≫ 

Slike nabujale Morave ne slute na dobro: Voda probila u kuće pored reka, počele prve evakuacije! (FOTO)

Ako bude naglog otopljanja, sneg sa Alpa napraviće haos i u koritima srpskih reka

  • 11

Dok je nivo pojedinih reka počeo da opada, Morava kod mesta Končarevo u blizini Jagodine i dalje buja. U poslednjem talasu, voda je preplavila kuće i splavove pored reke, napravivši veliki problem njihovim vlasnicima. Sa druge strane, pet soba evakuisano je čamcem iz sela Trubarevo u opštini Ćićevac.

Da li će reke nastaviti da se izlivaju zavisi od količine snega na planinama, od brzine njegovog topljenja i obima padavina narednih dana.

Mračne slike srpskih reka koje slute na najgore: Nišava i Morava nabujale i mutne, smeće pravi dodatni problem, a voda samo raste i raste (FOTO)

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić kaže da su poslednja 24 sata bila relativno mirna, ali bojazni od izlivanja reka postoje.

Foto: Čitalac Telegrafa

- Strahovi postoje naročito na malim vodotokovima i mi smo još prethodne nedelje preduzeli određene radnje i poslali svoje ljude, pojačanja, a urađene su i preventivne mere, zajedno sa lokalnom samoupravom, baš kod onih naselja koja su bila ugrožena i prethodnih godina - kaže Nikolić za RTS.

U prethodnih nekoliko godina, napominje Nikolić, lokalne samouprave mnogo ozbiljnije rade na tim poslovima i to se, ocenjuje, vidi iz godine u godinu.

Foto: Čitalac Telegrafa

On ukazuje da Sektor za vanredne situacije ima dobru komunikaciju sa susednim zemljama i kaže da bez te konekcije, ne bi se moglo funkcionisati, jer u Srbiju, kako kaže, vrlo često dolaze talasi iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, koji nam prave dosta problema, te se zato sliv Dunava i Save prati permanentno.

Foto: Čitalac Telegrafa

Takođe, podvlači da su zalihe snega na Alpima slične kao 2006, i podseća da je te godine dosta problema bilo na slivu Dunava.

- Tako da, to mora da se prati i taj talas očekujemo negde u aprilu mesecu. Nadamo se da neće doći do naglog otopljavanja, što bi prouzrokovalo zaista velike probleme ne samo Srbiji, već svim zemljama gde Dunav teče - kaže Nikolić.

Foto: Čitalac Telegrafa

Vatrogasno-spasilačke jedinice Kruševca evakuisale su pet osoba čamcem iz sela Trubarevo u opštini Ćićevac, pišu Novosti.  Na terenu su trenutno dva vozila sa četiri pripadnika ove jedinice.

Nivo Južne Morave i dalje raste na teritoriji grada Kruševca u mestu Đunis, a voda se još uvek ne povlači sa državnog puta 2.reda 215 B Kruševac-Niš.

Foto: Čitalac Telegrafa

Dušan Todorović, načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije kaže i da je deo stočnog fonda evakuisan sa ugrožene teritorije, kao i da se situacija intenzivno prati. Isporučeno je 500 vreća za pesak.

Pod vodom je više od 100 hektara plodne zemlje, kao i deo podruma, dvorišta, domaćinstava i pomoćni objekti. Neposredno je ugroženo 25 domova u kojima živi 27 ljudi. Na terenu su sve vreme Službe za prevenciju i civilnu zaštitu, pripadnici VSJ,MUP-Saobraćajna policija Kruševac i predstavnici Štaba za vanredne situacije.

Ovako su poplave desetkovale Srbiju pre nekoliko godina:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelka

    6. mart 2018 | 12:51

    Nasi stari su govorili,nikako praviti kuce uz reku i recnu dolinu,ove slike gledati svake godine je vrlo neprijatno i tuzno,a narod koji to ptezivljava jos tuznije.

  • Mladen

    6. mart 2018 | 14:15

    Poplave su jedini nacin navodnjavanja u Srbiji,mi smo imali presednika koji ne zna engleski i kralja koji ne zna srpski,mi smo jedina drzava u svetu koja se granici sama sa sobom,najvise para ulazemo u fudbal a nabolje rezultate prave vaterpolisti,kosarkasi,atleticari...kod nas je besplatno zdravstvo a lekove placamo mnogo skupo,zasto onda da se cudimo i poplavama kad nema ko da se seti i radi nesto po tom pitanju.

  • Dr.M

    6. mart 2018 | 10:52

    MORAVSKI KANAL trebalo napraviti, više štete imamo od poplava i suša od cene kanala, a klima sve gora sa više poplava i suša. Sa kanalom dobili bi duplu žetvu, plovidbeni put za jeftiniji prevoz robe, ubrzan razvoj čitavog pomoravlja i Srbije. Kinezi su prije gotovo 2 milenijuma iskopali veliki kanal dužine 1800km kada nije bilo tehnike i mehanizacije kao danas i kanal danas služi za plovidbu, prevoz roba i nemaju poplava a dobili su duplu žetvu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA