≫ 

Porodila se trudnica obolela od malih boginja u Nišu: Beba od samo 1.530 grama životno ugrožena

Stanje novorođene bebe se posle porođaja pogoršalo

  • 3

Na Infektivnoj klinici u Nišu obavljen je porođaj trudnice L. M. (33) iz okoline Aleksinca koja je obolela od malih boginja. Ona se porodila u noći između 6.i 7.marta, u sedmom mesecu trudnoće, donevši na svet dečaka teškog 1.530 grama.

Dozovimo se pameti, male boginje nisu smele da odnesu 9 života: Apel Lončara zbog roditelja koji se ne odazivaju za vakcinaciju

L.M. je u stabilnom stanju posle porođaja dok je beba prebačena na Dečju internu kliniku gde je priključena na respirator i po rečima lekara nalazi se u stanju životne ugroženosti.

Dežurni lekar Klinike za infektivne bolesti KC Niš, infektorlog dr Steva Stanišić, obavio je porođaj koji se odigrao za svega desetak minuta, pre nego što su ekipe ginekologa sa GAK uspele da stignu.

Trudnica je, inače, primljena prethodnog dana na Klinku za infektivne bolesti sa simptomima malih boginja. Imala je i ospu po telu, zbog čega nije mogla da bude smeštena na Ginekološko akušersku kliniku. Ginekolozi su je pregledali, ali nije bilo naznaka da će porođaj početi u tako kratkom roku.

- Sve se odigralo jako brzo. Prošlo je desetak minuta posle ponoći kada je pacijentkinja počela da zauzima položaj za porođaj. To joj je peto dete zato je i porođaj išao tako brzo. Pozvali smo ginekologe sa GAK-a ali je porođaj već počinjao. Posle pucanja vodenjaka beba je počela da izlazi glavom napred. Prihvatio sam je a nakon toga podvezao pupčanu vrpcu - navodi dr Stanišić.

Foto: Telegraf

Onda su stigle stručne ekipe ginekologa i akušera koji su pregledali i majku i bebu. Novorođenče je smešteno u mobilni inkubator i prevezeno na Dečju internu kliniku, na odeljenje neonatologije.

Dr Stanišić kaže da je majka posle porođaja dobro i da su morbile u prolaznoj fazi. Trudnica nije mogla da bude smeštena na GAK jer su morbile veoma kontagiozne, virus se širi vazduhom, kapljičnim putem pa bi to bio rizik za druge trudnice.

- Ona je pre dolaska na kiniku bila bolesna vek nekoliko dana i imala je ospe kada je primljena. Posle porođaja njeno stanje je dobro, jer inače, nije imala komplikacije i zapaljenje pluća zbog morbila - kaže dr Stanišić.

No, stanje novorođene bebe se posle porođaja pogoršalo.

- Novorođenče je priključeno na respirator jer nedovoljno dobro diše. Javio se i poremećaj srčanog ritma posle čega smo uključili adekvatnu terapiju. Postoji sumnja i da beba ima krvarenje u moždanim komorama, što je karakteristično za prevremeno rođene bebe.

To će se pouzdano znati posle okončane dijagnostike i pregleda neonatologa. Beba u ovom trenutku nema ospe i primila je imunoglobuline - kaže dr Dejan Milojević načelnik intenzivne nege na Dečjoj klinici.

Daljinac

(D. I)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA