Kompletan Koridor 11 biće gotov 2024. godine: Mihajlović najavila nastavak probijanja najdužeg tunela

Danas se u tunelu Brančić, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, probija leva cev

  • 3

Ministarka saobraćaja, građavinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da je tunel Brančić, čija će leva cev danas biti probijena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, najduži tunel na Koridoru 11, dug gotovo kilometar i da je to završni deo najtežeg dela deonice Lajkovac - Ljig. 

STIŽU NOVI KORIDORI: Srbija je lider u infrastrukturnom povezivanju

- Verujem da ćemo na kraju leta imati 104 kilometra od Obrenovca do Preljina - ističe ministarka Mihajlović.

Zorana Mihajlović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da se danas nastavlja sa probijanjem tunela Brančić kod Ljiga, koji je koštao 37 miliona evra.

- Građevinska sezona nije prestajala i na mostovima i tunelima radilo se 24 časa. Tunel Brančić je najduži tunel na Koridoru 11, dug gotovo kilometar, tačnije 950 metara. To je završni deo najtežeg dela deonice Lajkovac–Ljig i verujem da ćemo na kraju leta imati 104 kilometra od Obrenovca do Preljina - kaže ministarka Mihajlović.

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/ Mileta Mirčetić

Napominje da se ceo Koridor 11, koji ide kroz Centralnu Srbiju, radi sa kineskom kompanijom "Čajna komunikejšn konstrakšn".

- Mi smo prošle godine potpisali ugovor za Preljina–Požega koji je vrlo važan, a dobili smo informacije od kineske strane da je odobren i ugovor o finansiranju. Tu deonicu počinjemo da radimo najkasnije u martu sledeće godine. To je najteža deonica i velike su investicije i novci koje smo uložili-kaže Mihajlovićeva.

Dodaje da se deonica od Požege do Boljara ne može očekivati pre 2020. godine.

- Crna Gora radi svoj deo koji je kod njih manji ali težak. Ta deonica je vrlo bitna kada govorimo o bezbednosti jer ćemo zaobići Ibarsku magistralu - ističe ministarka.

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/ Mileta Mirčetić

Kaže da bi Koridor 11 trebalo da bude kompletiran 2024. godine.

- Rok za završetak deonice Koridora 11 od Obrenovca do Preljina je kraj leta ove godine. Za Srbiju je važno da ima dispečarski centar.

Dodaje da je u Srbiji prvi čovek Ruskih železnica Oleg Belozjorov i da je ta kompanija jedna od najboljih u svetu.

- Mi sa njima rekontruišemo 200 kilometra pruge, sa njima je sve u dan i po kvalitetu kako je dogovoreno. Danas ćemo razgovarati o projektu dispečarski centar. Projektna dokumentacija je završena, a govorimo o centru koji bi bio na Topčideru. Za Srbiju je važno da to ima - objašnjava ministarka.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kaže da će sa Belozjorovim prisustvovati početku radova u tunelu Čortanovac koji je dug 2,2 kilometra i da će potpisati Memorandum o razvoju strateškog partnerstva i zajedničke realizacije infrastrukturnih železničkih projekata u Srbiji. Dodaje da nijedna američka kompanija ne radi u Srbiji u oblasti infrastrukture ali da se sa svim zemljama razgovara.

- Do sada nijedan sporazum sa američkim kompanijama nije potpisan, postoje vladine procedure, a parlament ratifikuje te sporazume - tvrdi Zorana Mihajlović.

Daljinac

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bojan

    30. mart 2018 | 09:59

    Hoce li biti zeleni most na koridoru 11? To jest hoce li graditi mostove za prelaz divlje zivotibje? Kao sto grade svigde po svetu i sto nemamo na koridoru 10.

  • Skitnica

    30. mart 2018 | 17:37

    Kolka je isplativost koridora 11 kad bude zavrsen i pusten u rad???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA