Od ponedeljka još jedna obavezna vakcina

Svih vakcina ima u dovoljnim količinama u domovima zdravlja

  • 5

Vakcine protiv bakterije pneumokoke od ponedeljka će biti još jedna nova vakcina u obaveznom kalendaru vakcinacije. Vakcine su već stigle u Domove zdravlja. Od bakterije koja izaziva tešku upalu pluća u svetu umre oko 1,6 miliona ljudi, naveo je Ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Saslušanje "antivakcinaša": Pedijatar tvrdio da nije vakcinisao svoju decu, a ustvari nema dece!

Zlatibor Lončar je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da ni neke zemlje u okruženju još uvek nemaju tu vakcinu u obaveznoj primeni i da se po tome vidi koliko se razmišlja unapred.

- Sve ide o trošku države, vakcina je nabavljena i distribuirana - poručio je Lončar.

Ministar je istakao da odgovorno tvrdi da svih vakcina ima u dovoljnim količinama u domovima zdravlja.

Međutim, kako kaže, da ne bismo dolazili u situaciju da zavisimo od velikih proizvođača, ulažu se napori da se što više vakcina proizvodi u Srbiji.

Foto: Shutterstock

Govoreći o problemu malih boginja i najavi stručnjaka da dolazi period kada one neće biti toliko aktivne, Lončar je rekao da on nije za pristup da "će se nešto samo od sebe desiti zbog boljeg vremena".

Dodao je da se dogodilo ono na šta su svi upozoravali, a to je da ćemo, ako ne budemo odgovorni i ako se ne budemo vakcinisali, imati mnogo obolelih i žrtve.

Ministar kaže da je podneto 1.256 zahteva za pokretanje prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu. Podsetio je na dobijene presude kada je reč o tom pitanju i poručio da moramo a budemo ogovorni prema svoj deci u Srbiji.

VIDEO: Kako do BESPLATNOG pregleda kod privatnog lekara?

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    31. mart 2018 | 22:18

    Izbacite mlecne proizvode i bakterije u organizmu nece preziveti. A sa ovim vakcinama unistice decu. Strasno strasno

  • Mile

    1. april 2018 | 00:20

    Uvedite jos 100 obaveznih vakcina, malo je ovo. Dovezite sve vakcine koje druge zemlje nece kod nas... Dajte nam jos, molimo za jos.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA