≫ 

4.000 građana obolelo od morbila, u kojim gradovima ih ima najviše, a u kojima najmanje: Kakva je trenutna situacija u Srbiji?

Vlada apeluje da se nastavi sa vakcinisanjem

  • 2

Broj vakcinisane dece obaveznom MMR vakcinom na teritoriji cele zemlje značajno je povećan nakon preduzetih mera Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja u periodu od oktobra prošle godine do danas. Imunizacija dece uzrasta od 12 meseci do 14 godina dostigla je 94,3 odsto, što je za oko pet odsto više u odnosu na novembar prošle godine, a značajno više u odnosu na vrednosti iz prethodnih godina, čime je ostvaren napredak na planu uspostavljanja kolektivne imunizacije.

Epidemiolozi, imunolozi, zvaničnici zdravstvenog sistema Srbije godinama unazad su upozoravali na opasnost od mogućeg pojavljivanja epidemije malih boginja usled sve manjeg broja vakcinisane dece.

- I dok je 2013. godine procenat vakcinisane dece iznosio 92.6 odsto, taj procenat je 2016. godine iznosio 81 odsto. Takvi podaci su doveli do toga da se upozorenja stručnjaka obistine i u oktobru 2017. godine su registrovani prvi slučajevi malih boginja kod nas. Do 28. marta ove godine na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, ukupno je registrovano 4.225 slučajeva malih boginja - navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Najveći broj slučajeva obolevanja od morbila registrovan je na teritoriji Beograda, Nišavskog i Topličkog okruga, a po broju obolelih slede Raški i Pčinjski okrug i teritorije na Kosovu i Metohiji u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Najmanje obolelih je na teritoriji Zapadnobačkog, Severnobačkog i Srednjebanatskog okruga u Vojvodini i Moravičkog i Šumadijskog okruga u centralnoj Srbiji.

- Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja zato od oktobra 2017. godine sprovode oštrije mere za odstranjivanje malih boginja, koje su podrazumevale intenzivno sprovođenje vakcinacije svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 18 godina, jer je novim Pravilnikom o imunizaciji i Programom obavezne imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti podignuta gornja uzrasna granica sa 14 na 18 godina. Pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama odnosile su se i na „nulto“ prijavljivanje sumnje, laboratorijsku dijagnostiku u svim sumnjivim slučajevima, kao i izolaciju i lečenje obolelih i onih sa komplikacijama u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama - navodi Vlada i dodaje:

- Imajući u vidu značajno učešće zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u ukupnom obolevanju (13%), jedna od mera koja je sprovedena bila je primena imunizacije MMR vakcinom zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Obezbeđeno je 35.000 doza vakcina za imunizaciju zdravstvenih radnika prvog i drugog prioriteta, a da nije narušena redovna imunizacija planiranih godišta.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Analizom vakcinalnog statusa planiranih godišta za imunizaciju evidentirano je 65.000 dece za dopunsku vakcinaciju sa jednom ili dve doze MMR vakcine. Zahvaljujući merama koje su preduzete, tokom trajanja epidemije, od oktobra 2017. do kraja februara 2018. godine utrošeno je oko 66.500 doza vakcina, što je skoro duplo više u odnosu na isti period godinu dana ranije.

Najveći napredak učinjen je na teritoriji Beograda, gde je broj imunizovane dece u drugoj godini života porastao sa 65,2 odsto 2016. i 2017. godine na 84,4 odsto ove godine.

Tokom 2017. godine inspekcija Ministarstva zdravlja je na osnovu Zakona o zaraznim bolestima podnela 1.056 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, dok je u januaru i februaru 2018. godine podneto još 202 zahteva.

Kada dođe do epidemije, ugroženi su svi oni koji nisu preležali bolest i nisu vakcinisani bez obzira na uzrast. Iz tog razloga stalno se naglašava potreba da se dostigne i održi obuhvat ciljne populacije (predškolska deca) od najmanje 95%. Na taj način gradi se imunološki bedem i sprečava epidemijsko javljanje bolesti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA