Saznalo se za kazne koje prete sveštenicima ako preplaćuju svoje usluge: U fokusu su sahrane, venčanja i krštenja

U sposobnost crkve da kazni trule sveštenike sumnjaju i vernici i stručnjaci

  • 52

Sveštenici koji za venčanje, sahranu ili krštenje naplate znatno više nego što bi trebalo, mogli bi uskoro za to da budu kažnjeni opomenom, oduzimanjem plate, ili čak suspenzijom.

SRPSKA CRKVA NEMA PROPISAN CENOVNIK: Sveštenici SAMI određuju cene crkvenih usluga!

"Crkvenosudski organi nadležni su za prestupe u koje spadaju prestupi protiv pravoslavne vere, crkve ili crkvenog poretka, život i vladanje koji ne dolikuju svešteničkom činu i službi, nevršenje ili nemarno vršenje svešteničke službe, odnosno neizvršavanje odluka nadležnih crkvenih organa, uvrede ili klevete koje svešteno lice nanese drugom licu i iznuđivanje nagrade za sveštenoradnje" - navodi se u predlogu novog ustava SPC.

Ovo je samo jedna u nizu odredbi koje propisuje novi Ustav Srpske pravoslavne crkve, a iako su na spsiku i mnogo komplikovanije stavke kao što je promena naziva crkve i izmena zvanja patrijarha, u sposobnost crkve da kazni trule sveštenike najviše se sumnja.

Foto: pixabay.com

Ako slovo na papiru oživi, sveštenici koji "deru" vernike uskoro bi mogli da strepe od dugog niza kazni koje idu od opomene do isključenja iz crkvene zajednice. Verski analitičar Draško Đenović kaže za Telegraf da sigurno mogu da se nađu sveštenici koji naplaćuju usluge iznad proseka, ali da ih, na sreću, nema mnogo.

- Koliko ja znam, na cene se najviše žale oni koji se crkve sete samo kada im je potrebno krštenje, venčanje ili sahrana, a malo koji sveštenik će naplatiti višu sumu pravim vernicima, onima koji redovno dolaze u crkvu - kaže Đenović.

Kada se pronađe kukolj u žitu koji za sahranu ili venčanje naplati znatno više od proseka, po novom ustavu mogao bi da bude kažnjen. Ipak, poznavaoci prilika u SPC sumnjaju da će se to ikada desiti.

- Sveštenicima bi njihova eparhija mogla da oduzme platu, ili da ih suspenduje, ali teško. To može da se desi samo ako neki vladika reši da bude čvrst, a naše vladike to baš i nisu. Sveštenik koji preplaćuje usluge vozi besan automobil, ali i daje vladikama više nego što bi trebalo. Zato se njima ne isplati da izgube takvog čoveka - kaže Đenović.

Sa druge strane, prijava pokvarenog sveštenog lica ne bi se "isplatila" ni verniku koji se drzne da ukaže na nepravilnosti.

- Šta će taj vernik da radi kada dođe vreme da mu sveštenik dođe u kuću. Sveštenik bi mogao to da odbije, ili da im odredi još veću cenu nego pre. Sve to što piše u Ustavu lepo zvuči, ali je praksa nešto drugo - kaže Đenović.

Kazne

Opomena

Ukor

Posebna epitimija (kazna)

Premeštaj nna drugo mesto službovanja

Privremena zabrana sveštenodejstva

Gubitak parohijske službe

Doživotna zabrana sveštenodejstva

Lišenje svešteničkog čina

Isključenje iz crkvene zajednice do pokajanja

Đenović smatra da bi najbolje bilo odrediti tzv. parohijal, novčani iznos koji bi porodica plaćala crkvi na godišnjem nivou, koji bi im garantovao da će sve usluge sveštenika biti besplatne.

Na večitu opasku vernika o velikim oscilacijama u cenama od crkve do crkve, Đenović objašnjava da to "mora tako".

- Cenovnik ne može da bude jedinstven jer nisu jedinstvena ni područja u Srbiji. Ako bi se pravio prema Beogradu žitelji malih mesta ne bi mogli sebi da priušte popa - kaže on.

Cenovnik

Krštenje - 4.000 do 12.000

Venčanje - 8.000 do 15.000

Parastos - 3.000 do 5.000

Opelo - 5.000 do 12.000

Osveštavanja kuće - 3.000 do 5.000

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Renata

    11. mart 2018 | 19:41

    Isus je rekao - Zabadava ste dobili,zabadava i dajte.Crkva treba da se izdrzava samo od dobrovoljnih priloga.Ako postoji cenovnik onda treba da postoji i porez.Ne samo sto imaju tarife nego harace i manastire, tako da monasi muku muce da isplate crkvi koliko ona ocekuje od njih.

  • Gale

    11. mart 2018 | 19:22

    Sramota je za crkvu isticanje bilo kakvog cenovnika, jer iskreni vernik sigurno neće ostati "dužan" bilo kome, a posebno crkvi.Ako ovako nastave, crkve će nam ostati prazne.

  • binSr

    11. mart 2018 | 12:52

    Bravo... za krstenje 12.000! Svaka vam čast. A plata 20.000...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA