≫ 

Ove novine stupile su na snagu 1. aprila, kazne su strože, a nisu šala

Ozbiljnije kazne u saobraćaju, veće za korišćenje petardi, skidanje zimskih guma i početak upisa u školu samo su neke novine

  • 45

U Srbiji, počev od 1. aprila prestaju i počinju da važe brojni propisi. Telegraf.rs vam na jednom mestu predstavlja sva nova pravila. 

APRILILILI: Evo zašto se, u stvari, slavi 1. APRIL! I mi smo se malo našalili s vama!

VEĆE KAZNE U SAOBRAĆAJU

Ako vas policajac zaustavi prvog aprila i za nevezan pojas napiše vam kaznu od 10.000 dinara, nije šala, nego početak primene novih pravila Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Tako je od prvog dana narednog meseca maksimalna količina alkohola u krvi za vozače smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, a povećane su i sankcije za prekoračenje brzine.

Foto: Telegraf

Za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predviđen je zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Sa druge strane, za pojedine prekršaje kazne su smanjene, poput vožnje u zaustavnoj traci, ili ako je vozačka dozvola istekla za više od šest meseci.

ZIMSKE GUME

Za vozače u Srbiji proleće nije stiglo u utorak 20. marta, jer su zimske gume obavezne sve do 1. aprila.

Foto: Pixabay

Zakon propisuje da vozači, u slučaju snega ili leda, u periodu od 1. novembra do 1. aprila moraju da koriste zimske gume na svim točkovima, vožnja na letnjim pneumaticima u trenutnim vremenskim uslovima izuzetno je nebezbedna. Na sreću, zima je otišla, a sa njom mogu i zimske gume.

UPIS ĐAKA PRVAKA

Upis đaka u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do početka leta. Osnovno obrazovanje je obavezno, ministarsrtvo radi na tome da i srednja škola postane obavezna, pa će roditelji koji ne upišu svoje dete u prvi razred biti kažnjeni sa 100.000 dinara.

Foto: Profimedia/Fancy

U prvi razred trebalo bi da bude upisano 65.510 mališana koji do početka školske godine imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, odnosno oni koji su rođeni od 1. marta 2011. do 29. februara 2012.

MATIČNI BROJ ZA USVOJENU DECU

Foto: Kurir

Zakonom o matičnom broju predviđa se da se usvojenom detetu, na zahtev roditelja, može odrediti novi matični broj iako nije došlo do promene podataka o detetu (datum i mesto rođenja, pol). Time se omogućava da dete koje je usvojeno stekne novi pravni identitet dobije i novi matični broj.

Takođe, ovim zakonom će biti olakšane procedure dodele matičnog broja i prijave dece odmah u porodilištima. 

KAZNE ZA PETARDE

Kazne za narušavanje javnog reda i mira bacanjem petardi i paljenjem drugih pirotehničkih sredstava biće znatno više nego što su bile. Umesto dosadašnjih 10.000 dinara, najniža kazna iznosi čak 50.000, dok gornja granica ide do 100.000 dinara.

Foto: Flickr/Victoria Pickering

POREZ ZA STRANCE

Od 1. aprila na snagu stupa i primena Zakona o porezu na dodatu vrednost koji bi trebalo da otkloni dvostruko oporezivanje kao i neoporezivanje usluga koje privreda obavlja sa stanim kompanijama.

Najvažnije izmene se odnose na promenu koja će onemogućiti dvostruko oporezivanje, zatim, biće izmenjen način obračuna PDV-a, a ovaj Zakon će deo Poreske uprave preseliti u Ministarstvo finansija.

Daljinac

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rex

    1. april 2018 | 20:57

    Kada ce doci na red kazne za one koji bacaju smece na sve strane? Zivimo u svinjcu. Sramota koliko su nam prljavi gradovi.

  • Milk

    1. april 2018 | 19:10

    Super sve bolje do boljega

  • Vlada

    1. april 2018 | 19:07

    Ovi sa nasilnivkom voznjom najbolje prolaze. Samo 30 dana zatvora na nasu grbacu i to je to a nista ne placaju. Sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA