Šta se dešava sa decom koju su zlostavljali - njihovi roditelji?! Za neke od njih pakao tek tada počinje

Procedura može da bude i po hitnom postupku, i da se momentalno reaguje i tokom dana i noći sa ciljem da dete bude smešteno u sigurno okruženje

  • 2

Decu koja su žrtve porodičnog nasilja nadležne institucije, ukoliko ih izmeste iz biološke porodice, u najvećem broju slučajeva smeštaju kod bliskih srodnika ili u hraniteljsku porodicu. Međutim, postoje nesrećni mališani koji pored torture koju su doživeli, svoje detinjstvo moraju da provedu u ustanovama. Uglavnom su to deca ometena u razvoju, a među njima ima i onih kod kojih je zdravstveni problem nastao usled maltretiranja koje su doživeli od roditelja.

Kako da prepoznamo zlostavljano dete? Lekari svakog drugog dana nailaze na bolne prizore. Ako su povrede ovakve, sumnja se na najgori scenario

Nejake žrtve izneverene od roditelja čija je uloga da brinu, pružaju bezuslovnu ljubav i negu, nakon fizičkog ili seksualnog nasilja i traume kroz koju su prošli, u pojedinim slučajevima moraju i da se suoče sa činjenicom da će o njima do punoletstva brinuti državne institucije.

Kad se utvrdi da se roditelj prema svom detetu ponašao zverski, brigu o zlostavljanim mališanima preuzima Centar za socijalni rad, sa ciljem da im se obezbedi bezbedno okruženje. Ukoliko se roditelji sudskom odlukom trajno liše roditeljskog prava, iz Centra će prvo pokušati dete da smeste u srodničku, zatim u hraniteljsku porodicu, a ako se za to ne steknu uslovi, žrtva mora da bude smeštena u prihvatilište.

PRIHVATILIŠTE "ZVEČANSKA"

Centar za zaštitu odojčadi dece i omladine poznatiji pod nazivom "Zvečanska" po ulici u kojoj se nalazi, ima tri prihvatilišta u kome su deca smeštena po uzrastu.

Foto - Ilustracija: Telegraf/Pixabay

- Mi imamo šest objekata u Beogradu, a u okviru njih su i prihvatilišta. Jedno je za decu od nula do tri godine, drugo za decu od tri do sedam i treće prihvatilište od sedam do 18 godina. Pokrivamo sve uzraste a između ostalog prihvatilišta se bave i decom koja su izložena različitim vrstama nasilja, s tim da je prihvatilište namenjeno starijoj deci posebno namenjeno deci koja su izložena zlostavljanju zbog obuke koju imaju radnici - započeo je razgovor za Telegraf.rs Zoran Milačić direktor Centra za zaštitu odojčadi dece i omladine.

Zahtev za smeštaj u prihvatilište podnosi Centar za socijalni rad sa opštine na kojoj se zlostavljanje dogodilo. Procedura može da bude i po hitnom postupku, i da se momentalno reaguje i tokom dana i noći sa ciljem da dete bude smešteno u sigurno okruženje.

Ostajanje u prihvatilištu je ograničeno.

- Deca u prihvatilištima mogu da borave najviše šest meseci po Uredbi, odnosno odluci Ministarstva, a u tom periodu mi radimo na detraumatizaciji deteta. Nakon toga mora da se nađe rešenje, a ako dete ne može da se smesti u srodničku ili hraniteljsku porodicu, domski smeštaj u okviru naše ustanove je krajnja varijanta - rekao je Milačić.

Foto: Profimedia

U domskom smeštaju u najvećem broju slučaja ostaju deca sa nekom vrstom posebnih potreba.

- Uglavnom se radi o deci za koju se utvrdi da imaju određene razvojne smetnje, da imaju nekih psihičkih problema koji ne mogu da se tretiraju u hraniteljstvu. Razvojni problemi ne moraju biti posledica zlostavljanja, ali mogu biti i uzrokovani nasiljem koji su doživeli, naročito ako se radi o težim slučajevima zlostavljanja kao što je seksualno ili fizičko teško zlostavljanje - zaključio je razgovor za Telegraf.rs Zoran Milačić direktor Centra za zaštitu odojčadi dece i omladine.

Trenutno se u "Zvečanskoj" nalazi nekoliko dece koja su fizički ili seksualno zlostavljana i to su mališani koji imaju iznad deset godina.

Nezamislivo je da roditelji svojoj deci mogu da nanesu bilo kakav bol, a naročito da ga fizički ili seksualno zlostavljanju. Pojedinu decu mama i tata ne štite, već ih životno ugrožavaju, a traume koje zadobiju nose kroz ceo život i sa njima se bore. Nažalost, dešava se da sa svojom patnjom moraju da se nose u državnim institucijama, usamljeni, uplašeni, zlostavljani od strane najbližih, od mame i tate kako su ih verovatno nazivali dok su trpeli najstrašnije oblike zlostavljanja.

VIDEO: Ovo su deca koju su pobili monstrumi: Da li ste za ponovno uvođenje smrtne kazne?

Daljinac

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    9. april 2018 | 18:17

    Za zlostavljanje deteta treba primeniti najstrože kazne! Za zanemarivanje takodje. Za neplacanje alimentacije takodje! Za ostavljanje samog mal.deteta u kuci uz zaključavanje po desetinu sati takodje!

  • DARKO 100%

    9. april 2018 | 18:26

    Ni je stvar uvuci ga i postati roditelj i misliti da je to sve,biti roditlj je i velka odgovornost,odgovornost prema sebi,drugima,zivotu,i prema svom detetu!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA