Lazarice gorele širom Banata: Danilo i Momčilo prvi preskočili vatru, a za njima krenule i devojke (FOTO)

Vatru obično lože mlađi ljude, a preskaču je oni najhrabriji

  • 1

Vatre "Lazarice" koje se tradicionalne pale uoči "Lazareve subote" gorele su večeras širom Banata. Običaji vezani za dan uoči “Vrbice” još uvek se neguju u mnogim delovima Vojvodine, pa su se tako večeras rasplamsale vatre na sokacima u Mokrinu, Sajanu, Bašaidu, Ruskom Selu, a palile su se i na raskršćima ulica u Kikindi.

SRBIJO, NAJLEPŠA SI ZEMLJA NA SVETU: Ova fotografija Lazarice krije smisao i suštinu našeg srednjevekovlja (FOTO)

Kako su nam objasnili domaćini u Sajanu, svi su sa nestrpljenjem čekali da se vatre upale, a najviše najmlađi meštani.

- Vatra se obično pali od stabljika kukuruza ili slame, pale je mlađi momci i devojke, a kasnije je preskaču. Za ovaj dan domaćice spremaju posnu hranu, mi smo kokali kokice baš naši preci nekada. Ovo je stari običaj uoči velikog praznika i mi ga još uvek negujemo ovde u Bašaidu - rekao nam je Goran Birimac koji je zabeležio preskakanje vatre.

Foto: Telegraf

Vatru obično lože mlađi ljude, a preskaču je oni najhrabriji. U mnogim selima vatra se pali na raskršću ulica ili na roglju. Bira se mesto koje je prostrano, ravno, kako bi mladi mogli da uhvate zalet i preskoče plamen. Ovaj stari običaj zadržao se i u Ruskom Selu kraj Kikinde.

Vatre su se palile na nekoliko mesta, a hrabri dečaci Danilo i Momčilo Milićević, uspeli su da preskoče plamen čak nekoliko puta. Za njima su krenuli Dušan Tanasić, a zatim i Nikola i Zoran Vujović. Kako su nam rekli, vatre se ne plaše i svake godine uspevaju da preskoče sve veći plamen.

Foto: Telegraf

Preskakanje "Lazarice" je stari običaj koji se još uvek rado održava u Banatu-pojasnila nam je Milena Živkov,profesorica književnosti.

- Vatra koja se pali i svetlost koja se širi simbolizije svetlost Lazarevog vaskrsenja, ali najavljuje i Hristovu svetlost koja nam dolazi za Vaskrs. Lazarica najviše okuplja mlađe ljude, momke i devojke, a u nekim mestima običaj je da se neudate devojke obuku u belo pa u povorci i sa venčićima na glavi dočekuju "Vrbicu", pesmom teraju “nečastive “ sile i slave proleće - kaže nam Milena.

Na kikindskim sokacima sa prvim mrakom, vatra se obično tradicionalno pali kod gazda Bate. Ovaj domaćin svake godine vatru potpaljuje od kukurozovine, a lane kada su mu posekli voćnjak i uništili sadnice, sve grančice je zapalio.

- Volimo da se okupimo i družimo,ovo je dan kada svi izađemo na sokak, neko preskače vatru, neko gleda, ali svi smo tu, družimo se što je suština ovog praznika. Nekada smo znali do kano u noć da ostajemo, sa prvim zracima Sunca bismo išli kućama, sada je drugačije, ali nešto je ostalo. Malo se počastimo, domaćice naprave kokice, bitno da smo svi na okupu.

Foto: Telegraf

Stariji meštani tvrde, da su se vatre nekada palile skoro na svim raskršćima, dočekivao se veliki hrišćanski praznik "Lazareva subota" , a devojke bi klepetušama dozivale proleće, dok bi deca glasno pevala, sve su to bila verovanja koja su se čuvala u narodu.Veruje se još uvek, da oni što preskaču vatru skidaju grehove sa sebe, pa tako nije retko da vidite i staro I mlado kako preskače plamen.

Sutradan bi svi članovi porodice svečano obučeni išli na jutrenje, a potom na Vrbicu. I dok stariji pričaju kako je nekada bilo, mlađi se raduju sutrašnjem danu, veseloj "Vrbici" kada će sa vrbovim venčićima na glavi najviti dolazak velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA