Veliko upozorenje direktora RHMZ: Reka Sava sutra donosi probleme Beogradu i Sremskoj Mitrovici

- Glavni vodeni talas na Dunavu je prošao, mada postoji neizvesnost zbog snega na Alpima koji će se otapati u narednom periodu, ali i to ćemo pažljivo pratiti - naglasio je Jugoslav Nikolić

  • 3

U Srbiji za sada nema opasnosti od poplava, ali zbog najavljenih padavina i talasa poplava u regionu sve nadležne službe treda da budu oprezne i u pripravnosti, izjavio je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), Jugoslav Nikolić.

Olujni vetar napravio veliku štetu oko Ivanjice: Lomio drveće i skidao krovove sa kuća, a reke su poplavile puteve

On kaže da je situacija u Srbiji pod kontrolom i da se ne očekuju ''veći problemi'', kao i da je RHMZ izdao upozorenje o povećanju vodostaja na reci Savi s obzirom na trenutnu hidrološku situaciju u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

- Tokom sutrašnjeg dana očekujemo da vodostaj na Savi dostigne granicu vanredne odbrane od poplava, a da kod Sremske Mitrovice, Jamene i Beograda pređe nivo redovne odbrane od poplava. Ipak, ne možemo da kažemo da će biti poplava, ali moramo biti oprezni - rekao je Nikolić.

Kako je naveo, RHMZ je blagovremeno obavestio i upozorio sve nadležne službe koje prate situaciju na terenu i dodao da će ta ustanova blagovremeno upozoravati i javnost ukoliko, kaže, postoji i najmanja opasnost od vremenskih nepogoda.

Nikolić je naveo da je porast vodostaja zbog obilnijih padavina zabeležen na Crnom Timoku i u gornjem toku Južne Morave, te da postoji mogućnost da se izliju manje reke, ali da se ne očekuje izlivanje većih vodotokova.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Glavni vodeni talas na Dunavu je prošao, mada postoji neizvesnost zbog snega na Alpima koji će se otapati u narednom periodu, ali i to ćemo pažljivo pratiti -naglasio je Nikolić.

Kako kaže, tokom noći uslediće novi talas padavina - u severozapadnim delovima padaće sneg, u centralnim krajevima kiša sa snegom, dok će u južnim i istočnim delovima zemlje sutra padati jaka kiša.

- Padavine će prestati u utorak, ali od srede do petka sledi novo naoblačenje sa snežnim padavinama i najhladniji dani sa minimalnim temepraturama od -4 do 0 stepeni i maksimalnim dnevnim temperaturama od -1 do 2 stepena - naveo je Nikolić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Direktor RHMZ kaže da je zahlađenje koje će se zadržati u Srbiji do sledećeg vikenda uslovljeno hladnim vazduhom sa severa Rusije koji će se prosiriti i na veći deo Evrope.

- Ovaj talas je sličan onom s početka marta, ali sa blažim temperaturama. Neće biti ledenih dana u kontinuitetu, ali će temperature drastično pasti za 10-15 stepeni - kaže Nikolić.

Prema njegovm rečima, poboljšanje vremena može se očekivati za vikend.

U subotu je u jutarnjim satima moguća pojava mraza, ali će tokom dana doći do porasta temperature koja će, kako se očekuje, u nedelju biti između 10 i 12 stepeni.

U aprilu se, kako kaže, očekuju prosečne temperaturame i za sada nema pokazatelja da će biti snega kao prošle godine.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nikolić napominje da vremenske prilike moraju da se prate u širem regionu da bi prognoza bila što preciznija na užem području i podseća da je RHMZ bio inicijator formiranja Konzorcijuma za Jugoistočnu Evropu sa ciljem usavršavanja kratkoročnih prognoza, iskorišćavanja svih kapaciteta u regionu i bolje razmene informacija.

- Sve zemlje Jugositočne Evrope su pristupile ovom Konzorcijumu, postoji interesovanje i drugih zemalja poput Belorusije i Turske. Srbija je lider u regionu u pogledu struke i nauke kada je u pitanju vremenska prognoza - istakao je direktor RHMZ.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    18. mart 2018 | 19:52

    Ja sam kupio slauf i misice za ruke kod kineza u bloku 70,tako ,teci teci Dunave,

  • Persa

    18. mart 2018 | 20:01

    A Šabac se ne pominje on je izmedju Mitrovice i BGD a oni pominju Jemenq

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA