise skoro nikome ime Zrenjanin nije asocijacija ni na komunizam ni na odredjenu osobu (rumunsko prezime), vec na grad. Odrastao sam u njemu, i niko od starih ljudi nije pominjao Petrovgrad kao odrednicu, a za mnoge je taj grad u kojem su rodjeni ostao Beckerek. Sada su najglasniji da se vrati ime Petrovgrad oni koji tu nemaju korene. Moji koreni su tu i znam sta osecam kad se govori Zrenjanin, Beckerek ili Petrovgrad.

  • Иван Радосављевић

    07. mart 2018 | 14:33

    Петровград =Србија =Војводина

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA