12

Kakva su zaista prava i obaveze stanodavca i zakupca: Da li ugovor o najmu išta vredi?

Iznajmljivanje stana je proces koji sa sobom nosi previše prostora za različite nesporazume da bismo sebi dopustili luksuz da nam "stisak ruke" bude garancija, drugim rečima, usmeni dogovor ne dolazi u obzir

Iznajmljivanje stana, stan za iznajmljivanje, dinari, plaćanje, pare, novac, hiljadarka
Foto-montaža: Profimedia/Corbis, Telegraf

U Srbiji se procenjuje da ima oko 300.000 podstanara, a većina njih nema potpisan ugovor o zakupu koji, prema važećem Zakonu o stanovanju štiti i podstanara i gazdu. Iznajmljivanje stana je proces koji sa sobom nosi previše prostora za različite nesporazume da bismo sebi dopustili luksuz da nam "stisak ruke" bude garancija, drugim rečima, usmeni dogovor ne dolazi u obzir. Pri svakom najmu stanu treba insistirati na pismenom ugovoru.

POTKROVLJE VS PRIZEMLJE: Sve prednosti i mane života na "vrhu i dnu", koje je manje od ova dva zla?

U ugovor se unose prava i obaveze zakupnih strana i bitni podaci o stanu/Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop, pixabay.com

Ugovor o najmu stana

- Ukoliko su podstanar i stanodavac potpisali ugovor, to je dokument koji će koristiti u slučaju spora i većeg odstupanja od dogovorenog. Zapravo, čitav zakupni odnos se reguliše putem tog ugovora, a prema odredbi člana 7. stav 2. Zakona o stanovanju. Ali ako ugovor nije overen, on nema nikakvo pravno dejstvo, samo moralnu obavezu - rekla je za Telegraf.rs Gordana Budimirović, agent za nekretnine.

U ugovor se unose prava i obaveze zakupnih strana i bitni podaci o stanu, koji je predmet zakupa. Na primer, tu piše i vreme trajanja zakupa, visina i način plaćanja zakupnine i računa. Navedeno je i koji su to slučajevi zakonitog prestanka zakupa i postupak stranaka, u toj situaciji, dužina otkaznog roka.

- Potpisivanjem i overom ugovora, podstanar je zaštićen u slučaju spora, jer uz svoj zahtev ili tužbu prilaže primerak ugovora, kao pismeni dokaz da je poslovni odnos u smislu zakupa između njega i stanodavca postojao. Uz takav dokaz, lakše će i da ostvari svoja prava - dodala je Gordana.

Ugovor štiti i stanodavca od nesavesnih podstanara, u slučaju da oštete stan, iznesu delove nameštaja, ne plate račune ili na drugi način bitno odstupe od dogovora.

Foto-ilustracija: Profimedia

Overa ugovora

U slučaju spora oko neisplaćene kirije, štete u stanu ili naplate troškova održavanja, zakupodavac ili zakupac sudu podnose ugovor o zakupu kao dokaz svojih prava. Da bi ugovor bio priznat kao validan, on mora biti overen u sudu ili opštini. 

Kao način posrednog obezbeđenja ovakve sudske zaštite, zakon nalaže zakupodavcu da prilikom overe plati porez u visini 20 odsto od zakupnine – što je obaveza koja samim ugovorom može biti preneta na zakupca.

Sadržaj ugovora

Ugovor o zakupu mora da sadrži ugovorne strane, vreme i mesto zaključenja ugovora, podatke o stanu koji je predmet zakupa – adresu i kvadraturu, visinu zakupnine, način i rokove plaćanja, trajanje i početak zakupa, trenutak predaje stana, uslove i rokove za otkaz ugovora, spisak osoba koje će koristiti stan.

Pored ovoga poželjno je ugovorom odrediti kome pripadaju troškovi redovnog i vanrednog održavanja i dažbina za stan – računa za struju i komunalne usluge, u protivnom ako sve nije navedeno u overenom ugovoru veoma je teško dokazati.

Zakupodavac može da raskine ugovor samo pod određenim uslovima/Foto: Pixabay.com

Trajanje i prestanak ugovora

Ako ugovorom nije drugačije određeno, smatra se da je zakup dogovoren na neodređeno vreme. Ugovor o zakupu stana može da prestane istekom vremena na koje je zaključen, sporazumnim raskidom, danom pravnosnažnosti rešenja nadležnog organa o rušenju zgrade, propašću stana ili otkazom.

Otkaz ugovora

Ugovor koji je zaključen na određeno vreme ne može biti jednostrano raskinut osim ako takva mogućnost nije izričito predviđena u njegovoj sadržini. Takođe kao pravilo koje važi u slučaju da ništa drugačije nije dogovoreno, zakupodavac može da raskine ugovor samo pod određenim uslovima koje propisuje Zakon o stanovanju.

Do raskida ugovora može doći ako se stan koristi drugačije od dogovorenog – izdaje se u podzakup, koristi za obavljanje poslovne delatnosti ili se dozvoljava njegovo korišćenje osobama koja nisu navedena u ugovoru.

Takođe ako podstanar ne plati zakupninu tri meseca za redom ili četiri meseca u toku jedne godine, ako nanosiš štetu stanu, zajedničnim prostorijama, instalacijama ili uređajima u zgradi ili ako na bilo koji način ometaš stanare u drugim stanovima ugovor se može raskinuti.

Ako na bilo koji način ometaš stanare u drugim stanovima ugovor se može raskinuti/ Foto: Profimedia/OnokyFoto: Profimedia/Onoky

STANARSKO PRAVO

Stanarsko pravo je pravo na dugoročni zakup stana, pri čemu zakupodavac može da otkaže ugovor o zakupu samo iz malog broja razloga, tako da zakupac (nosilac stanarskog prava ili zaštićeni stanar) ne samo što može doživotno da koristi stan, već posle njegove smrti to pravo prelazi na članove njegovog porodičnog domaćinstva, a stanar može i da otkupi državni ili društveni stan pod posebnim uslovima.

Stanarsko pravo više se ne može steći za stanove u privatnoj svojini ta mogućnost ukinuta je 1959, a za stanove u društvenoj i državnoj svojini 1992. godine, ali oni koji su ga stekli pre tih odluka još ga imaju (osim ako ugovor o zakupu nije prestao ili je otkazan iz nekog od zakonom predviđenih razloga, ili ukoliko je zaključen ugovor o otkupu stana).

Vlasnik privatnog stana nad kojim neko ima stanarsko pravo ima ista prava i obaveze kao nosilac prava raspolaganja nad državnim ili društvenim stanom, osim obaveze da omogući otkup stana.

VIDEO: Za šta sve mogu da vas kazne a da to i ne znate

Daljinac

(Jovana Jovanović Kulaš/j.kulas@telegraf.rs)

Tagovi: Iznajmljivanje stanova, nekretnine, Podstanar, stan, Stanodavac, Ugovor, vlasnik, Zakon o stanovanju, Zakup

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • K
  Kaja

  Znaci podstanar ima pravo da ne placa nista 3 meseca, a ti tek onda mozes da raskines ugovor. Da li onda ima i jos 3 meseca otkaznog roka? A onda posle 6 meseci neplacanja odbije da se iseli, pa opet ne smes da ga izbacis, vec moras da ga tuzis? Mozda i da sacekas da mu se zena porodi pa da prijavi i decu na tu adresu i da dobije drzavljanstvo ako je migrant? Pa onda da ne smes narednih 18 godina da ga diras?

 • I
  Igor

  Kad ima ugovor stanar ne mora da izadje dok ga sud odnosno izvrsitelji ne izbace a to traje godinama. Iseku ti struju, Infostan te tuzi itd itd. Da naolatis nemas od koga a troskovi suda ogromni. Kada drzava bude azurnija i stitila stanodavce tada cu i potpisati ugovor.

 • P
  Posteno

  Ugovor se obavezno overava i to kod notara, posle 10 godina podstanar ima pravi na deo stana, ovo nece od pravnika niko da prizna jer se gazde stanova normalno toga boje da ne bi izgubili stan

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 16. februar 2019. godine

Vodenica kod Vranja melje brašno već 132 godine: Stoji čvrsto kao dokaz da porodična tradicija može da se sačuva od zaborava (FOTO)

Devojka (24) iz Bujanovca se otrovala praškom za veš

Moja ćerka je mislila da ima upalu bešike, a onda je otišla do Hitne po injekciju: Tamo se porodila, niko nije znao da je trudna! (FOTO)

Još jedna žrtva gripa u Leskovcu: Muškarac (61) nakon pet dana na aparatima podlegao virusu

Upoznajte heroine, malenu Dariju (6) i prelepu Aleksandru (20), vezuje ih strah i borba za život: Pobedile su rak i 1001 pitanje: "Zašto baš meni?" (FOTO) (VIDEO)

Andrea je završila medicinu sa prosekom 10: Nikad nije pala, dan pred ispit odmara, želi da ostane u Srbiji i zaljubljena je u drugog srpskog genija (FOTO)

Miloš je goloruk skočio na napadača, tada je 9 puta upucan: Odlikovan je danas sa kolegom koji je spasavao ljude na auto-putu (FOTO)

Došao u Požegu da sahrani majku i samo što nije umro: Kada je u kapeli otvorio kovčeg, šokirao se, i to dva puta!

Zaraza u požarevačkoj kasarni: Inficirano najmanje 50 vojnika, jedan raskinuo ugovor i "pobegao" iz vojske

MUP raspisao konkurs za 400 novih policajaca: Prijemni traje 3 dana, ovo su uslovi koje kandidati moraju da ispune

Stan na dan: Sve traženiji komforniji i jeftiniji smeštaj u Novom Sadu

Medved je jutros video svoju senku i nije se uplašio: Evo kakvo nas vreme očekuje i kad stiže proleće

Obustavlja se saobraćaj na pruzi Niš-Zaječar posle novog iskliznuća cisterni

Dušica Golubović do četvoro đaka pešači i po 15 kilometara po snegu: Autobusi u njeno selo ne zalaze, a po smetovima ni auto ne pomaže

Danas je Sretenje, najsvečaniji dan hrišćanstva: Devojke, dobro pogledajte muškarca kog prvog sretnete, a jednu stvar svi moramo uraditi za zdravlje

Iz minusa u ozbiljan plus: Nakon hladnog jutra očekuje nas i do 12 stepeni, ali sneg se još nije predao

Poljupci odzvanjali Vrnjačkom Banjom: Mladi parovi se tresli od hladnoće, ali nisu odustali od najromantičnijeg takmičenja u Srbiji (FOTO)

Radnik (32) pao sa 17 metara na gradilištu u Čačku

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 15. februar 2019. godine

Moj dečko i ja danas slavimo Svetog Trifuna, Dan zaljubljenih je mnogo komercijala: Kako gej parovi u Srbiji obeležavaju današnji dan

Ako je samoubistvo smrtni greh, kako sveštenici nekim samoubicama ipak služe opelo?

Milka je bila Titova stjuardesa i fatalna lepotica: Odbila je udvaranje moćnika zbog istinske ljubavi, pa su se i kalašnjikovi potezali, ali je njen odgovor i dalje bio "NE" (VIDEO)

Realna ljubavna karta Srbije: Danas slave srećno ili večno zaljubljeni, a samci u ovim gradovima ne mogu to da podnesu

Osvanuo plakat podrške voditeljki Dei Đurđević, teško povređenoj u saobraćajnoj nesreći: "Bog i anđeli tebe čuvaju, s ljubavlju" (FOTO)

"Još jedna prevara koju nam svakodnevno serviraju": Ovako je govorila dr Savić, pedijatar o bolestima protiv kojih se vakcinišemo

Prevara sa humanitarnom pomoći srpskim manastirima na KiM? Eparhija upozorila na organizaciju "28. jun", oni odgovaraju računima i uplatnicama (FOTO)

I Vojvodina na dodatnom raspustu od 7 dana zbog gripa

Prva žrtva gripa u Leskovcu: Muškarac primljen u bolnicu zbog drugog problema, pa su ga vratili iz KC Niš

Pelikani se vratili na Dunav: Omiljene ptice plove kao nekad, a ovu vrstu retko ko je viđao od 1950. godine (VIDEO)

Devojčica pobegla iz vrtića "Maslačak" i otišla kući: Niko od vaspitača nije primetio da je nema

Lekari i spasioci su se probijali 4 sata kroz smetove do bolesnog deke: Put je bio zavejan, ali su uspeli nemoguće specijalnim vozilom (FOTO)

Otvorili smo vrata za sve kreativne i dobronamerne ljude: Vučević u Beču na promociji Novog Sada kao "Omladinske prestonice Evrope" (FOTO)

Doneta odluka: Đacima produžen raspust zbog gripa još nedelju dana!

Pljuštaće otkazi posle trećeg incidenta na pruzi - Zorana Mihajlović presekla: Ako ja pored 20 direktora moram da dođem ovde, neko će morati da leti! (VIDEO)

Ko je uzeo sat sa Petrovaradinske tvrđave? Nestao čuveni simbol Novog Sada, dramatična objava pokrenula istragu na Fejsbuku (FOTO)

Novi incident na pruzi Niš-Zaječar, repriza istog scenarija: Iskliznulo pet vagona cisterni sa amonijakom!

Ovo je prvi grad u Srbiji u kom je zvanično produžen raspust zbog gripa

Majka Lozničanke teško ometene u razvoju okrivila Dom u Kulini za njenu smrt: Rekla je policiji da je satima bila vezana dok nije umrla!

Miloš je jedini stanovnik u selu, do grada ide peške 40 km, nema komšije, niti rodbinu: "Nemam s kim da pričam, ni 'leba da jedem" (VIDEO)

Etiopljanka se udala za Šapčanina i sa njim ima malog Marka koji je progovorio na dva jezika: Nije ni znala gde je Srbija, ovde je prvi put videla sneg (VIDEO)

Subotički vozači na bolovanju, mnogi polasci autobusa otkazani: Otvoren konkurs za nove radnike!

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima