≫ 

Predrag je savršeni nastavnik, strog je, a deci naručuje picu i napravio im je televiziju (FOTO)

Jedan od onih nastavnika koji se ne hvale, o njemu niste mnogo čuli iako to s pravom zaslužuje više od bilo kog prosvetnog radnika

  • 22

- Moj posao nije da uzmem dnevnik, uđem u učionicu i glumim strahovladu. Želim decu da pripremim na ono što ih čeka - reči su nastavnika Predraga Vukosavljevića (35) iz Obrenovca koji tvrdi da je najbitnije da njegovi đaci postanu ljudi pre svega. Ništa mu nije teško, spreman je i da naruči picu nasred časa kako bi im lakše objasnio razlomke. Volje i snage ne manjka ni kada učenike vodi na Sajam knjiga, u obilazak RTS-a, zajedno sa njima okrečio je celu školu i napravio matematičke stepenice.

Vladimir je profesor fizičkog sa "debelim" iskustvom: Današnja deca ne liče na onu pre 100 godina, podaci su JEZIVI

Predrag Vukosavljević je jedan od onih nastavnika koji se ne hvale, o njemu niste mnogo čuli, iako to s pravom zaslužuje više od bilo kog prosvetnog radnika koji za svoj poziv uglavnom ima da ponudi samo reči nezadovoljstva i prekora.

Otišli smo u obrenovačku osnovnu školu "Posavski partizani" kako bi se uverili u glasine koje kruže o ovom "savršenom" nastavniku.

Foto: Marko Jovanović

Zatekli smo ga ispred kancelarije direktora. Srdačno nas je pozdravio, a zatim smo zajedno obišli školu. Sve vreme je bio nasmejan, a učenici koji su na hodnicima čekali početak časa javljali su mu se sa oduševljenjem.

- Jesi li strog nastavnik? - pitala sam ga dok mi je pokazivao novu učionicu koja će uskoro biti opremljena novim kompjuterima.

- Jesam - odgovorio je kao iz topa.

- Trudim se da se prilagodim deci, ali da, strog sam. Treba da bude mir i tišina, a i pravila koja su postavljena još u vreme kada sam ja išao u školu moraju da se poštuju - dodao je Predrag.

Predrag Vukosavljević sa đacima OŠ "Posavski partizani" Foto: Marko Jovanović

Iskreno, nisam mu baš poverovala. Bilo mi je nepojmljivo da jedan pre svega mlad momak može da "zavede red". Ipak, ubrzo mi je to i dokazao. Ušli smo u učionicu, a đaci su odmah ustali, pozdravili nas, sačekali da mi sednemo, pa su zatim to isto uradili i oni. U učionici je nastao muk.

- Deca su danas razuzdanija nego ranije, ne vode računa. Kultura je kod mene najvažnija, znaju da treba da ustanu kada uđe nastavnik - istakao je Predrag.

Ovaj mladi nastavnik predaje matematiku i informatiku.

- Trudim se da napravim balans između ova dva predmeta. Na informatici radim puno kreativnije i drugačije, ali se trudim da standardi budu isti - dodao je.

Nastavnik Predrag Vukosavljević Foto: Marko Jovanović

Ističe da dobrog predavača karakteriše to da mora da bude osoba koja voli svoj posao, poštuje ličnost i različitost svakog učenika, ličnim primerom uči decu da budu dobri ljudi, unapređuje svoja znanja, podstiče razvoj mišljenja učenika, fleksibilna je, dobro organizovana, kreativna, timski igrač.

Podsetili smo ga na situaciju kada je na času matematike naručio picu kako bi đacima na najlakši mogući način objasnio razlomke.

Matematičke stepenice Foto: Marko Jovanović

- Matematika je predmet koji ima određena pravila i to mora da se poštuje. Tada je bila pica, a nekad smo donosili voće u kesama kako bi objasnili skupove. Trudim se da im sve objasnim na najzanimljiviji način, jer oni kasnije pamte picu i voće, pa im bude lakše - istakao je Predrag Vukosavljević.

Kaže da njegov posao nije da uzme dnevnik, uđe u učionicu i glumi strahovladu.

- Deca danas gotovo da nemaju koncentraciju i jako je teško komunicirati sa njima. Zato im ja nastavno gradivo uvek uporedim sa nekim realnim situacijama koje se dešavaju u svakodnevnom životu. Postoje šabloni koji treba da se ispoštuju u okviru škole, ali tu nekako pre svega morate da budete kreativni i da osetite to odeljenje. Da li imamo povratnu informaciju, da li oni zaista žele da sarađuju i kako se vi ustvari postavite prema njima - istakao je.

Predrag Vukosavljević sa đacima Foto: Marko Jovanović

RODITELJI SU UVEK NA STRANI SVOG DETETA

- Ne vaspitavaju decu kod kuće. Ipak, oni ne vide sve sve stvari koje nastavnici vide u školi. Roditelji su uvek na strani svog deteta i to je normalna stvar, ali dete u školi pokazuje jedno lice, a kod kuće drugo - dodao je on.

Đak na času matematike Foto: Marko Jovanović

FILMSKI REDITELJ 

Pre četiri godine Predrag je pokrenuo i filmsku sekciju.

- To je moja prva ljubav, moj hobi. Hteo sam na kreativniji način da im predstavim školu. Ubrzo smo krenuli da snimamo neke igrane filmove koje smo kasnije slali na festivale, na jednom smo i pobedili - istakao je Predrag.

- Filmsku opremu koju sam skupljao godinama doneo sam u školu kako bi je deca imala na raspolaganju. Za te pare mogao sam da kupim i automobil. Kasnije smo celu tu priču pretvorili u našu školsku televiziju gde đaci na pravi način uče kako da budu novinari, postavljaju pitanja, snimaju i prave dobre kadrove - zaključio je on.

Diplomirani elektroinženjer stoji i iza dokumentarnog filma "Obrenovac 1003". Zajedno sa roditeljima i bratom gledao je sa šestog sprata zgrade u kojoj živi kako njegov rodni grad tone u nezapamćenim poplavama u maju 2014. godine, što ga je navelo da sve proživljeno pretoči u filmsku traku.

OŠ "Posavski partizani" Foto: Marko Jovanović

DIREKTOR ŠKOLE

Novi direktor škole je imao samo reči hvale o ovom nesvakidašnjem nastavniku koji uživa u svom radu.

Miroslav Krstić, direktor škole Foto: Marko Jovanović

- Čuo sam o Predragu sve najbolje, ja sam ovde došao relativno skoro, pa ga još uvek nisam najbolje upoznao. Ipak, sve kolege ga hvale, drago mi je zbog toga. Uvodi moderan način predavanja i to je jako dobro -istakao je direktor škole Miroslav Krstić.

Daljinac

(K.Bezbradica/k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan BN

    4. april 2018 | 16:23

    Ehh,kad se sjetim svoje uciteljice,stalno mi je govorila da nikad nista nece biti od mene...e sad...da je vidim poljubio bi je i rekao da je sve bila u pravu,pametna zena...

  • . Anica

    4. april 2018 | 16:22

    Spasavajte prosvetu tako sto cete edukovati roditelje. Porodicno vaspitanje je najvaznije jer, kako rece jedan psiholog, to sto se u porodici nauci nijedna skola ne moze da ispravi.

  • %+%

    4. april 2018 | 16:07

    Čitajuci ovaj tekst setio sam se divnih mojih nastavnika i profesora, njihovog autoriteta i obavezne discipline i na času i u školi uopšte, a danas je sve to toliko devalviralo da me jeza hvata. Spašavajte prosvetu dok još nije (ako vec nije) kasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA