Novi Sad u pripravnosti zbog padavina i topljenja snega: Redovna odbrana od poplava i na Moravi, Timoku i Nišavi

Na sednici Štaba za vanredne situacije Grada Novog Sadam, kojom je predsedavao gradonačelnik tog grada Miloš Vučević određene su i lokacije za punjenje džakova peskom, ukoliko bujični nanosi izazovu poplave

  • 0

U Novom Sadu se uvodi celodnevni monitoring prohodnosti vodenih korita i stanja nasipa, sa posebnim akcentom na bujice na sremskoj strani tog grada zbog najavljenih većih količina padavina i potencijalnog naglog topljenja snega.

Žitorađi preti zaraza: Iskoristili poplave da izbace vodu iz kanalizacije - ugroženi ne mogu da izađu iz kuća (FOTO)

Novi Sad u pripravnosti zbog mogućih poplava

Na sednici Štaba za vanredne situacije Grada Novog Sadam, kojom je predsedavao gradonačelnik tog grada Miloš Vučević određene su i lokacije za punjenje džakova peskom, ukoliko bujični nanosi izazovu poplave, navodi se u saopštenju. Novi Sad raspolaže sa Operativnim planom za odbranu od poplava kao i timom zaduženim za njegovu realizaciju.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dodaje se i da Grad Novi Sad ima dovoljno neophodne opreme za odbranu od unutrašnjih voda, da su bujični potoci pročišćeni, ali i da se kontinuirano prati njihovo stanje kao i stanje drugih odvodnih kanala.

Gradski štab je pozvao građane da ne odlažu otpad u potocima i odvodnim kanalima, odnosno da ih ne koriste suprotno nameni, jer se tako ugrožavaju javni sistem odbrane od voda.

Kako su saopštili predstavnici RHMZ, sneg se u Vojvodini otopio bez većih problema, očekuje se oko 70 milimetara padavina tokom marta, što se zbog ravnomerne raspoređenosti ne smatra intenzivnim padavinama koje bi mogle da izazovu probleme.

Iz RHMZ-a navode i da je vodostaj Dunava srednje, odnosno srednje-niske visine, te da za sada nema opasnosti od poplava, ali da se ukupno stanje mora pratiti posebno zbog nastupajućeg topljenja snega na Alpima koje se očekuje u aprilu i maju.

Odbrana od poplava/Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Redovna odbrana od poplava na Moravi, Timoku i Nišavi

Zbog većeg porasta vodostaja Velike Morave u prekidu je regionalni put Paraćin-Raševica. Put se nalazi u nebranjenom delu korita i gotovo svake godine bude poplavljen prilikom većeg vodostaja. Kod Bagrdana, Velika Morava dostigla je kotu redovne odbrane od poplava. Moguća su lokalna izlivanja reke u nebranjenom delu korita.

Voda iz gradskog vodovoda u Tijabari, delu Pirota na desnoj obali Nišave ne može se koristiti za piće. Zbog obilnih padavina i topljenja snega, zamućeno je izvorište Krupac, pa se građani vodom za piće snabdevaju iz cisterni ili sa javnih česama. Zbog povećane mutnoće zabranjena je upotreba vode za piće i u Beloj Palanci i selima Barje, Čiflik i Belo Polje.

U dolini Ibra kod Kraljeva na snazi je redovna odbrana od poplava. Vodostaj je svoj maksimum dostigao jutros oko 6 časova i iznosio je 263 centimetra. Vrh poplavnog talasa je prošao kroz Kraljevo jer se na mestima gde se Ibar izlio, kao što su gradska plaža i kej, voda polako povlači u korito.

U Kladovu je ukinuta vanredna situacija uveden zbog obilnih snežnih padavina proteklih dana.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA