≫ 

Spasena Pećka patrijaršija: Tačno ispred manastira izbio veliki gejzir, voda letela 6 metara u visinu (VIDEO)

- Ovo je odlična simbolika da nastavljamo borbu u ovom trenutku - kažu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju

  • 21

Kancelarija za KiM je angažovala tim stručnjaka kako bi se rešio problem vodosnabdevanja Pećke patrijaršije, kojoj su lokalne kosovske vlasti redovno isključivale voduDobra vest je da je danas pronađena žila i skočio je gejzir do visine od 6 metara. To je spas za sestrinstvo manastira.

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice u Peći: Bila je u rukama Svetog Save, narod joj 8 vekova dolazi na poklonjenje (FOTO)

- Tim stručnjaka, koji je angažovala Kancelarija za KiM pronašla je podzemnu žilu vode u Pećkoj patrijaršiji, koja se godinama suočavala sa isključenjima vode. Nastavljamo borbu za opstanak na KiM - napisao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Iz Kancelarije dodaju da je ovo odlična simbolika za nastavak borbe baš u ovom trenutku.

Pored problema sa životom u izolaciji i bez Srba u bližem okruženju, sestrinstvo je tokom letnjih meseci dodatno ugroženo zbog gotovo stalnih restrikcija vode.

Samo je Pećka patrijaršija suočena sa tim u čitavom okruženju.

Monahinje su uverene da su restrikcije vode, koje se odnose samo na manastir, očigledno namerne.

Foto: Telegraf

Sestrinstvo je nekoliko puta intervenisalo kod lokalnih vlasti, pa bi im nakratko uključili vodu, ali često ne bi ni reagovali na zahteve.

Takođe, sestra Melanija napominje da zbog slabog pritiska vode danima ne mogu da uključe mašinu za veš, kao i da imaju problema sa hranom u frižideru.

Manastir Pećka patrijaršija postoji od 13. veka, nalazi se kraj Pećke Bistrice, a na ulazu u Rugovsku klisuru i jedan je od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti.

U Pećkoj patrijaršiji počivaju mošti 14 srpskih patrijarha. Manastir je do 2013. godine čuvao KFOR, a od tada kosovska policija.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daki

    30. mart 2018 | 20:20

    Pomozi Boze Srbima koji su ostali na Kosovu.

  • mihailovic

    30. mart 2018 | 22:51

    "Nastavljamo borbu za opstanak na KiM - napisao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić." Ustav Srbije obavezuje vladu Srbije da politicki ili vojnom silom u vojnom savezu sa Putinovom Rusijom udje u Nato EU 19 godina okupiranu juznu Srbiju oslobodi zemlju od okupatora i albanskih terorista i uspostavi teritorijalni suverenitet nad celom juznom Srbijom Kosovo i Metohiju

  • Milan

    30. mart 2018 | 21:30

    Pogleda0 vas bog poslao vam blagoslovenu vodicu davas ti zlotvori nemogu vise matretirati njih kuga satrla dabogda ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA