Do pacijenata u Srbiji stižu inovativni lekovi za karcinom: Konačno jako oružje u borbi protiv raka dojke, leukemije i hepatitisa C

Cilj je da se što više ovakvih lekova stavi na pozitivnu listu

  • 1

Pacijentima u Srbiji uskoro će biti dostupni inovativni lekovi za karcinom dojke, hroničnu limfocitnu leukemiju i hepatitis C, kaže predstavnica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Jovana Milovanović.

Ona je na panelu na Kopaonik biznis forumu naglasila da RFZO i Ministarstvo zdravlja imaju za cilj da se što više inovativnih lekova stavi na pozitivnu listu, a sve u skladu sa preporukama Republičke stručne komisije i finansijskim mogućnostima.

(EKSKLUZIVNO) Donela je u Srbiju "Kastrovu" vakcinu protiv raka, ali ćemo na nju još da čekamo (FOTO) (VIDEO)

Podseća da je 2016. godine na pozitivnu listu stavljeno 23 inovativna leka, da je godinu dana kasnije uveden još jedan savremeni lek, a da će ove godine inovativnu terapiju dobiti pacijenti oboleli od karcinoma dojke, hronične limfocitne leukemije i hepatitisa C.

- U okruženju jesu veća izdvajanja za inovativne lekove, ali RFZO plaća lekove u roku od 60 dana - naglasila je ona.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović ukazao je da zdravstvo i ekonomija idu zajedno i u zemljama gde je jaka ekonomija i zdravstvo je jako.

Foto: Pixabay.com

- Imali smo dosta investicija u zdravstvu, izgrađeni su novi objekti, nabavljena opreme, u poslednjih nekoliko godina odobreno je 6.000 specijalizacija, a od 2014. godine zaposleno je oko 8.000 zdravstvenih radnika - pojasnio je Mahmutović.

On je dodao da će nakon završetka izgradnje KC Niš, krenuti rekonstrukcija kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Za zdravstvo se u Srbiji izdvaja oko 240 evra po glavi stanovnika, a za taj novac, kako je rekao, osiguranici dobijaju od skrininga preventivnih pregleda do gama noža.

Upitan kada se može očekivati da građani sa overenom zdravstvrenom knjižicom idu na pregled kod privatnika, ona je rekla da saradnja sa privatnim sektorom već postoji i odnosi se na operacije katarakte, vantelesnu oplodnju, hiperbaričnu komoru, hemodijalizu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    7. mart 2018 | 15:14

    A ja i dalje cekam dva meseca kod obicnog interniste u domu zdravlja u beogradu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA